Jelgavā maz sūdzas par cietsirdību pret dzīvniekiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmajā pusgadā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pārbaudījuši 184 sūdzības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Mūsu pilsētā tādu gadījumu nav bijis vairāk par desmit, informē PVD Jelgavas pārvaldē. Kā ziņo PVD preses sekretāre Solveiga Smiltene, Eiropas un Latvijas likumdošana nosaka dzīvnieku aizsardzības vadlīnijas un labturības prasības.

«Diemžēl palielinās to dzīvnieku skaits, kas cietuši no cilvēku pāridarījumiem. 2005.gadā PVD saņēma 363 sūdzības par cietsirdīgu izturēšanos, 2006.gadā - 448, bet šā gada pirmajā pusē PVD speciālisti devušies pārbaudīt 184 iesniegumu atbilstību aprakstītajiem pārkāpumiem,» stāsta PVD Dzīvnieku aizsardzības uzraudzības daļas vadītāja Iveta Kociņa.

Inspektori secinājuši, ka cietsirdīgu attieksmi un apzinātu nežēlību konstatē apmēram 15 procentos sūdzību. Citkārt dzīvniekam nodarīts pāri, pat īsti to neizprotot un nenovērtējot sekas - nezināšanas, nesaprašanas, nolaidības vai slinkuma dēļ. Katra otrā sūdzība nav bijusi pamatota - dzīvnieki izmantoti kā iegansts kaimiņu vai radu strīdu kārtošanai.

«Arī pārpildītās dzīvnieku patversmes liecina, ka dzīvnieku aizsardzības un labturības jautājumus nav iespējams regulēt tikai ar noteikumiem un likumiem. Pēdējos gados sabiedrisku rezonansi guvuši vairāki tiesas procesi, kuros dzīvnieku bojāejā vainīgās personas arī notiesātas,» teic I.Kociņa.

Viņa uzskata, ka attieksme pret dzīvniekiem vislielākajā mērā ir cilvēku ētikas un morāles, kā arī kultūrizglītības jautājums. «Nedrīkst aizmirst pamatpatiesību, ka attieksme pret dzīvniekiem norāda arī uz attieksmi pret līdzcilvēkiem. Vai esam gatavi veltīt rūpes, uzmanību un mīlestību dzīvniekam, kurš lūkojas mūsos ar uzticību un paļāvību un izprot mūs bez vārdiem? Tēviju un vecākus neizvēlas, bet dzīvnieku izvēlamies paši. Ja nespējam būt pilnībā pārliecināti par šo izvēli, tad PVD aicina atturēties no dzīvnieku iegādes.»

«Ziņas» jau rakstīja, ka patlaban sabiedrības apspriešanai nodots Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību. Suņiem varēs veikt bezmaksas identifikāciju ar ķermenī ievietotu mikroshēmu, tātad atpazīstams būs gan dzīvnieks, gan tā saimnieks. Tas palielinās cilvēka disciplinētību un atbildību par dzīvniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu