Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pērn valdības maiņu laikā bez konkursa uz 20 gadiem iznomājusi vērtīgu valsts zemes gabalu pie Ķīšezera, šodien ziņo laikraksts «Diena».

19 hektārus lielais zemes gabals iznomāts divu cilvēku firmai «Studentu centrs». Firma nodibināta tikai nepilnas divas nedēļas pirms nomas līguma slēgšanas.

«Studentu centra» pārstāvji, pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas «Lursoft» datiem, ir saistīti ar vērienīgā Babītes privātmāju projekta aizsācējiem Daini Liepiņu, kas ir satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP) padomnieks un viņa pārstāvētās partijas ziedotājs, un uzņēmēju Viesturu Koziolu.

Firma par 19 ha lielā zemes gabala Ezermalas ielā 6 un apmēram 30 ēku iznomāšanu mēnesī IZM maksā 1500 latu un nekustamā īpašuma nodokli, liecina līgums. Savukārt ienākumi no teritorijas apakšnomniekiem varētu būt vismaz trīs reizes lielāki — aptuveni 51 000 latu gadā. Aptuveni tik daudz līdz pagājušā gada novembrim pelnīja Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kuras valdījumā īpašums atradās un divās ēkās izmitināta Transporta un mašīnzinību fakultāte.

Ja 20 gadu laikā teritorijā būs ieguldīti vismaz 10 miljoni eiro (apmēram septiņi miljoni latu), līgumu paredzēts pagarināt. Teorētiski firma var vērsties arī pie valdības ar privatizācijas lūgumu. Pēc saņemtās protesta vēstules no RTU situāciju sācis vētīt izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes (JL) birojs.

SIA «Studentu centrs» Komercreģistrā reģistrēta 4. novembrī. 17. novembrī no IZM saņēmusi parakstītu nomas līgumu, bet šogad janvāra beigās visu ieguvumu reģistrējusi Zemesgrāmatā, liecina «Dienas» rīcībā esošie dokumenti. Firmas īpašnieks ir Māris Safargalejevs, kasa pašlaik atrodas Amerikā, bet valdes priekšsēdētājs — Dāvis Podnieks, kas arī neesot Latvijā.

Apakšnomniekiem visa dokumentācija esot jāiesniedz sabiedriskajā organizācijā «Jaunā Rīga». Tās dibinātāji ir Rems Razums (Šlesera 1998. gadā vadītās firmas «Varner Hakon Invest» bijušais preses sekretārs) un Liepiņš (Šlesera padomnieks, valsts pārstāvis Rīgas Brīvostas valdē). Savukārt Podnieku ar Koziolu saista darbošanās bankrotējušās firmas «Numur 1» valdē, kuras locekļiem 2003. gadā Rīgas apgabaltiesa piesprieda nomaksāt negodīgi iztērētos vairāk nekā 100 000 latu.

Interese par vērtīgo zemesgabalu Ezermalas ielā 6, kur savulaik atradās tā dēvētā Alkšņa karaskola, bijušajam izglītības un zinātnes ministram Juris Radzevičam (LPP) radusies pērnā gada otrajā pusē, ziņo «Diena». Karaskolas teritoriju ar apmēram 30 objektiem valsts RTU lietošanā nodeva 90. gadu sākumā, bet toreizējais augstskolas rektors Egons Lavendelis to Zemesgrāmatā ierakstīja kā valsts īpašumu RTU valdījumā.

Ministrs to uzskatījis par nelikumību un pieprasījis nodot IZM valdījumā. Oktobra beigās, īsi pirms Induļa Emša valdības krišanas 28. oktobrī, visas ēkas ar aktu nodotas IZM bilancē, «Dienai» stāstīja RTU kanclers Ronalds Taraškevičs. Pēc tam RTU lūgusi ministriju slēgt nomas līgumus par tiem objektiem, kuri vajadzīgi mācībām un ienes līdzekļus ēku uzturēšanai. «Bet beigās aplinkus ceļā ieguvām informāciju, ka visa zeme un ēkas nodotas nesen dibinātas firmas rokās,» sacīja Taraškevičs.

Radzevičs laikrakstam teicis, ka neesot par notikušo lietas kursā.

«Iepriekšējais ministrs gribēja sev uztaisīt labu biznesu,» uzskata firmas «Auto tev» direktors Ervīns Baltiņš, kas Ezermalas ielā 6 īrē telpas. Līdzīgā situācijā esošais firmas «Bamaco» direktors Andis Beļavskis kopā ar advokātu izpētījis, ka «Studentu centra» ierakstus Zemesgrāmatā varētu uzskatīt arī par nelikumīgiem, jo esošajam nomas līgumam «pa virsu» sarakstīts jaunais. Direktori pagaidām ar firmu nomas līgumus slēgt nedomā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp