Foto: AFI

Lai arī Eiropā gan benzīns, gan dīzeļdegviela naftas cenu krituma ietekmē kļūst lētāka, Latvijā vērojams degvielas cenu kāpums.

Naftas cenas pasaules tirgos krīt jau kopš oktobra beigām, un šā krituma iespaidā samazinās arī naftas pārstrādes produktu cenas. Degvielas cenas Eiropā pazemina gandrīz visas naftas kompānijas. Tomēr Latvijas autobraucējiem šī ziņa ir vājš mierinājums, jo degvielas cenas mazumtirdzniecībā kopš jaunā gada ir tikai kāpušas. Izskaidrojums šai it kā paradoksālajai situācijai ir pavisam vienkāršs. No 1. janvāra stājās spēkā jaunās akcīzes nodokļa likmes degvielai, kas kopā ar pievienotās vērtības nodokli sadārdzina benzīnu par aptuveni 2,1 santīmu litrā, bet dīzeļdegvielu par 1,8 santīmiem litrā. Taču kā «Neatkarīgajai» skaidro degvielas tirgotāji, pateicoties naftas produktu cenu kritumam pasaules tirgos, cenu kāpums Latvijas degvielas uzpildes stacijās ir ievērojami mazāks.

«Statoil Latvija» loģistikas vadītājs Ēriks Ulmanis stāsta, ka «Statoil» degvielas uzpildes stacijās, salīdzinot ar decembra beigām, benzīna cena pieaugusi par 0,9, bet dīzeļdegvielas cena par 1,1 santīmu litrā. Dīzeļdegvielas cenas lielāku pieaugumu Ē. Ulmanis saista ar izmaiņām kvalitātes prasībās. Līdz šim Latvijā bija atļauts tirgot dīzeļdegvielu ar sēra saturu līdz 350 miligramiem uz kilogramu, bet no 1. janvāra sēra saturs nedrīkst pārsniegt 50 miligramus uz kilogramu degvielas. Cenu starpība pasaules degvielas biržās šīm atšķirīgas kvalitātes dīzeļdegvielām ir aptuveni 50 dolāri par tonnu, kas mazumtirdzniecībā nozīmē aptuveni 2 santīmus litrā.

Jāatzīmē, ka dīzeļdegvielas cenu lielā mērā ietekmē pagaidām visā ziemeļu puslodē vērojamā siltā ziema. Ja gaisa temperatūra pazemināsies, tad pieaugs pieprasījums, un dīzeļdegvielas cena varētu pārsniegt 50 santīmus par litru. Savukārt, kā izsakās E. Ulmanis, «benzīna cenai nav iemesla pieaugt».

Līdzīgu viedokli izsaka «Hydro Texaco Latvija» direktors Māris Liepiņš. Viņš uzsver, ka tieši naftas un tās pārstrādes produktu cenu kritums pasaules tirgū lielā mērā amortizējis degvielas cenu kāpumu vietējā tirgū. Runājot par prognozēm, viņš uzsver, ka degvielas cenas pasaules tirgū lielā mērā būs atkarīgas no laika apstākļiem. «Ja ziema paliks tikpat silta, tad degvielas cenas nepieaugs, taču, ja palielināsies pieprasījums, tad cenas varētu kāpt, jo rezerves uzkrājumi ir salīdzinoši nelieli.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp