Foto: AFI

  • Pusaugu slepkavnieku skola Valmierā
  • Politiskā scēna koalīcijas ģimenē
  • Nosvilušie «Ādažu čipsi» un atsaldētā Ventspils
  • Maizītim otrā ģenerāļa piecgade
  • Valters un Kaža dziedās «oranžajā» Kijevā

Latvijas pilsoniski aktīvajai sabiedrības daļai radās kārtējais kriminālais iemesls šausmināties un moralizēt. Valmierā grupa nepilngadīgo smagi iekaustīja 14 gadu veco skolnieku Mārci un noslīcināja izrēķināšanās upuri Gaujas lāsmenī. Šokējošās rīcības formālais iemesls it kā bijusi nelaiķa vaļsirdība, jo viņš, lūk, esot izpļāpājies par kompānijas iedzeršanas grēciņiem. Arī nozieguma izdarīšanas brīdī varmākas bijuši žvingulī, turklāt, kā viņi liecinājuši policijā, fiziskās ietekmēšanas metodiku šie malači nolūkojuši datorspēlēs. Zīmīgi, gan upuris, gan slepkavnieki iepriekš piesaistījuši policijas uzmanību ar savām asociālajām nosliecēm.

Valmieras glābšanas dienesta vīri, riskējot ar dzīvību, velti meklēja līķi aizsalušajā upē. Nelīdzēja ne eholots, ne ekstrasensu padomi.

Notikumu plaši apcerēja politiķi, kuri drīzo vēlēšanu kontekstā pašapliecinājās, stāstot elektorātam, ka nepieciešams vairāk laika veltīt nepilngadīgu likumpārkāpēju audzināšanai, kā arī Latvijā radīt efektīgus juridiskus un tehniskus šķēršļus, lai pasargātu pubertātes tracinātos jauniešu prātus no vardarbības ainām internetā un TV.

Jādomā, tieši priekšvēlēšanu stress izprovocēja lokālas kaislības valdošajā koalīcijā. Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL) izteica versiju, ka ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP) esot savtīgi ieinteresēts Latvijas bāreņu eksportā uz ASV, uz konkrētas pavalsts konkrētām baptistu draudzēm.

Ministrs un baptistu priesteris Baštiks svētās dusmās noraidīja tamlīdzīgus amorāli kriminālus pieņēmumus. Savukārt LPP runasvīri prasīja skaidrojumus no politiski runātīgās JL ministres. Politiskajos kuluāros pat izskanēja iespēja pieprasīt LPP nelojālās Āboltiņas kundzes demisiju.

Strīdniekus tēvišķi samierināt apņēmās Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) personiski. Valdības vadītājs lokālo skandālu koalīcijas varas «ķēķī» saistīja ar drīzo vēlēšanu kreņķiem, kuru dēļ politiķi zaudējuši paškontroli.

Trešdienas nakts izrādījās visaukstākā aizejošajā ziemā. Bet «pilsēta ar rītdienu» piedzīvoja smagu avāriju siltumapgādes sistēmā, jo Ventspils katlumājas operatore pie pults bija rīkojusies bezatbildīgi kā savulaik operatori Černobiļas AES. Tiesa, Kurzemes pilsētas atbildīgie dienesti saspringa avārijas darbos un Ventspils totālu izsalšanu nepiedzīvoja.

Savukārt  Pierīgas Ādažos tonakt nodega skandināvu «Latfood» piederošā «Ādažu čipsu» ražotne. Ugunsgrēks bija sarežģīts un bīstams, tā pilnīgai lokalizēšanai dzēsēji krāsmatās svīda vairāk nekā diennakti.

Negadījums objektīvi nozīmē čipsu noieta tirgus pārdali Latvijā. Nav zināms, vai ražotnes tradicionālajiem piegādātājiem no 25 zemnieku saimniecībām vērts pavasarī stādīt kartupeļus, jo jautājums par nodegušā ceha atjaunošanu paliek atklāts — akcionāri nesteidzas ar sprieduma pasludināšanu.

Ražotne bija apdrošināta, tā ka nelaime īpašniekiem nenozīmē finanšu kataklizmu. Bez darba gan palikuši teju 100 ādažnieku. Tikmēr Latvijā skanēja vērtējumi, ka notikušais bijis debesu sods par «Ādažu čipsu» agresīvi nežēlīgo un morāli diskutablo reklāmas kampaņu.

Ceturtdienas plenārsēdē valdošās koalīcijas deputāti, šoreiz pildot iepriekš dotos solījumus, uz otro pilnvaru termiņu ģenerālprokurora amatā ievēlēja Jāni Maizīti, tādējādi izglābjot demokrātiju un tiesisku valsti Latvijā. Iepriekš Maizīša kungs tikās ar varas partiju deputātiem, uzklausīja viņu ieteikumus un atbildēja uz tautas priekšstāvju jautājumiem.

Tikmēr valsts galvenā tiesību sarga pārvēlēšana notika politiskās konjunktūras gaisotnē, neradīja vajadzību sabiedriskai diskusijai par prokuratūras darbu kopumā un konkrēti Jāņa Maizīša veikumu aizvadītajos piecos gados, kā arī viņa neatliekamajiem nākotnes uzdevumiem.

Noskaidrojās dziesma un izpildītāji, kuriem LTV skatītāji ar savu balsojumu deleģēja godu un atbildību pārstāvēt «zemi, kura dzied» 50. «Eirovīzijas» festivālā. Oranžās revolūcijas pilsētā Kijevā maijā kā «Latvijas sejas» uzstāsies tīneidžeru duets «Valters un Kaža», kuri dziedās jau profesionālā «Eirovīzijas» neveiksminieka Mārtiņa Freimaņa sacerēto balādi «The War Is Not Over».

Abi censoņi patiesā uzvaras priekā lēkāja pa Ventspils halles skatuvi, bet pusaugu meitenes jau steidza rakstīt romantiskas vēstules savu mīlas kāro siržu jaunajiem favorītiem.

Par dueta izredzēm gūt Eiropas TV skatītāju atbalstu vietējo ekspertu un vieglās mūzikas līdzjutēju viedokļi bija krasi pretēji.          

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp