Eiropas Komisija: internets varētu izjukt

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Pasaules politikas gaiteņos izvērsušās cīņas par to, kurš pārvaldīs internetu. Amerika uzstāj uz savas kontroles saglabāšanu pār šo vispasaules tīklu, bet Eiropas Savienība un arī citas valstis pieprasa zināmu daļu teikšanas svarīgākajos jautājumos. 

Eiropas Komisija izteikusi brīdinājumu: ja novembrī paredzētajā sanāksmē Tunisijā netiks rasts risinājums šai problēmai, internets sadalīsies. Problēmas pamatā ir interneta adrešu pārraudzība jeb kontrole pār tā saukto domēnu vārdu sistēmu (DNS), kas ļauj pasaules datoriem sazināties savā starpā. Līdz šim par dažādiem domēnu vārdu jautājumiem atbildēja ASV valdības iecelta bezpeļņas organizācija ICANN, bet ASV dominēšana šajā jomā citām valstīm vairs nav pieņemama.

Pagājušajā mēnesī Ženēvā atbildīgie tautas kalpi mēģināja noformulēt interneta pārraudzības dalīšanas pamatprincipus, lai tos vēlāk varētu piedāvāt politiķu izskatīšanai ANO pasaules sammitā par informācijas sabiedrību, kas novembra vidū notiks Tunisā. Diemžēl plāna izstrāde atdūrās pret ASV iebildumiem pret kontroles dalīšanu šajā sfērā.

Eiropas Savienības (ES) IT komisāre Vivjena Redinga teica: ja netiks atrasts kompromiss, tādas valstis kā Ķīna, Krievija,  Brazīlija un vairākas arābu valstis varētu sākt pašas savas interneta versijas izstrādi. «Mums ir vajadzīga platforma, kur visu valstu līderi var izteikt savas domas par internetu,» viņa teica. «Ja viņiem rodas iespaids, ka šajā jomā dominē viena valsts un internets būtībā nepieder visām valstīm, šādā gadījumā varētu notikt interneta sadalīšanās.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu