Foto: «Latvijas Avīze»

Šodien Latvijā ieradīsies Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džordžs Bušs. Daudzi viņu cildina, daudzi peļ, taču Bušs ir un paliek pasaulē ietekmīgākās valsts līderis. Pirms Latvijai vēsturiskās vizītes ielūkosimies gan prezidenta, gan viņa tuvāko radinieku dzīvesstāstos.

Tic «pazemīgai ārpolitikai»

Pērnā gada nogalē Bušs ar daudz lielāku pārsvaru nekā pirms četriem gadiem otrreiz uzvarēja ASV prezidenta vēlēšanās. Viņš sevi pozicionēja kā konservatīvo vērtību dedzīgu piekritēju un kā spēcīgu līderi, kurš spēj aizstāvēt Savienotās Valstis kara laikā. Viņš guva uzvaru, neskatoties uz to, ka notikumi viņa pirmās prezidentūras laikā nenorisinājās gluži tā, kā Bušs bija plānojis. 2000. gadā Bušs teica, ka būs «vienotājs, nevis šķēlējs» un ka svēti tic «pazemīgai ārpolitikai».

Notikumiem bija lemts attīstīties citādi, jo 2001. gada 11. septembrī Amerika pārdzīvoja lielāko terora aktu valsts vēsturē. Traģiskajiem notikumiem Amerikā sekoja kara pieteikums teroram, talibu režīma gāšana Afganistānā un doktrīnas pieņemšana, kas ļauj ASV veikt apsteidzošu triecienu. 2003. gadā Bušs gāja vēl tālāk, sākot karu pret Irākas asiņainā diktatora Sadama Huseina režīmu. Šis karš sašķēla gan Amerikas, gan pasaules sabiedrību, taču Buša pārvēlēšana prezidenta krēslā liecina par pietiekamu atbalstu vismaz pašā Amerikā.

Jauns un bezatbildīgs

Tā vai citādi, taču Bušam neapšaubāmi piemīt harisma un stingrs raksturs, kas viņam jaunības gados pavisam nebija piedēvējams. Kā politiski veiksmīgas ģimenes atvase (jau viņa vectēvs bija ASV senators no Konektikutas štata), Bušam atvērās daudzas durvis. Viņam nebija jālauza galva par studijām — tēvs Džordžs Bušs seniors varēja atļauties apmaksāt mācības privātskolās. Īpaši nenopietns Džordžs Bušs juniors bija Jēlas studiju (ieguvis vēsturnieka bakalaura grādu) laikā, gūdams pamatīga uzdzīvotāja slavu. Iespējams, vislabāk viņš sevi raksturojis pats, sakot: «Kad es biju jauns un bezatbildīgs, es biju jauns un bezatbildīgs.»

Vjetnamas kara laikā Bušs bija Teksasas nacionālās gaisa gvardes pilots, taču karā nav piedalījies. Bezatbildību Buša dzīvē pārtrauca dzīvesbiedre Lora, kas pēc sava vīra 40. dzimšanas dienas svinībām lika izvēlēties — vai nu Džeks Deniels (amerikāņu viskija šķirne), vai es. Bušs izvēlējās pēdējo.

Sāncenši nenovērtē

Nopietna tiekšanās pēc politiskajiem amatiem sākās pēc tam, kad Buša tēvs vairs nebija ASV prezidenta amatā. Bušs juniors kandidēja uz Teksasas gubernatora amatu. Viņa oponente Anna Ričardsa pieļāva kļūdu, pietiekami nenovērtējot savu sāncensi un nosaucot viņu par «krūmveidīgu augu» (vārds «bush» angļu valodā nozīmē «krūms»). Viņa zaudēja.

Politiskie analītiķi patiesībā vairākkārt uzsvēruši, ka viena no Buša politiskajām priekšrocībām ir tā, ka sāncenši viņu pietiekami nenovērtē. Iespējams, viņu nenovērtējā arī 2000. gada prezidenta amata kandidāts Als Gors un pērnā gada vēlēšanu sāncensis Džons Kerijs.

Dzīvesbiedre Lora

Lora Buša dzimusi 1946. gadā Teksasas štatā. 1968. gadā ieguvusi bakalaura grādu pedagoģijā, bet 1973. gadā — maģistra grādu bibliotēkas zinātnēs. Strādājusi gan par pasniedzēju vairākās skolās, gan bibliotekāri. Džordžu viņa satika 1977. gadā un pēc trīs mēnešus ilgas draudzības tajā pašā gadā apprecējās. Pēc četriem gadiem piedzima dvīņu meitiņas.

Kā ASV pirmā lēdija Lora ir risinājusi izglītības un sieviešu veselības jautājumus, kā arī atklājusi pirmo Nacionālo grāmatu festivālu. Protams, sacensties popularitātē ar bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sievu, senatori Hilariju Klintoni, viņai ir tikpat kā neiespējami. Taču 2001. gadā Lora kļuva par pirmo ASV prezidenta dzīvesbiedri, kas uzstājusies iknedēļas prezidenta radiouzrunā. Viņa šo iespēju izmantoja, lai aktualizētu Afganistānas sieviešu beztiesisko stāvokli.

Meitas

Meitai Džennai vārds dots par godu Loras mātei Džennai, savukārt Bārbara nosaukta tēva mātes vārdā. Dženna studējusi Teksasas universitātē, bet Bārbara — sava tēva un vectēva absolvētajā prestižajā Jēlas universitātē. Abām meitām ir konkrēti nākotnes plāni — Dženna paziņojusi, ka vēlas kļūt par skolotāju galvaspilsētā Vašingtonā, bet Bārbara iecerējusi palīdzēt no AIDS cietušajiem Āfrikas iedzīvotājiem.

Visai skaļi dvīņumāsu vārdi izskanēja 2001. gadā. Viņas tika pieķertas, lietojot alkoholu, kaut gan nebija sasniegušas 21 gada vecumu. Dvīnes uzstājās ar publiskām runām un pavadīja tēvu viņa priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Tēvs — Bušs seniors

Džordžs Bušs seniors ir ASV eksprezidents, kurš vadīja valsti no 1989. līdz 1993. gadam. 1924. gadā dzimušais Bušs seniors sevi pierādīja jau 20 gadu vecumā. Otrā Pasaules kara laikā viņš kā pilots veica 58 veiksmīgus kaujas uzdevumus, par to saņemot vairākus ASV apbalvojumus. Pēc kara Bušs pabeidza Jēlas universitāti un darbojās naftas biznesā. ASV Kongresa pārstāvju palātā Bušs pirmo reizi tika ievēlēts 1966. gadā, bet otrreiz 1968. gadā. Septiņdesmitajos gados Bušs seniors ieņēma dažādus augstus amatus, tostarp bija Apvienoto Nāciju Organizācijas vēstnieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes vadītājs.

Ārpolitiski viņa prezidentūra vislabāk atmiņā paliks 1990.–1991. gada Persijas līča kara dēļ. Sadama Huseina karaspēks bija iebrucis ar naftu bagātajā Kuveitā, un ASV spēki devās to atbrīvot, vienlaikus baidoties, ka Huseins varētu iebrukt arī Saūda Arābijā. Karš beidzās ātri, taču Bušam pēc tam vēl ilgi nācās taisnoties, kāpēc viņš Irākā pie varas ļāva palikt Huseinam. Bušs skaidroja, ka nav devis pavēli gāzt Irākas valdību, jo tas būtu izraisījis neaprēķināmus cilvēku un politiskos zaudējumus. «Tad mēs būtu spiesti okupēt Bagdādi un tā rezultātā vadīt Irāku. (..) Mēs būtu okupējošā vara — Amerika arābu zemē — bez sabiedrotajiem. Tā būtu katastrofa,» viņš teica. Buša popularitāte militāro panākumu dēļ strauji kāpa, taču vēlāk krita ekonomiskās recesijas dēļ.

Māte Bārbara

Džordža Buša seniora sieva Bārbara dzimusi 1925. gadā. Viens no Bārbaras senčiem ir angļu kolonists Tomass Pīrss, kurš ir arī 14. ASV prezidenta Frenklina Pīrsa priekštecis, tā ka ar pilnu pārliecību var teikt, ka Bušiem prezidēšana jau ir asinīs.

Lai gan parasti plašsaziņas līdzekļos tiek minēts tikai pašreizējā ASV prezidenta brālis, Floridas gubernators Džebs, patiesībā Buša seniora un Bārbaras ģimenē dzimuši seši bērni: Džordžs, Paulīne (mirusi no leikēmijas), Džebs,

Neils, Mārvins un Dorotija. Dzīve ar Bušu senioru Bārbarai prasījusi daudz nervu un izturības, jo, vīram darbojoties gan naftas biznesā, gan dažādos valstiski svarīgos amatos, ģimenei nācies desmitiem reižu pārvākties un Bārbarai nereti bija jāaudzina bērni vienai. Šobrīd Bārbara ar Bušu senioru apmetusies uz dzīvi Hjūstonā (Teksasas štats). Viņa sarakstījusi divas grāmatas, tajā skaitā memuārus.

Brāļi un māsa

Visvairāk dzirdēts ir Floridas gubernatora Džeba vārds. Viņš ieguvis bakalaura grādu Latīņamerikas studijās un darbojies dažādās kompānijās, taču veiksme pa īstam uzsmaidīja, kad viņš sāka strādāt pie kubiešu imigranta, kurš nodarbojās ar nekustamo īpašumu biznesu. Tā kā Džebs uzrādīja izcilu darbīgumu, viņš kļuva par kubiešu uzņēmēja partneri un saņēma 40 procentus no ienesīgā biznesa. Pēc tam Džebs pārdeva sev piederošās akcijas un 1994. gadā kandidēja uz Floridas gubernatora amatu. Kārotajā krēslā viņam izdevās iesēsties 1998. gadā, bet 2002. gadā tajā nokļūt atkārtoti.

Džebs tiek uzskatīts par Republikāņu partijas uzlēcošo zvaigzni, un vienubrīd pat tika runāts, ka viņš 2008. gadā kandidēs uz ASV prezidenta amatu. Džebs šādus plānus ir noliedzis.

Neils Bušs astoņdesmitajos gados bija viens no valdes direktoriem bankā «Silverado uzkrājumi un aizdevumi» un nonāca kritikas krustugunīs tā sauktās uzkrājumu un aizdevumu krīzes laikā, kas amerikāņu nodokļu maksātājiem dažādu banku kļūdu, spekulāciju un krāpšanās dēļ radīja divsimt miljardu dolāru zaudējumus. Bankas «Silverado uzkrājumi un aizdevumi» radītie zaudējumi bija viens miljards dolāru. Pret Neilu gan netika izvirzītas kriminālapsūdzības, taču pēc sarunām ar Federālā depozīta apdrošināšanas korporāciju tika panākta vienošanās par 50 000 dolāru lielu soda naudu un liegumu viņam turpmāk piedalīties banku biznesā.

Par jaunāko brāli Mārvinu zināms vien tas, ka viņš darbojies samērā slepenās augsto tehnoloģiju drošības sistēmu firmās, no kurām viena — likteņa ironija — apgādāja ar elektroniskās drošības sistēmu 11. septembra teroraktos iznīcināto Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā.

Dorotija 1975. gadā kļuva par pirmo Ķīnā publiski baptizēto personu kopš 1949. gada, kad komunistiskās Ķīnas varasiestādes apspieda ārvalstu reliģijas. Dorotija ir vākusi naudu abām sava vecākā brāļa prezidenta priekšvēlēšanu kampaņām.

Uzziņa

ASV prezidents Džordžs Bušs

- Dzimis 1946. gada 6. jūlijā Konektikutā, uzaudzis Teksasā

- 1968. g. pabeidz prestižo Jēlas universitāti

- 1968.–1973. g. pilots Teksasas nacionālajā gaisa gvardē

- 1975. g. iegūst maģistra grādu Hārvardas biznesa skolā, sāk karjeru enerģētikas jomā

- 1989. g. beisbola kluba «Texas Rangers» līdzīpašnieks

- 1994. g. kļūst par Teksasas gubernatoru

- 1998. g. tiek pārvēlēts par Teksasas gubernatoru

- 2000. g. tiek ievēlēts par ASV 43. prezidentu

- 2004. g. tiek ievēlēts par ASV prezidentu atkārtoti

- Dzīvesbiedre Lora, ģimenē ir dvīnes — Bārbara un Dženna

- Ģimenes mājdzīvnieki — skotu terjeri Bīzlija un Bārnijs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp