Foto: EPA-AFI

Nodokļu politikas un muitas savienības komisāra amata kandidāte Ingrīda Ūdre (ZZS), ceturtdien uzstājoties Eiroparlamenta Ekonomikas un monetārajā komitejā, apliecināja, ka Eiropas Komisijai (EK) viņas dēļ problēmu nebūs.

Šādu jautājumu komitejas pārstāvis uzdeva saistībā ar preses publikācijām par Ūdres pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšvēlēšanu finansējumu un procesu, kā viņa tika izvirzīta komisāra amatam.

Ūdre skaidroja, ka līdzīgas problēmas kā ZZS Latvijā bijušas arī citām partijām un tajās esot vainojami ziedotāji, kas nav spējuši apliecināt savus ienākumus, lai atvēlētu līdzekļu partijai.

Komisāra amata kandidāte uzsvēra, ka Valsts ieņēmumu dienests un zvērināts revidents, pārbaudot ZZS finanšu pārskatus, atzinuši, ka tie sniedz skaidru ieskatu par partijas finanšu līdzekļu plūsmu. Ūdre arī atgādināja, ka tiesa atzinusi par spēkā neesošu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu saistībā ar nelikumīgi gūto ziedojumu atmaksu. ZZS to bija apstrīdējusi, uzskatot šo lēmumu par neapmierinošu.

Deputātus uzrunā dzimtajā valodā

Izceļot katras tautas kultūras identitāti, viņa uzsvēra, ka šodien deputātus uzrunājusi savā dzimtajā valodā, un pauda lepnumu, ka latviešu valoda, kurai ir īpaša vieta pasaules vairāk nekā 6000 valodu lielajā saimē, nu ir arī Eiropas Savienības oficiālā valoda.

«Mēs cienām atšķirīgo un novērtējam dažādības skaisto mozaīku. Kopš brīža, kad Latvija tika uzņemta Eiropas Savienībā, mēs apzināmies, ka uz visiem laikiem esam atgriezušies savās īstajās mājās — vienotā Eiropas ģimenē. Mēs priecājamies par šīs ģimenes kultūras daudzveidību, atvērtību un bagātajām tradīcijām, kas tiek koptas un attīstītas, saglabājot katras dalībvalsts unikālās vērtības. Esmu gandarīta par to, ka arī es varēju dot savu ieguldījumu Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā procesā», sacīja komisāra amata kandidāte.  

Vēlas turpināt globālu pieeju nodokļu politikai

Runā kā darbības mērķis tika minēta globālas pieejas nodokļu politikai turpināšana, veidojot tiešu saikni starp nodokļu politiku un plašākiem Eiropas Savienības mērķiem kā Lisabonas dienas kārtība ekonomiskai attīstībai globālā tirgū. Bet darba turpināšana pie pārrobežu nodokļu barjeru likvidēšanas varētu ievērojami veicināt Lisabonas stratēģisko mērķu sasniegšanu, atbalstot neitrālāku un efektīvāku resursu sadalījumu.

Runājot par darbības iecerēm muitas jomā, Ūdre akcentēja trīs prioritātes: muitas ieguldījums drošības uzlabošanā, patērētāju aizsardzība un uzņēmējdarbības atvieglošana un cīņa pret krāpšanu.

Ūdre pozitīvi noskaņota pret NVO

Runājot par savu nominēšanu komisāra amatam, Ūdre sacīja, ka tā bijusi demokrātiska, proti, visas koalīcijas partijas varēja izvirzīt savus kandidātus šim amatam, kas tikuši plaši apspriesti sabiedrībā. Pēc tam viņu komisāra amatam izvirzīja premjers Indulis Emsis (ZZS), skaidroja Ūdre.

Ekonomikas un monetārās komitejas vadītāja pauda pārsteigumu, kāpēc Ūdre šos divus jautājumus — ZZS finansēšanu un nominēšanu komisāra amatā — nav minējusi jau savā uzrunā, zinot, ka par to eiroparlamentāriešus informējusi organizācijas «Transperency International» pārstāve Latvijā Sabiedrība par atklātību «Delna».

Ūdre sacīja, ka ir ļoti pozitīvi noskaņota pret nevalstiskajām organizācijām. To spēja paust savu viedokli ne tikai Latvijā, bet arī starptautiski liecinot par demokrātiju mūsu valstī.

Pauž attieksmi pret ES

Komisāra amata kandidāte skaidroja arī savu attieksmi pret Eiropas Savienību (ES) un Eiropas idejām. Viņa norādīja uz ZZS aktivitātēm, mudinot lauksaimniekus piedalīties ES referendumā, kā arī partijas pozitīvo balsojumu Saeimā, kad bija jālemj par Latvijas pievienošanos ES.

«Tā ir mana attieksme pret Eiropu,» uzsvēra Ūdre, norādot, ka kritisks vērtējums par ES procesiem ir vajadzīgs, lai savienība attīstītos.

Ūdre pārliecināta, ka izturējusi eksāmenu Ceturtdien preses konferencē Eiropas komisāra amata kandidāte pauda pārliecību, ka Eiroparlamenta deputāti ir ieguvuši visu vajadzīgo informāciju, lai pieņemtu atbilstošu lēmumu.

«Trīs stundas būt jautājumu krustugunīs ir interesanti, laiks paiet ātri, bet priecājos, ka šis laiks ir pagājis,» sacīja Ūdre. Pēc viņas teiktā, iztaujāšana Eiroparlamentā bija nepieciešams uzdevums, lai izveidotu labas darba attiecības ar Eiroparlamentu.

«Jautājumi nav grūti vai mazāk grūti, bet ir jautājumi, uz kuriem jāatbild,» sacīja Ūdre.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp