Kā iegūt iedegumu ziemā? Solārijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Zinot, ka saules starojums var kaitēt veselībai, cilvēki baidās sauļoties, apdegt saulē. Ārsti iesaka ierobežot uzturēšanās laiku atklātos saules staros. Pasaules modes dizaineri atsaucas, īstenojot jaunu modes tēlu — Sniegbaltīti — gaišas, baltas ādas īpašnieci. Un tomēr, spītējot ārstu ieteikumiem un modes diktātam, cilvēki vēlas būt brūni.

Kāpēc mēs gribam būt brūni iedeguši?

Brūns, iededzis ķermenis ir kā aicinājums nomest drēbes — parādīt brūnas kājas, rokas…Acīmredzot tā vēsturiski ir veidojusies vēlēšanās labi izskatīties. Kāpēc sievietes krāso sarkanas lūpas, nagus, sārtus vaigus un kāpēc vīrieši nespēj pretoties košo krāsu valdzinājumam? Paaudžu paaudzēs zemapziņā ir iesakņojies, ka koša krāsa ir veselības zīme, pašas dabas dots signāls nākamās paaudzes turpināšanai ar veselu pretējā dzimuma pārstāvi.

Secinājums ir viens — iedegums asociējas ar veselīgumu, prieku, sportiskumu, ar to, ka cilvēks ir atpūties, atguvis spēkus, enerģisks. Tātad mūsu vēlmei būt brūni iedegušiem ir pamatojums. Taču ko darīt tam, kurš gribētu iegūt brūnumu, taču nejūtas drošs par sauļošanās nekaitīgumu?

Atbilde ir tikai viena — solārijā sauļoties nav bīstami. Varbūt pirms desmit gadiem mēs tik pārliecināti to nevarējām apgalvot, bet tagad tā vairs nav. Protams, jāievēro daži pašaizsardzības priekšraksti, piemēram, vajag izmantot sauļošanās kosmētiku, jo tās sastāvā ir vielas, kas neļauj šūnām sakarst, ieteicams lietot arī kosmētiku, kas domāta pēc sauļošanās, jo palīdz efektīvāk mitrināt ādu, kā arī jāatceras — katru dienu uz solāriju iet nedrīkst!

Kā rodas iedegums?

Iedegums ir ķermeņa reakcija uz ultravioleto starojumu. Saules ietekmē tiek sintezēts melanīns, āda it kā noklājas ar maziem vairodziņiem, kas aktīvi aizsargā tās iekšējos slāņus no UV starojuma. Tātad iedeguma intensitāte atkarīga no tā, cik katra cilvēka āda spēj sintezēt melanīnu. Dažs sauļojas ļoti daudz, bet nekļūst brūns, citam atliek tikai īsu brīdi parādīties saulē, kad āda atbild ar tumšu iedegumu.

Nosakot, cik mūsu āda spēj producēt melanīnu, varam noteikt, cik ilgi ir nepieciešams sauļoties. Jaunās paaudzes solāriju sistēma «MegaSun Beauty & Care» veic ādas testēšanu un izskaitļo katra cilvēka maksimāli pieļaujamo sauļošanās laiku, kamēr vien āda spēj sintezēt melanīnu, bet ne minūti ilgāk, lai nenodarītu pāri savai veselībai.

Vai iespējams kļūt brūnākam, nekā to daba paredzējusi?

Neticami, bet tas patiesi ir iespējams! Ar sauļošanās krēmu palīdzību ādā ievada aminoskābi, kas ražo papildu melanīnu, tāpēc, lietojot sauļošanās kosmētiku, mēs kļūstam vēl brūnāki, nekā tas būtu iespējams bez sauļošanās krēmiem. Saulē sauļojoties var apdedzināties, āda nolobīsies, bet solārijā krēmi nodrošina un rada papildu melanīnu un apdegšana nenotiek.

Sauļošanās krēmu noslēpumi

Kaut arī sauļošanās krēmiem tiek pievienotas dažādas balastvielas, tās vairāk gan palīdz cīņā par tirgus iekarošanu. Pamats šiem līdzekļiem ir mitrinošās un aizsargājošās vielas, kas neļauj iztvaikot dabiskajam mitrumam no šūnām, — glicerīns un eļļas. Kompleksu papildina formulas, kas neļauj šūnām pārkarst. Citai vielu kombinācijai ir uzdevums aktivēt šūnu darbību, piegādājot asinis, palīdzēt elpot un tādējādi sekmēt melanīna ražošanu, jo skābeklis piedalās tā veidošanā. Visbeidzot formulas, kas neļauj šūnām zaudēt kolagēnu, kļūt neelastīgām.

Jāatceras, ka gan rudenī, gan ziemā seja tiek pakļauta aukstumam un vējam, līdz ar to šūnai stress un pārslodze ir daudz lielāka. Solārijs dod efektu, bet tai pašā laikā šūna ir vairāk jāsargā — jālieto aizsargkrēmi sejai un dekoltē daļai.

Solāriju veidi

Visierastākie un zināmākie ir gulošie solāriji, kas dalās vienkāršajos vai relaksējošajos solārijos, kas izsmidzina mitrumu. Arvien populārāki kļūst vertikālie solāriji, ne velti Eiropas valstīs aptuveni 60% solāriju ir tieši vertikālie. Pirmkārt, tie ir ļoti intensīvi un iedegums iegūstams ātri, otrkārt, tie ir interesanti un neparasti, treškārt — tie ir higiēniski, jo nav jāguļas uz koplietošanas virsmas. Turklāt vertikālajos solārijos uz ādas — lāpstiņām, dibena — neveidojas baltie plankumi. Solāriju uzskaitījums nebūs pilnīgs, ja neatgādināsim jaunās paaudzes «gudro solāriju», ko Baltijas valstīs pārstāv jau minētais «MegaSun Beauty & Care», kurš atbilstoši ādas tipam, vecumam, veselībai un klienta vēlmēm izveido datorizētu sauļošanās programmu.

Interesants fakts: Norvēģijā ir iespēja veikt dažus valsts apmaksātus solārija apmeklējumus, lai cilvēki kļūtu dzīvespriecīgāki, tātad — darbspējīgāki! Der atcerēties, ka gaismas trūkuma dēļ rudenī un ziemā cilvēki kļūst īgnāki, agresīvāki, var rasties pat depresijas pazīmes, tādēļ solāriju ieteicams apmeklēt ne tikai, lai gūtu veselīgu iedegumu, bet arī lai atgūtu dzīvesprieku, optimismu un možumu.

Materiāls sagatavots sadarbībā ar «MegaSun».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu