Necentieties visu ātri apēst un tad sēdēt — ēdienu baudiet lēnām un ar mēru.

Ideālā gadījumā svētkus vajadzētu dejot, priecāties, runāties, dziedāt, pikoties un pa vidam ieēst veselīgi, sātīgi un garšīgi. Tāpat kā ikdienā. Tikai svētkos ēdiens būtu košāk dekorēts, īpaši trauki un ēdiens tiktu pasniegts viesistabā.

Jauki skan, bet dzīvē ir citādāk — kustēšanās un dejošana minimāla, visi sēž pie galda un ēdieni ir tālu no veselīga uztura pamatprincipiem. Veselīgs uzturs no gremošanas viedokļa ir tāds, kas veicina ritmisku kuņģa zarnu trakta saraušanos un veicina gremošanas sulu izdalīšanos. Veselīgi produkti satur daudz šķiedru, vitamīnu, minerālvielu. Nedrīkst būt gruzdumi, degumi, daudz cukura un augstākā labuma miltu.

Svētkos viss sagriežas ar kājām gaisā!

Mēs ēdam savādāk nekā ikdienā — vairāk sāls un cukura. Jauki jau būtu, ja ēdiens būtu pagatavots veselīgi. Piemēram, novārīts cauraudzis cūkas gaļas gabals ar sinepēm vai mārutkiem, vārītiem kartupeļiem un svaigu dārzeņu salātiem, mērcītēm. Skābētus kāpostus var sutināt ar pavisam nelielu eļļas daudzumu. Bet mēs jau zinām, kā tas notiek — kārtīgi eļļā štovēti kāpsti, eļļā cepti kartupeļi un kārtīgi apceta gaļa, pirms tam apvārtīta olā un miltos. Tikko parādās augstās temperatūras, veidojas gruzdums un degums, tauki sasūcas produktos.  Tas nomāc vēdera motoriku un ir smaguma sajūta.

Var jau ēst visu pēc kārtas, bet tad ļoti maz un liekam klāt svaigus dārzeņus vai skābenus augļus. Svarīgi ir ēst lēnām un mierīgi un pēc iespējas mazāk. Nekāda liela nelaime nevar notikt, ka visus svētku ēdienus jūs pagaršosiet pavisam nedaudz. Daudzi baidās no putukrējuma. Taču to var lieliski ēst ar svaigiem augļiem un dzērveņu ķīseli. To var pat nosaukt par veselīgu ēdienu.

Jāuztraucas no produktiem, kas var vēderā „saķept” — svaigi ceptām bulkām, pīrāgiem, keksiem. Mīkstā mīkla vēderā saķep — nepiekļūst fermenti, bet tikai mikrobi. Būs uzpūties un smags vēders.

Ejot ciemos jau iepriekš var iedzert medikamentus, kas mazina apetīti. Tie ir nopērkami aptiekā. Tos vēlams ieņemt no rīta. Taču pirms došanās ciemos, varat apēst arī,  piemēram, banānu, tas mazinās ēstgribu.

Ja pārēdamies

Vēlams pie sevis glabāt fermentu preparātus, kas nopērkami aptiekās. Ja ir gaidāms pasākums ar lielu ēšanu, vienmēr iesaku šo preparātu nopirkt laikus. Kad vēders netiek galā, viņam vajag palīgus no malas — un tie fermentu preparāti. Tie ir tādi paši fermenti, ko izdala vēders. Taču to nevajadzētu izmantot ikdienā — pārēšanās vajadzētu būt izņēmuma gadījumam.

Cilvēkiem, kas ļoti uztraucas par lieko masu, ārsts var parakstīt un aptiekā var nopirkt preparātus, kas aizkavē tauku uzsūkšanos. Tie var traucēt aptuveni 30% tauku uzsūkšanos.

Ko darīt otrā dienā?

Sākam ēst kā parasti ikdienā — veselīgus un pareizi sagatavotu produktus. Taču bieži vien nākamā rītā cilvēkam negribas ēst — gribas augļus vai padzerties. Ieteicami — svaigi augļi, dārzeņi, kefīrs. Var dzert zāļu tējas, kas attīra zarnu traktu. Ieteicama zaļā tēja.

Komentāri