Ziemai tik ļoti piestāv apelsīnu aromāts… Tas silda un vilina - tieši tādēļ šī pēc svētkiem un Itālijas saules smaržojošā kūka jācep Ziemas saulgriežos. Biskvīts ir gaisīgs, un apelsīnu sīrups to padara neparastu un svētku galda cienīgu.
Mannas kūka ar apelsīnu sīrupu
Izejvielas
125 grami sviesta istabas temperatūrā
miza no viena liela bioloģiskā apelsīna (ne-bio apelsīnu miziņa ir vaskota)
215 grami cukura
2 olas
115 grami mannas
280 grami miltu
2 tējk. cepamā pulvera
120 ml piena
Sīrupam
125 grami cukura
sula no viena liela bioloģiskā apelsīna
Gatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamās formas (ar 20 cm diametru; ja formas diametrs ir 24 cm, tad šī kūka sanāks nedaudz «plakanāka») apakšu izklāj ar cepamo papīru, bet malas iesmērē ar sviestu.
Ar mikseri saputo sviestu, apelsīna miziņu un cukuru. Masa kļūs gaišāka un gaisīgāka. Turpina putot, pa vienai pievieno olas. Beigās iemaisa mannu, miltus, cepamo pulveri un pienu. Puto vai maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla.
Mīklu lej sagatavotajā formā, liek cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes (kūkas gatavību pārbaudiet ar kociņu – tā ir gatava, kad kociņš no kūkas iznāk ārā tīrs).
Kamēr kūka cepas, pagatavo sīrupu. Mazā katliņā ieber cukuru un pievieno apelsīna sulu. Uz zemas uguns, nepārtraukti maisot, sagaida, kamēr cukurs izkūst. Turpina maisīt, līdz šķidrums kļūst biezāks un garša – koncentrētāka (apmēram 5-7 minūtes). Nedaudz atdzesē (ja pirms pārliešanas kūkai sīrups kļuvis pārāk biezs, to atkal nedaudz uzsilda).
Kūku izņem no cepeškrāsns. Atdzesē 5 minūtes, pārlej ar sīrupu. Var pasniegt ar putukrējumu vai - īpaši salduma mīļiem – ar vaniļas saldējumu.
Autore - kulinārijas bloga (lindasvirtuve.lv) autore Linda Tellgrena sadarbībā ar a/s «Dobeles dzirnavnieks».