EDSO komisārs Ekeuss gatavos priekšlikumus krievu situācijas uzlabošanai Baltijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss trešdien Maskavā, pēc tikšanās ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Juriju Fedotovu, solīja sagatavot vairākus priekšlikumus Latvijā un Igaunijā dzīvojošo krievu situācijas uzlabošanai.

«Mans uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus, iespējamos šīs problēmas risinājuma variantus. Tomēr es strādāju konfidencialitātes apstākļos,» atbildot uz aģentūras «Interfax» jautājumu, preses konferencē sacīja EDSO augstais komisārs.

Ekeuss uzsvēra, ka viņš uztur kontaktus ar visām pusēm — gan Krievijas, gan Latvijas un Igaunijas varas institūcijām un nacionālo minoritāšu pārstāvjiem.

«Es izstrādāju savus priekšlikumus, lai atrisinātu šo jautājumu saskaņā ar visām pusēm,» teica Ekeuss.

Savukārt Fedotovs šajā preses konferencē informēja, ka apspriedis Baltijas valstu krievu jautājumu sarunās ar EDSO komisāru. «Šo problēmu apspriešana ar Ekeusa kungu notika atbilstoši Krievijas konsekventajai politikai, kas vērsta uz tautiešu tiesību aizsardzību,» teica ministra vietnieks, uzsverot, ka šis jautājums Maskavai ir prioritāte.

Fedotovs atgādināja, ka Krievija šīs problēmas risināšanā sadarbojas ne tikai ar EDSO, bet arī ar citām starptautiskām institūcijām.

Atbildot uz «Interfax» jautājumu par to, vai EDSO ir vienota nostāja jautājumā par cilvēktiesībām Latvijā un Igaunijā, Ekeuss sacīja: «EDSO vienotas pozīcijas šajā jautājumā nav.»

«Mēs no savas puses skatām šo jautājumu vienotas harmoniskas sabiedrības, kurā plauktu valodas un kultūra, veidošanas kontekstā,» uzsvēra Ekeuss.

Otrdien Ekeuss Maskavā tikās arī ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Vladimiru Čižovu, kurš sarunās pievērsa augstā komisāra uzmanību krievvalodīgo iedzīvotāju situācijai Baltijas valstīs, īpaši uzsverot Latvijā pieņemtos Izglītības likuma grozījumus.

Sarunās Čižovs arī pauda Krievijas bažas par to, ka netiek panākts progress masveida nepilsonības problēmas risināšanā Latvijā un Igaunijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu