Foto: AFI

Pamatojoties uz ASV Patriota akta 311. nodaļu, ASV Valsts kase ceturtdien divas ārvalstu bankas — VEF banku un Multibanku — noteica kā finansu institūcijas, kas rada «primāras bažas par naudas atmazgāšanu». Par to portālu «Apollo» informēja ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļa.

Saistībā ar šo lēmumu ASV Valsts kases Finansu noziegumu apkarošanas tīkls ierosinājis noteikumus, kas pēc to apstiprināšanas aizliegs ASV finansu institūcijām atvērt, uzturēt, administrēt vai pārvaldīt jebkādus šo divu banku korespondentkontus ASV. 

Šī pasākuma mērķis ir aizsargāt ASV finansu sistēmu no ļaunprātīgas izmantošanas, un tas tiek īstenots pēc ilgstošas VEF bankas un Multibankas darbības un to atbilstības starptautiskajām normām naudas atmazgāšanas ierobežošanai apsekošanas. Ar šo paziņojumu ASV valdība vēlas uzsvērt, ka tā rīkosies tagad un arī turpmāk, lai aizsargātu savu finansu sektoru no jebkuras valsts jebkuras bankas, kas nenopietni izturas pret saviem pienākumiem cīnīties pret finansu noziegumiem.

Šī darbība tiek vērsta pret divām konkrētām bankām un nevis pret visu Latvijas banku sistēmu kopumā. Tomēr ir svarīgi, lai Latvijas valdība aktīvi rīkotos un nodrošinātu savas finansu sistēmas atbilstošu aizsardzību pret naudas atmazgātājiem. ASV ar gandarījumu atzīmē, ka Latvija ir spērusi nozīmīgus soļus šajā virzienā. Piemēram, Latvijas valdība nesen ierosinājusi vairākus labojumus likumdošanā, kas pēc to apstiprināšanas uzlabos Latvijas tiesībsargājošo iestāžu un prokuroru iespējas izmeklēt un notiesāt naudas atmazgāšanā iesaistītos cilvēkus. Tagad mēs ceram, ka Latvijas parlaments pieņems šos grozījumus pēc iespējas ātrāk.

ASV valdība ir gatava arī turpmāk sadarboties ar Latviju, lai palīdzētu stiprināt tās spēju apkarot naudas atmazgāšanu. Tikai pēdējo sešu nedēļu laikā ASV valdība nodrošinājusi vairākus apmācību kursus Latvijas tiesnešiem, prokuroriem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem par tēmām, kas saistītas ar naudas atmazgāšanu un finansu noziegumiem. Tie ir tikai nesenākie piemēri no sadarbības apmācības un tehniskās palīdzības jomā pēdējos divos gados, kas apliecina ASV valdības apņēmību palīdzēt Latvijai risināt šo grūto problēmu.

Tāpat ASV valdība ilgstoši ir dalījusies un arī turpmāk dalīsies informācijā ar Latvijas tiesībsargājošām un tiesvedības iestādēm par finansu noziegumiem, kur iesaistītas konkrētas Latvijas finansu institūcijas. Arī Latvijas valdības pagājušajā nedēļā iesniegtie labojumi likumdošanā, ja tos pieņems, palīdzētu nodrošināt atbilstošu informācijas apmaiņu starp attiecīgajiem dienestiem Latvijā. 

ASV valdība augstu novērtē neseno premjerministra Kalvīša atzinumu, ka Latvijai ir jādara vairāk cīņā pret naudas atmazgāšanu, kā arī radītās institūcijas un procedūras finansu noziegumu apkarošanai. ASV valdība ir apņēmusies strādāt kopā ar Latvijas valdību, lai nodrošinātu, ka šīs jaunās institūcijas un procesi gūst panākumus nepārtrauktajā cīņā pret naudas atmazgāšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp