Īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks (LPP) šodien izplatījis paziņojumu, kurā pauž bažas par krievu kopienas kongresa organizētāju centieniem «šķelt iedzīvotājus pēc etnolingvistiskajām pazīmēm».

Ministrs uzsver, ka Latvijā darbojas vairāk nekā 40 krievu sabiedriskās organizācijas, krievi Latvijā ir ļoti dažādi, tāpēc neizpratni izraisa kongresa organizētāju «pretenzijas monopolizēt» tiesības runāt visu Latvijas krievu iedzīvotāju vārdā.

Muižnieks aicina kongresa rīkotājus nerunāt visu Latvijas krievu iedzīvotāju vārdā, zinot, cik «juridiski korekti» savākti kongresa reģistrā iekļautie dati. Muižnieks pauž pārliecību, ka atsevišķi politiķi jau tagad jūsmo par iespēju izmantot šo datu bāzi savai priekšvēlēšanu kampaņai.

Ministrs cer, ka kongresa prasības nevedīs uz konfrontāciju un tas nekļūs par līdzekli vienas politiskās partijas cīņā par varu.

Muižnieks aicina arī ikvienu indivīdu, kas pieder pie mazākumtautības un kuram ir bažas par savas identitātes, kultūras, valodas perspektīvām, vērsties Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātā.

«Ja kādam nav Latvijas pilsonības, aicinu naturalizēties un kļūt vienlaikus par Latvijas un Eiropas Savienības pilsoni. Tas stiprinās Latvijas demokrātiju,» paziņojumā aicina Muižnieks.

Ministrs arī norāda, ka kongresa organizētāju izvirzītās prasības par pilsonības «nulles» variantu un divām valsts valodām ir ne tikai naivas, bet arī konfrontāciju sabiedrībā veicinošas. Muižnieks atgādina, ka 1998. gadā Pilsonības likums apstiprināts referendumā. Tas un Valsts valodas likums vairāku gadu gaitā saskaņots ar Eiropas institūcijām.

Svētdien, 12. septembrī, notiks apvienotais krievu kopienas kongress, kurā galvenais mērķis ir izveidot Latvijā strukturētu krievu kopienu.

Kongress notiks viesnīcā «Reval Hotel Latvia». Plānots, ka tajā piedalīsies apmēram 400 dalībnieku.

Viens no galvenajiem kongresa rīkotājiem krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists un Krievijas Valsts domes deputāta Dmitrija Rogozina palīgs Aleksandrs Kazakovs 3. septembrī tika izraidīts no Latvijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp