Digitālās afēras ieguvums varētu būt virs 100 miljoniem dolāru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Ja digitālās televīzijas ieviešanas afēra īstenotos, tās organizētāji būtu ieguvuši Latvijas mērogiem rekordlielu peļņu — 70–100 miljonus ASV dolāru tikai no ciparu signāla pārveidotāju jeb dekoderu piegādēm iedzīvotājiem.

Kā šodien raksta laikraksts «Neatkarīgā Rīta Avīze» (NRA), pētot internetā publiski pieejamās digitālajai televīzijai vajadzīgo dekoderu cenas, atklājusies šokējoša cenu starpība starp SIA «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» (DLRTC) un Anglijā reģistrētās firmas «Kempmayer Media Limited» (KML) nolīgto viena dekodera cenu un cenu, par kādu dekoderus jau tagad pārdod, piemēram, Maskavas iedzīvotājiem. DLRTC garantēja, ka no KML iepirks dekoderus, par vienu dekoderu maksājot 186 ASV dolārus, bet Krievijas firma «Versatel» tādus pašus (A kategorijas) dekoderus ikvienam pārdod par 99 ASV dolāriem. Savukārt aptaujātie speciālisti apgalvo, ka dekoderus Korejā var nopirkt pat par 60 ASV dolāriem gabalā.

Juridiski sarežģītajā līgumā starp DLRTC, digitalizācijas projekta autoru un pasūtītāju, un KML, izpildītāju, noteikts, ka KML 800 000 Latvijas mājsaimniecībās uzstādīs 790 000 «A kategorijas ciparu uztvērējus» par 186 ASV dolāriem gabalā un 10 000 «B kategorijas ciparu uztvērējus» par 348 dolāriem gabalā. Līgumā paskaidrots, ka A kategorijas uztvērējs ir «ciparu uztvērējs, kuram nav pieejamas interaktīvo pakalpojumu iespējas».

NRA atzīmē, ka KML tiek piešķirtas ekskluzīvas tiesības piegādāt Latvijas mājsaimniecībām digitālās televīzijas uztvērējus un neviena cita firma bez KML ziņas to darīt nedrīkst. Turklāt līguma neievērošanas vai laušanas gadījumā KML saņemtu 5,3 miljonu dolāru kompensāciju, raksta NRA.

Laikraksts vēsta, ka citās valstīs ar digitālās televzijas ieviešanu nodarbojas vairākas komānijas. Piemēram Krievijā reģistrētā «Versatel» Maskavas iedzīvotājiem piedāvā abonēt «Divo TV» programmu paketi. Maskaviešiem tad jāiegādājas šīs kompānijas piedāvāto dekoderu «Pace-XCOM» par 99 ASV dolāriem (ieskaitot nodokļus) un jāizvēlas programmu pakete. To abonēšanas cena mēnesī atkarībā no piedāvātā programu komplektējuma svārstās no 10 līdz 25 dolāriem. Sazinoties ar šīs firmas direktori Olgu Ļutovu, laikraksts noskaidrojis, ka maskaviešiem piedāvātais dekoders ir tas pats A kategorijas uztvērējs, ko KML Latvijas iedzīvotājiem piedāvā par 186 ASV dolāriem.

Minētā Krievijas firma TV ciparu signālu raida caur telekomunikāciju firmai «Mostelekom» piederošo kabeļu tīklu, kam pieslēgti trīs miljoni Maskavas dzīvokļu. Firma pirmajā digitalizācijas posmā plāno ieinteresēt 2,8 miljonus Maskavas dzīvokļu īpašnieku. Atbilstīgi līgumam starp DLRTC un KML digitālās televīzijas ieviešana Latvijā maksātu vairākus simtus miljonu dolāru. Savukārt «Versatel» līdz 2002. gada jūlijam digitālās televīzijas ieviešanā investējusi 20 miljonus dolāru. Līdzekļu piesaistei izmantotas Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, kā arī investīciju fonda «Aurora» piedāvātās iespējas.

NRA noskaidrojusi, ka nozares speciālistiem pārspīlētās dekoderu cenas neesot jaunums. Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ilmārs Mulls skaidrojis, ka 86 dolāri par dekoderu ir «noķīmiķota cena. Internetā, piemēram, ir atrodams korejiešu firmas piedāvājums par aptuveni 60 dolāriem». Otra lieta esot vairākkārtējie naudas pārskaitījumi par vēl nepiegādāta digitālā signāla raidītāju.

Savukārt SIA «Baltkom TV» mārketinga direktore Sandra Kraujiņa, runājot par KML dekoderu cenu, atzīmēja, ka tā ir ļoti «uzpūsta». Jau ziņots, ka «Baltkom TV» pavēstījusi: pavasarī saviem klientiem sāks piedāvāt pilnu digitālās televīzijas programmu paketi. Firmas piedāvātais dekoders maksāšot 110 eiro jeb pēc pašreizējā valūtas kursa 135,36 ASV dolārus. Dekoderus klienti varēšot pirkt vai nomāt.

Ņemot vērā internetā atrodamās un ekspertu nosauktās dekoderu cenas, NRA aprēķinājusi, kādu peļņu gūtu KML, ja DLRTC digitalizācijas projektam būtu lemts īstenoties. Ja KML dekoderus piegādātu par 186 dolāriem un tos pirktu par 99 dolāriem no Krievijas kompānijas, peļņa būtu 68,7 miljoni dolāru. Ja KML dekoderus pirktu par Korejas firmas piegādāto cenu — 60 dolāriem, peļņa pieaugtu līdz 99,5 miljoniem, spriež laikraksts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu