Ja bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) kartotēka tiks atvērta, būs daudzi tiesas procesi, intervijā laikrakstam «Telegraf» prognozē bijušais Latvijas PSR VDK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Trubiņš.

Kā skaidro bijušais čekists, aģenta kartīte nevar būt pierādījums sadarbībai ar VDK. Uz tās nav cilvēka paraksta, kurš it kā sadarbojies ar VDK, turklāt iespējams, ka kartotēkā atrodami tādu personu vārdi, kuras nemaz nav sadarbojušās ar čeku.

«Ikviens kartotēkā minētais cilvēks, ja «čekas maisi» tiek publicēti, var vērsties tiesā gan pret valsti, gan pret to, kas riskēs izplatīt informāciju, — avīzēm, televīziju, radio,» norāda Trubiņš.

Kā informē bijušais LPSR VDK vadītāja vietnieks, ar ideoloģiskiem jautājumiem nodarbojās aptuveni 15% no čekas aģentūras. Šiem cilvēkiem represētie varētu vēlēties atriebties.

Turklāt nebūs iespējams publiskot tikai «ideoloģiskos» aģentus, jo LPSR VDK 5. nodaļa, kas nodarbojās ar konstitucionālās kārtības aizsardzību, tai skaitā ar cīņu ar disidentiem, cīnījās arī pret terorismu, starpnacionālā naida kurināšanu utt. «Sanāk, ka 5. nodaļas aģentam, kas ir novērsis dzelzceļa spridzināšanu, tiks uzlikts stukača zīmogs,» uzsver Trubiņš.

Noliedz aģentu kartīšu nozušanas iespēju

Bijušais VDK vadības pārstāvis arī noraida pieņēmumus, ka pirmajos gados, kopš Latvija pārņēma VDK kartotēku, pie varas esošie cilvēki «iztīrījuši» to, lai slēptu savu nodarbošanos padomju laikā. Kā skaidro Trubiņš, aģentu kartītes speciāli uzskaitītas un katru zudumu var konstatēt.

Taču tajā pašā laikā kartotēka nav pilnīga, jo tajā uzskaitīti tikai aktīvie aģenti. Tāpat kartotēkā nav to čekas aģentu, kas pārgāja darbā uz nomenklatūru. Bijušais PSRS Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ģenerālsekretārs un VDK priekšsēdētājs Jurijs Andropovs savulaik izdevis pavēli, pieprasot iznīcināt visus dokumentus par nomenklatūras darbinieku sadarbību ar VDK.

«Tā kā tiem, kas bija pie varas 80. gadu beigās, kartotēkā nav jābūt,» piebilst Trubiņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp