Foto: AFI/B.Koļesņikovs

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss (Rolf Ekeus) uzskata, ka Latvijai ne vien bija tiesības, bet pat pienākums nodrošināt mazākumtautību skolēnu mācīšanu valsts valodā, īstenojot izglītības reformu.

«Katrai valstij ir tiesības un pienākums nodrošināt labu izglītību valsts valodā,» pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu žurnālistiem teica Ekeuss.

Lai arī komisārs neesot šaubījies par minoritāšu tiesību ievērošanu Latvijā, viņš uz Latviju nolēmis atbraukt, lai situāciju novērtētu klātienē. Viņš atzina, ka tikai šādā veidā iespējams gūt vispilnīgāko izpratni par reālo situāciju.

Viņš arī informējis prezidenti, ka neseno apmeklējumu laikā Kazahstānā, Ukrainā, Kirgizstānā, Uzbekistānā ir izrādīta aktīva interese par Latvijas pieredzi saistībā ar mazākumtautību izglītību un sabiedrības integrācijas procesu.

Lai redzētu, kā Latvijā tiek īstenota izglītības reforma, komisārs vizītes laikā Latvijā plāno apmeklēt divas skolas: Rīgas Klasisko ģimnāziju un Rīgas Ukraiņu vidusskolu. Ekeuss norādīja, ka visvairāk viņu interesē tieši izglītības reformas ieviešana, taču prezidente viņu iepazīstinājusi arī ar Latvijas integrācijas politiku un naturalizācijas procesu. Prezidente komisāram pastāstīja, ka Latvijā pieaug nepilsoņu skaits, kuri vēlas naturalizēties.

«No šā gada sākuma dubultojies nepilsoņu skaits, kuri pieteikušies naturalizācijai.. Manuprāt, tas skaidrojams ar to, ka ir mainījies politiskais konteksts — Latvijas pilsonība ieguvusi citu spozmi,» žurnālistiem sacīja prezidente.

Arī Vīķe-Freiberga pauda pārliecību, ka vislabākais veids, kā pārliecināt starptautisko sabiedrību un amatpersonas, ka Latvijā minoritāšu tiesības netiek pārkāptas, ir ļaut starptautisko institūciju pārstāvjiem un augstām amatpersonām klātienē redzēt reālo situāciju.

EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos darba vizītē Latvijā ieradās pirmdien un te uzturēsies līdz trešdienai. Vizītes laikā Ekeusam paredzētas tikšanās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Ministru prezidentu Induli Emsi, ārlietu ministru Arti Pabriku, īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās Nilu Muižnieku, kā arī komisārs tiksies ar Naturalizācijas pārvaldes priekšnieci Eiženiju Aldermani un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāju Valdi Egli. Darba vizītes laikā Ekeuss apmeklēs arī Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras, kā arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju. Tikšanās laikā paredzēts pārrunāt sabiedrības integrācijas un izglītības reformas procesus Latvijā.

Augstajam komisāram plānotas arī citas tikšanās un atsevišķu mācību iestāžu apmeklējumi.

Vizītes noslēgumā trešdien, 13. oktobrī, paredzēta ārlietu ministra Pabrika un Ekeusa kopīga preses konference.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp