Digitālās televīzijas līgumu ķēdē atklājas jauns posms

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Pēc laikraksta «Diena» rīcībā esošas neoficiālas informācijas 1,2 miljoni latu, ko «Kempmayer Media Latvia» (KML) pērn pārskaitīja Maltas uzņēmumam «Digital International Limited» (DIL), nonākusi Francijas firmā «Thales», kas ražojusi Rīgas muitā nonākušos ciparu televīzijas raidītājus.

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kratīšanas protokols, novembrī ekspremjeram Andrim Šķēlem  piederošajā firmā «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) meklēti ar vairākiem līgumiem saistīti dokumenti — divi no tiem skar arī «Tiber». Latvijas Televīzija ziņojusi, ka šī firma varētu būt reģistrēta nodokļu paradīzē Gērnsi salā.

No protokola noprotams, ka līgumu ar «Tiber» noslēdzis gan Maltas miljonu saņēmējs DIL, gan «Thales».

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska laikrakstam norādījusi, ka izmeklēšanas dēļ nekādas ziņas par tā saukto «Maltas miljonu» ceļu netiks sniegtas. KML valdes priekšsēdētājs Juris Ulmanis savukārt apgalvoja, ka par šādu firmu neko nav dzirdējis un nezina, ko DIL darījusi ar pērn saņemto KML naudu.

Agrāk viņš vairākkārt sacījis, ka caur DIL nauda pārskaitīta raidītāju ražotājam «Thales», bet starpnieks Maltā izmantots, lai ietaupītu uz nodokļu rēķina.

KNAB par galveno naudas saņēmēju uzskata Krongornu

«Diena» atgādina, ka KML Maltā reģistrētajai firmai pērn pārskaitīja aptuveni trīs miljonus latu, ko iepriekš saskaņā ar līgumu par ciparu apraides ieviešanu bija saņēmis no valstij pastarpināti piederošā «Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra». 1,8 miljonus Maltas tiesībsargājošās iestādes, pēc ģenerālprokurora Jāņa Maizīša lūguma, novembrī iesaldēja, bet atlikušais miljons DIL kontā vairs neatradās.

KNAB par Maltas miljonu patieso saņēmēju uzskata UVK darbinieku Hariju Krongornu, kas pagājušajā nedēļā tika atbrīvots no apcietinājuma. Viņam izvirzīta apsūdzība par krāpšanu.

Televīzijas raidītāji ievesti Latvijā

Pagājušajā nedēļā uz Latviju atceļoja seši ciparu televīzijas raidītāji, kas, pēc neoficiālām ziņām, maksājot aptuveni 1,1 miljonu latu — aptuveni tikpat daudz naudas aizplūdis no Maltas.

Vaicāts, kur meklējama krāpšana, par ko apsūdz Krongornu, ja nauda nav pazudusi, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers «Dienai» pagājušajā nedēļā sacījis: «Krongorns ir tikai viens posms no kopējās darbības, un neviens nekad nav apgalvojis, ka viņš bijis centrālā figūra.»

Digitālās televīzijas lietā iesaistītās puses strīdu risina arbitrāžas tiesā. Pagājušajā nedēļā laikraksts «Dienas Bizness» ziņoja, ka lietā iesaistīto pušu un arbitrāžas tiesnešu pirmā apspriede sakarā ar Latvijas prasību anulēt līgumu par digitālās televīzijas ieviešanu valstī varētu notikt februārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu