Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga saredz pretrunas Saeimas trešdien negaidīti pieņemtajos grozījumos likumā par bijušās VDK dokumentācijas saglabāšanu, kas paredz gan publiskot čekas maisu saturu, gan vēl desmit gadu saglabāt ierobežojumus eksčekistiem.

Prezidente ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka Saeimas lēmums viņai bijis negaidīts. «Es tiešām biju pārsteigta, un es biju vēl pārsteigtāka, kad saņēmu šī likuma redakciju, jo es tur saskatu divas dažādas sadaļas.. kas man šķiet loģiski savā starpā pretrunā esam. Viena, kas prasa publiskot čekas maisu saturu. Diemžēl nav norādīts.. nolūks un mērķis, kādā tas tiek darīts. Žēl, man būtu paticis, ja likumdevējs būtu varbūt paskaidrojis gan man kā prezidentei, gan tautai, kādā nolūkā tas tieši tagad ir nepieciešams vai uzskatīts par vajadzīgu. Nekāda tāda paskaidrojuma tur nav,» teica prezidente.

«Es mēģinu minēt, ka tas ir domāts tādā nolūkā, lai tautai būtu šī informācija pieejama un viņa pēc tās vadītos, piemēram, balsojot par kandidātiem nākamajās Eiroparlamenta vēlēšanās un jebkurā citā situācijā,» sacīja Vīķe-Freiberga.

«Tajā pašā likumā ir pagarināts vēl par desmit gadiem un atkal, nesniedzot izskaidrojumu un motivāciju, kamdēļ tas valsts drošībai vai kādam citam nolūkam ir nepieciešams, šis aizliegums bijušiem VDK darbiniekiem, visa tā rinda ierobežojumu, kas viņiem tiek uzlikta,» viņa teica.

Prezidentei neesot skaidrs, kā ierobežojumi eksčekistiem ir savienojami ar čekas maisu atklātību.

«Te man šķiet, ka tas ir apmēram tā, ka cilvēku vienreiz sodītu pakarot un tajā pašā laikā otrreiz sodītu nošaujot, jo te nav samērības starp šīm abām divām rīcībām,» sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa norādīja, ka likumā nav arī minēts, kā «fiziski un tehniski» notiks VDK dokumentu publiskošana, «nebojājot visu šo kartotēku un tās vēsturisko un arhivāro vērtību. Ja nākamajā dienā tur ieradīsies 100 cilvēku, kas visi reizē gribēs darboties ar šo kartotēku, kā fiziski to ir paredzēts darīt.»

Tomēr viņa teica, ka pirms lēmuma pieņemšanas par likuma izsludināšanu vēlas piektdien dzirdēt ekspertu vērtējumu.

Jau vēstīts, ka Saeima trešdien negaidīti nolēma nodot atklātībā bijušās PSRS VDK dokumentus jeb tā sauktos čekas maisus. Saeima arī vienlaikus nolēma saglabāt vēl uz desmit gadiem amata un kandidēšanas ierobežojumus bijušajiem VDK darbiniekiem, kas noteikti vairākos citos likumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp