Rīgas Dome (RD) aicinās Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu izmantot savas likumdošanas iniciatīvas tiesības un lūgt Saeimu tomēr akceptēt ieceri vēl divus gadus neatcelt īres griestus.

RD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Laila Īvāna informēja, ka pilsētas mērs Gundars Bojārs vēstuli ar attiecīgu lūgumu prezidentei nosūtīs pirmdien pēc atgriešanās no Vācijas.

Bojārs norādīja, ka pēc īres griestu atcelšanas uz ielas paliks vairāk nekā 25 tūkstoši ģimeņu, jo grūtības samaksāt par dzīvokli pēc tirgus cenām radīsies ne tikai maznodrošinātajiem.

«Valdības piedāvātais risinājums šajā gadījumā ir optimāls,» viņš teica.

Saeima ceturtdien noraidīja grozījumus likumā par dzīvojamo telpu īri, kas paredzēja īres griestus neatcelt vēl divus gadus, taču 2005. un 2006. gadā palielināt maksimālo īres maksu denacionalizēto namu īrniekiem. Deputāti pavēstīja, ka valdības iesniegtie grozījumi neatrisina problēmas nekustamā īpašuma tirgū.

Valdības vadītājs Indulis Emsis arī pēc Saeimas lēmuma joprojām nav mainījis nostāju un uzskata, ka īres griestus vajadzētu saglabāt vēl divus gadus. Līdzīgās domās ir arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Andrejs Radzevičs.

Ministrs solīja, ka pašvaldību ministrija turpinās darbu pie problēmas risināšanas un izstrādās jaunus priekšlikumus, taču kādi tie varētu būt, ministrs neprognozēja. Tomēr, pēc viņa vārdiem, kompromiss tiks panākts līdz gada beigām.

Valdības atbalstītie grozījumi likumā par dzīvojamo telpu īri paredzēja, ka īres griesti vairs nebūs spēkā nevis no nākamā gada, kā paredzēts pašlaik, bet no 2007. gada. Tomēr nākamgad īres griesti būs jāpalielina līdz 60 santīmiem par kvadrātmetru, bet 2006. gadā denacionalizēto namu īrniekiem noteiktā maksimālā īre nevarētu pārsniegt 72 santīmus par kvadrātmetru.

Namīpašnieku organizācijas iebilst pret valdības apstiprinātajiem grozījumiem likumā.

Pašlaik likums par telpu īri paredz, ka nākamgad beidz darboties pārejas noteikumi, kas denacionalizēto namu jaunajiem īpašniekiem liedza noteikt nekontrolēti augstu īres maksu iedzīvotājiem, kas šajos namos mitinājās arī pirms to denacionalizācijas.

Īres griestus katru gadu palielina, un šogad tie ir 0,48 lati par kvadrātmetru. Savukārt nākamgad visus ierobežojumus paredzēts atcelt, kas radījis bažas, ka uz ielas nonāks daudz ģimeņu, kuras nevarēs samaksāt augstāko īri.

Tostarp Igaunijas parlaments šonedēļ nolēma atcelt valstī noteiktos īres griestus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp