Ceturtdien Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Edvīns Piliksers tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā uzrādīja apsūdzību apsardzes uzņēmuma «Falck apsargs» valdes priekšsēdētājam Valdim Purvinskim pēc Krimināllikuma 20. panta 4. daļas un 177. panta 3. daļas par krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanu un pēc 196. panta 2. daļas par uzņēmuma atbildīga darbinieka pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.

Par to portālu «Apollo» informēja Prokuratūras preses centrs.

Purvinskis apsūdzēts par to, ka 2001. gadā no septembra līdz decembrim, būdams AS «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» (DLRTC) kontaktpersona līgumā ar Lielbritānijas uzņēmumu «BBC Technology», ļaunprātīgi izmantoja savas direktora pilnvaras pārstāvēt SIA «VP Partneri», ar ko DLRTC ģenerāldirektora Guntara Spundes personā 2001. gada 2. aprīlī bija noslēgts līgums par piedalīšanos digitālās apraides ieviešanas projekta vadībā, un sistemātiski saziņā ar Guntaru Spundi sastādīja un nosūtīja «BBC Technology» apzināti nepatiesu informāciju, kopskaitā sešas reizes, par patiesībā neeksistējošiem Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas norādījumiem obligāti iekļaut projekta vadībā uzņēmējsabiedrību «Kempmayer Media Limited» un turklāt nekā citādi kā ar apzīmējumu «integrators», kā arī pievienoja šādām informācijām vairākus «norādījumu memorandus» par «Kempmayer Media Limited» kompetenci digitālās televīzijas izveidē Latvijā, kādus patiesībā neviens nebija izdevis.

Lai gan «BBC Technology» rakstveidā norādīja uz «Kempmayer Media Limited» neatpazīstamību telekomunikāciju jomā un izteica bažas par šā uzņēmuma nolūkiem, Valdis Purvinskis, atsaukdamies uz patiesībā neeksistējošām Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas prasībām un norādījumu memorandiem, uzstājīgi aicināja «BBC Technology» tās izdotā dokumentā projekta vadības shēmā iekļaut «integratoru «Kempmayer Media Limited». Tādā veidā Valdis Purvinskis saziņā ar Guntaru Spundi panāca, ka 2001. gada 21. decembrī «BBC Technology «izdotā līguma izpildes dokumentā projekta vadības shēmā pirmo reizi tika norādīts «integrators «Kempmayer Media Limited». Tālākā notikumu gaitā šis apstāklis kalpoja par pamatu lietas dalībnieku aizbildinājumiem, ka «Kempmayer Media Limited» izraugāms par DLRTC sadarbības partneri digitālās televīzijas izveidē Latvijā, taču to esot rekomendējis Eiropā šajā nozarē visvairāk pieredzējušais Lielbritānijas koncerns BBC, kas savukārt deva šķietamu ieganstu piekrist līguma noslēgšanai ar «Kempmayer Media Limited».

2005. gada 4. un 7. februārī prokurors šajā krimināllietā uzrādīja apsūdzību Jānim Plūmem un Alfrēdam Janevicam, bijušajiem DLRTC valdes locekļiem, pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas par valsts amatpersonas bezdarbību. Jānis Plūme un Alfrēds Janevics apsūdzēti pēc būtības par to, ka nav pildījuši savus DLRTC valdes locekļa pienākumus atbilstoši likumu un DLRTC statūtu prasībām, tas ir, kā krietni un rūpīgi saimnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp