Foto: «Lursoft»

«Lursoft IT» sadarbībā ar Tiesu namu aģentūru (TNA) un LR Augstāko tiesu (LR AT) ir papildinājusi interneta informācijas sistēmu «Latvijas tiesu nolēmumu datu bāze» ar jauniem 2003. gada tiesu nolēmumiem.

Datu bāze papildināta ar vairāk nekā 250 dokumentiem, iekļaujot apelācijas instances nolēmumus krimināllietās 2002.–2003. gadā un LR Augstākās Tiesas Senāta Civillietu departamenta spriedumus un lēmumus, kā arī LR AT Krimināllietu departamenta lēmumus 2003. gadā. Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar LR AT, no 2003. gada marta Latvijas tiesu nolēmumu datu bāzē tiek publicēti visi LR AT Senāta nolēmumi civillietās, administratīvajās lietās un krimināllietās. No šī gada novembra beigām datu bāze tiek papildināta ar LR AT Krimināllietu tiesu palātas nolēmumiem, bet no 2005. gada 1. janvāra plānots to papildināt arī ar LR AT Civillietas tiesu palātas visiem nolēmumiem. «[s:3499]» ir lielākais internetā publiski pieejamais Latvijas tiesu nolēmumu apkopojums civillietās, administratīvajās lietās un krimināllietās.

Datu bāzē ir pieejami arī LR Satversmes tiesas spriedumi. Šobrīd datu bāzē ir apkopoti vairāk nekā 4280 tiesu nolēmumi, taču tā tiek nepārtraukti papildināta ar jauniem publiski pieejamiem tiesu spriedumiem.

«Latvijas tiesu nolēmumu datu bāzē» tiek ievietoti pilni publisku tiesu spriedumu teksti. Nolēmumu tekstos, pamatojoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likumu, netiek norādīti fizisko personu sensitīvie dati, kā arī informācija, kas tieši identificē fizisko personu.

Nolēmumu datu bāze nodrošina lietotājiem iespēju lasīt, komentēt un analizēt publiskos tiesu nolēmumus internetā. Datu bāzē ir iespējams meklēt nolēmumus gan pēc jebkura vārda fragmenta visā nolēmuma tekstā, gan arī pēc tiesu iestādes, lietas numura, veida, panta un citiem atlases kritērijiem. Gadījumos, kad tiesas nolēmums ir pārsūdzēts, un, ja datu bāzē ir fiksēts arī pārsūdzētais nolēmums, tā teksts ir pieejams loģiski sasaistītā veidā, izmantojot norādi. Tāpat tiesu spriedumā minētie normatīvo aktu panti ar norādēm ir sasaistīti ar «Lursoft» izstrādāto normatīvo aktu sistēmu «[s:3500]», ļaujot pārliecināties, kā spriedumā minētā norma atbilst likumā norādītai normai atbilstošajā datumā.

Ņemot vērā «Lursoft» klientu izteiktos priekšlikumus, tagad lietotāji interesējošos tiesu nolēmumus var arī ērti izdrukāt, jo ir izveidota īpaša izdrukas forma.

Datu bāze ir integrēta ar Tiesu nolēmumu analītisko apstrādes sistēmu, kura ļauj atlasīt nolēmumus pēc dažādiem papildus parametriem (nolēmumi pēc minētā tiesību akta, analītiskā rādītāja veida, nolēmuma pieejamība drukātā avotā), tādējādi piedāvājot lietotājam analītiski apstrādātus nolēmumus.

«Latvijas tiesu nolēmumu datu bāzi», kas «Lursoft» lietotājiem ir pieejama jau vairāk nekā četrus gadus, izmanto juristi, banku speciālisti, kā arī tiesību zinātnēs studējošie. Datu bāzē iekļautie nolēmumi uzlabo tiesiskās informācijas pieejamību, ļaujot iepazīties ne tikai ar līdz šim jau publiski pieejamiem normatīvajiem aktiem («NAIS», «www.likumi.lv», «Lietišķās informācijas dienesta» publikācijas, «LATLEX»), bet arī ar to reālo piemērošanu praksē.

TNA jau vairākus gadus nodrošina spriedumu apkopojumu publicēšanu drukātā formā, tādēļ datu bāzē ir redzamas norādes arī uz drukātajiem spriedumiem. Daļa no datu bāzē jauniekļautajiem spriedumiem ir pieejama arī drukātā veidā. Plašāka informācija par drukātajiem izdevumiem pieejama «[s:3501]» interneta lapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp