Prezidentes padomniece: Likums par čekas maisu atvēršanu nav izpildāms

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Saeimas pieņemto grozījumu likumā «Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības faktu ar VDK konstatēšanu» tālāka īstenošana ir neskaidra, un likums pieņemtajā redakcijā nav izpildāms, piektdien žurnālistiem atzina Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Kukule pēc prezidentes padomnieku apspriedes ar ekspertiem.

To, ka likums esošajā redakcijā ir neskaidrs un grūti īstenojams, uzsvēruši vairāki eksperti, sacīja Kukule. Informācija, ko padomnieki saņēmuši sanāksmes laikā, bijusi vērtīga. Pārsteidzoši, ka ar to netika iepazīstināti Saeimas deputāti pirms balsojuma par likumu, norādīja prezidentes pārstāve.

Kā ziņots, sanāksmē piedalījās Saeimas Juridiskās komisijas, Valsts cilvēktiesību biroja pārstāvji, cilvēktiesību eksperts Mārtiņš Mits, Latvijas valdības pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītājs Indulis Zālīte, Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūras pārstāvji.

Pēc Kukules teiktā, šīsdienas pārrunas liek aizdomāties par to, kā likums tiks interpretēts nākotnē un kādas būs tā darbības sekas, īpaši attiecībā uz tiem aģentiem vai ziņotājiem, kas nokļuvuši Valsts drošības komitejas (VDK) datubāzēs, ņemot vērā viņu darbību cīņā ar organizēto noziedzību, ekonomiskajiem noziegumiem vai nodarbošanos ar zinātniski tehnisko pētniecību.

Kā sacīja Kukule, Saeimas deputāti un sabiedrība nav izsmeļoši informēti par to, kādas bija VDK struktūras, kā darbojās dažādas tās nodaļas un kādos nolūkos aģenti tika vervēti. Nav runāts arī par to, kāda bija nozīme tā sauktajai «aizmuguriskajai» vervēšanai, kas nozīmēja, ka cilvēku uzvārdi varēja nokļūt kartotēkās, viņiem pašiem par to nezinot.

Sanāksmes gaitā minēta arī informācija par tām krimināllietām un organizētiem noziegumiem, kuri tika atklāti, pateicoties aģentu ziņojumiem un kuru rezultātā cilvēki ir izcietuši sodu.

«Šāda informācija varētu apdraudēt šo cilvēku turpmāko dzīvi un pat arī dzīvību,» sacīja Kukule.

Prokuratūras pārstāvis informējis, ka saņemti jau pirmie zvani un bažas no cilvēkiem, kas ziņojuši par ekonomiskiem noziegumiem un kuru ziņojumu rezultātā notiesātie cilvēki šobrīd ir brīvībā. Šiem noziedzniekiem būs iespējams iepazīties, uz kādu ziņojumu pamata viņi ir izcietuši sodu un nokļuvuši ieslodzījumā.

Šodien prezidente tiks iepazīstināta ar sanāksmes rezultātiem, informēja Kukule, paužot cerību, ka arī lēmumu, vai izsludināt likumu, Vīķe-Freiberga pieņems šodien. Satversmes noteiktais termiņš, kad prezidente likumu var nosūtīt otrreizējai caurlūkošanai Saeimā, beidzas otrdien, 25. maijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu