Rosina suņus iezīmēt par brīvu (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Suņu iezīmēšanai mikroshēmas izmantot paredzēts ar nākamā gada 1.janvāri. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka tas būs obligāts pasākums. Tāpēc konferencē par mājdzīvnieku reģistrāciju nolemts, ka mikroshēma jāievada par brīvu.

"Vai suņu apzīmēšana ar mikroshēmu nākamgad būs par brīvu, būs atkarīgs no tā, vai tas būs apstiprināts valsts budžetā. Šādas informācijas man nav. Sunim mikročipu var ievadīt ikgadējā veterinārārsta apmeklējuma laikā. Ja suns tiks apzīmēts un reģistrēts gada laikā no šī pasākuma ieviešanas vai sešu mēnešu laikā no suņa dzimšanas, tad paredzēts, ka šos izdevumus segs valsts. Tiem, kuri neievēros noteiktos termiņus, par mikroshēmas ievadīšanu būs jāmaksā," skaidro Alūksnes suņu un kaķu patversmes veterinārārste Sarma Ločmele.

Mikroshēmu ievadītu gandrīz 50 suņiem

Alūksnē jau pusotru gadu sunim var ievadīt mikročipu par maksu. Ar to apzīmēti ir apmēram 50 suņi. Tie ir galvenokārt šķirnes suņi, kurus ved uz izstādēm un sacensībām ārpus Latvijas, kā arī medību suņi. "Tagad nav zināms, cik pavisam Alūksnē vai citur ir suņu. Taču pēc mikroshēmu ievadīšanas un reģistrēšanas to būs viegli pateikt pēc datu bāzes, kas būs pieejama veterinārārstiem un atbildīgajiem darbiniekiem. Tajā būs arī ziņas par vakcināciju, par nodevas maksu un cita informācija," norāda veterinārārste. Viņa spriež, ka droši vien būtu daudz suņu īpašnieku, kuri nevēlētos maksāt par mikroshēmas ievadīšanu un atrastu iemeslus, kāpēc to nedarīt. Tāpēc par spīti sliktajai finansiālajai situācijai būtu vēlams tomēr šo obligāto pasākumu veikt par brīvu.

Reģistrācija ļaus iegūt visu informāciju

Suņu reģistrācija ir nepieciešama ne tikai īpašniekiem, bet arī valsts un pašvaldību institūcijām. Tās beidzot varētu iegūt neapšaubāmu pārliecību par dzīvnieka piederību konkrētam īpašniekam un vajadzības gadījumā saukt to pie atbildības. Ieguvēji būs arī veterinārārsti, kuri varēs pārliecināties, vai tieši šis dzīvnieks tiek vakcinēts pret trakumsērgu. Reģistrējot suni, tiek nostiprinātas īpašuma tiesības uz šo dzīvnieku. Ar mikroshēmu apzīmēta dzīvnieka piederība ir viegli konstatējama un pierādāma.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu