Foto: LETA

Apsardzes firmas AS «Falk Apsargs» valdes priekšsēdētājs Valdis Purvinskis Ģenerālprokuratūras izvirzīto apsūdzību tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā uzskata par nepamatotu.

Viņš piektdien žurnālistiem pauda viedokli, ka šī apsūdzība ir balstīta uz liecībām, ko viņš sniedzis prokuratūrai pēdējo divu trīs nedēļu laikā. Purvinskis ir pārliecināts, ka, šai lietai nonākot līdz tiesai, apsūdzību nebūtu iespējams uzturēt. Purvinska pārstāvis plāno iesniegt sūdzību ģenerālprokuroram. Tomēr viņš domā, ka apsūdzība netiks atcelta.

Viņam piederošā kompānija «VP Partneri» sniedza konsultāciju pakalpojumus AS «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» (DLRTC). Savukārt viņa loma projektā bija būt par kontaktpersonu starp DLRTC un Lielbritānijas kompāniju «BBC Tehnologie».

Tomēr piesaistīt «Kempmayer Media Ltd.» Purvinskim ieteicis bijušais «Latvijas Valsts radio un televīzijas centra» (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Māris Pauders un bijušais DLRTC valdes priekšsēdētājs Guntars Spunde.

Pēc Purvinska domām, Ģenerālprokuratūra apsūdzību varētu izvirzīt arī kādiem citiem lietā iesaistītiem, piemēram, bijušajiem ministriem Anatolijam Gorbunovam un Robertam Zīlem (TB/LNNK), «BBC Tehnologie» darbiniekiem, Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta darbiniekiem vai valsts pilnvarniekiem DLRTC padomē.

Purvinskim neesot skaidrs, kādēļ Ģenerālprokuratūra apsūdz konsultantu, kas darbojas klienta uzdevumā, nevis pašu klientu, kas pēc prokurora domām, realizē noziedzīgu darbību. Kā uzskata Purvinskis, Ģenerālprokuratūra imitē darbību — izvirzīt pēc iespējas vairāk apsūdzību bez nopietniem argumentiem un pierādāmiem faktiem.

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūra tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzēto Valdi Purvinski vaino krāpšanas lielā apmērā atbalstīšanā un uzņēmuma atbildīgā darbinieka pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā.

Purvinskis apsūdzēts par to, ka 2001. gadā laikā no septembra līdz decembrim viņš, būdams DLRTC kontaktpersona līgumā ar Lielbritānijas uzņēmumu «BBC Technology», ļaunprātīgi izmantojis savas direktora pilnvaras pārstāvēt SIA «VP Partneri», ar kuru DLRTC bija noslēdzis līgumu par piedalīšanos digitālās apraides ieviešanas projekta vadībā.

Pēc prokuratūras domām, Purvinskis sistemātiski sagatavoja un nosūtīja «BBC Technology» apzināti nepatiesu informāciju par neeksistējošiem Satiksmes ministrijas (SM) norādījumiem noteikti iekļaut projekta vadībā uzņēmējsabiedrību «Kempmayer Media Limited».

Prokuratūra norāda, ka, neraugoties uz «BBC Technology» rakstveida norādēm uz «Kempmayer Media Limited» neatpazīstamību telekomunikāciju jomā un bažām par šā uzņēmuma nolūkiem, Purvinskis, atsaukdamies uz neeksistējošām SM prasībām un norādījumu memorandiem, uzstājīgi aicināja «BBC Technology» tās izdotā dokumentā projekta vadības shēmā iekļaut «Kempmayer Media Limited».

Tādā veidā Purvinskis kopā ar DLRTC ģenerāldirektoru Guntaru Spundi panācis, ka 2001. gada 21. decembrī «BBC Technology» izdotā līguma izpildes dokumentā projekta vadības shēmā pirmo reizi tika norādīts «Kempmayer Media Limited», uzsver prokuratūra.

Turpmākajā notikumu gaitā šis apstāklis kalpojis par pamatu lietas dalībnieku aizbildinājumiem, ka «Kempmayer Media Limited» par DLRTC sadarbības partneri digitālās televīzijas izveidošanā Latvijā esot rekomendējis Eiropā šajā nozarē visvairāk pieredzējušais Lielbritānijas koncerns BBC. Šis apstāklis savukārt devis šķietamu ieganstu piekrist līguma noslēgšanai ar «Kempmayer Media Limited».

Kopumā šajā lietā tagad apsūdzētas jau sešas personas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp