Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) izstrādā digitālās televīzijas koncepciju, kas atstās tās attīstību privātajam biznesam, atsaucoties uz koncepcijas projektu, ziņo laikraksts «Dienas Bizness».

Koncepcija paredz, ka ciparu televīzijas tirgū darbosies trīs dažādu lomu izpildītāji, kas dažos gadījumos varētu arī būt viena un tā pati juridiskā persona. Šajās lomās iekļausies raidorganizācijas, kas ražo programmu saturu, tas ir, paketētāji, kas gūst peļņu no abonentmaksām par Latvijas un ārzemju programmu pakešu izplatīšanu, un izplatītāji, kas piedāvā televīzijas raidīšanas tehniskos resursus un kanālus.

Padomes izstrādātajā koncepcijas projektā konstatēts, ka kabeļtelevīzijas Latvijā pašlaik faktiski darbojas kā paketētājas, iepērkot retranslēšanas tiesības ārvalstu kanāliem un tos pārdodot par abonentmaksu. Ieviešot ciparu televīziju, pēc atļaujas saņemšanas konkursa kārtībā par abonentmaksu to varētu veikt esošās vai jaunas uzņēmējsabiedrības.

NRTP projekts paredz pāreju uz ciparu televīziju trijos posmos, sākot ar esošo Latvijas televīziju programmu paralēlo pārraidi gan analogā, gan ciparu sistēmā, pēc tam plānoti konkursi par programmu pakešu veidošanu, un beigās tiks izraudzīti izplatītāji.

Koncepcijā arī paredzēts brīdis, kad pašreizējā analogā Latvijas Televīzijas programmu pārraidīšana tiks pārtraukta, konstatējot, ka ciparu televīzija sedz 100% noteikta reģiona, un saņemot NRTP atļauju. Savukārt komerctelevīzijas savas analogās pārraides varēs pārtraukt pēc pašu izvēles, saskaņojot ar NRTP.

Padome iesaka jaunajā Radio un televīzijas likuma projektā noteikt NRTP tiesības lemt par ciparu formāta izplatāmo programmu vēlamo skaitu un tematisko ievirzi, kā arī noteikt Latvijas Televīzijas īpašās tiesības ciparu televīzijas ieviešanas procesā un finansējuma piešķiršanas kārtībā.

NRTP projekts neskar ciparu televīzijas ieviešanas izmaksas, kā arī nav ierakstīti digitālās televīzijas ieviešanas termiņi.

NRTP koncepcija, kura atklātībai varētu tikt nodota dažu nedēļu laikā, pagaidām ir vienīgā, kas tiek attīstīta kādā valsts iestādē, jo Satiksmes ministrijas Sakaru departaments savu darbu šajā jomā ir apturējis sakarā ar tiesvedību ar iepriekšējo digitālās televīzijas ieviesēju «Kempmayer Media Ltd».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp