«Jumprava» vecos gabalus vakar <i>laida</i> jaudīgāk (fotogalerija)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Vakar dzimšanas dienu svinēja ne tikai «Radio NABA», bet savu 20 gadu jubilejas turneju ar diviem koncertiem pēc kārtas Dailes teātrī noslēdza arī pašmāju sintpopa monstrs «Jumprava».

recenziju

Pirmkārt, «Jumpravas» sniegumā vakar vairs nebija manāmas tehniskās kļūmes izpildījumā, kuru netrūka Dzintaru koncertā, — grupa pilnībā atguvusi profesionālo formu. Otrkārt, lai gan skaņas kvalitāte kopumā vakar šķita labāka, bija vērojama atšķirība skanējumā starp 80. gadu gabaliem un pēdējo gadu daiļradi — vecie gabali skanēja krietni jaudīgāk un kvalitatīvāk, t. i., grupa joprojām nav piemeklējusi atbilstošu aparatūru, lai nodrošinātu pienācīgu koncertskaņu tādiem ritmu un tembru niansēm bagātiem gabaliem kā «Nedaudz par viņu» vai «Lēna upe», kuru skanējums vakar atkal daļēji kaut kur izčākstēja. Treškārt, publika vakar diemžēl bija kūtrāka — to pierādīja kaut vai koncerta beigas, kad atšķirībā no Jūrmalas «Ziemeļmeita» netika izsaukta uz «Bis!» otrreiz, kā arī dziesmas «Zem diviem karogiem» laikā lielākā daļa priekšējo rindu apmeklētāju izvēlējās sēdēt. Kolektīvi nebija jūtams tik liels pacēlums un kopības gars, turklāt gaisotni pacentās traucēt arī kāds tipāžs «kunga prātā», kam par visu svarīgāk šķita skaļā balsī nemitīgi atgādināt, ka ir atbraucis no Valmieras...

Tomēr kopumā koncerts bija pat ļoti izdevies, emocionāla lādiņa pildīts un dramaturģiski lieliski saplānots, sākumdaļā mijoties klasiskajiem sociālpolitiskajiem gabaliem ar «Inkarmo» materiālu, turpinājumā iejaucot vairāk deviņdesmito gadu daiļrades piemēru un beigās ar dinamiskajiem «Peldētāju» un «Auto» sakurinot pamatīgu tempu, kas ieveda finiša taisnē ar «Vēlreiz» un, identiski pēc Dzintaru scenārija, pēc atsaukšanas uz skatuves ar «Zem diviem karogiem» un «Ziemeļmeitu». Jāatzīmē arī jaukā ideja dziesmas «Šeit, lejā» laikā zālē sarīkot papīra lidmašīnu mētāšanu (kā zināms, dziesmas videoklipā VDK apcietina Grāveru tieši par šo «pretvalstisko noziegumu»).  

Koncerta vērtējums

  • Izpildījums: 12/15
  • Saturs: 13/15
  • Baudījums: 13/15
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu