LSDSP prognozē 25 000 ģimeņu izlikšanu pēc īres «griestu» atcelšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja netiks veikti grozījumi likumā «Par dzīvojamo telpu īri», kas paredzēs īres maksas «griestu» saglabāšanu pašreizējā apmērā, proti, 0,48 lati par kvadrātmetru, Rīgā nākamajos gados par parādiem uz ielas tiks izlikti apmēram 25 000 ģimeņu, šādu viedokli šodien preses konferencē pauda Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) pārstāvis, Rīgas Domes dzīvojamo telpu izīrēšanas komisijas priekšsēdētājs Andris Kravalis.

Kā žurnālistus informēja Kravalis, savus aprēķinus viņš veicis, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes 2000. gada datus, ka denacionalizētos namos dzīvo 51 300 ģimeņu.

Rīgas Dome, pēc Kravaļa stāstītā, varēs izīrēt 1300 pašvaldību dzīvokļus, jo Dreiliņos tiks nodotas ekspluatācijā divas jaunuzceltas dzīvojamās mājas un vēl apmēram 100 dzīvokļi tiks renovēti par pašvaldības līdzekļiem.

Lai uzbūvētu divus daudzstāvu dzīvojamos namus Dreiliņos, Pareksa bankā ir paņemts 11 miljonu latu kredīts. Lai nodrošinātu ar pašvaldību dzīvokļiem visus denacionalizēto namu īrniekus, kuriem radīsies parādi pēc īres maksas «griestu» atcelšanas, pēc Kravaļa aprēķiniem, būtu vajadzīgi vēl 420 miljoni latu.

Rīgas Dome uzskata, ka īres maksas «griesti» pašreizējā līmenī būtu jāsaglabā līdz 2005. gada beigām.

Kā ziņots, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija uzskata, ka pēc īres «griestu» atcelšanas Rīgā problēmas varētu rasties apmēram pusei no 20 295 cilvēkiem, kas dzīvo pilsētas centrā denacionalizētos namos un savu mitekli īrē vēl pirms māju denacionalizācijas. Visā Latvijā kopumā tādu cilvēku ir 27 300.

Komisija vēl nav spējusi vienoties galvenajā jautājumā — ko darīt ar īres maksas «griestiem», kas patlaban ir 48 santīmi par kvadrātmetru, bet ar nākamā gada 1. janvāri jebkādus īres maksas ierobežojumus paredzēts atcelt.

Rīgas Dome iesaka arī 2005. gadā noteikt īres maksas «griestus» — 48 santīmi par kvadrātmetru. Latvijas iedzīvotāju apvienība prasa īres maksas «griestus» noteikt uz mūžīgiem laikiem, bet Valsts cilvēktiesību birojs — līdz 2010. gada 31. decembrim.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Staņislavs Šķesters (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) uzskata, ka valstij vajadzētu izmaksāt vienreizēju kompensāciju denacionalizēto namu īrniekiem, kuri bija noslēguši īres līgumus vēl pirms šo māju atdošanas īpašniekiem.

Deputāti nolēma, ka jautājums par īres «griestu» atcelšanu vispirms ir jāapspriež frakcijās un ir jāuzklausa Ministru prezidenta Induļa Emša (ZZS), finanšu ministra Oskara Spurdziņa (Tautas partija), labklājības ministres Dagnijas Staķes (ZZS) un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Andreja Radzeviča viedoklis šajā jautājumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu