Kāda tipa pāris jūs esat? 1. Konkurenti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Sākumā tev liekas, ka jūsu mīlestība ir vienreizīga un neatkārtojama. Bet vēlāk, vērojot citus pārus, tu pamani, ka daži ir jums līdzīgi. Izrādās, pastāv noteikti sievietes un vīrieša attiecību tipi, kas izveidojas pirmajā kopdzīves gadā un nosaka pāra turpmāko likteni.

Tomēr šajā nosacītībā nav nekā liktenīga — zinot, kādas grūtības var uzglūnēt kopīgajā dzīves ceļā, jūs viegli apiesiet šķēršļus un izvairīsieties no krīzes.

Vispirms — par pirmā tipa pāriem, par konkurentiem!
 
Skats no malas. Šāds pāris kopdzīvi pārvērš aizraujošā spēlē «Noķer mani!» vai «Nu, kas ir? Nevari?!». No rīta abi dodas uz trenažieru zāli un, skatīdamies viens uz otru, trenē presīti vai pārslēdz skrejceliņa ātrumus. Pēc tam ielec katrs savā mašīnā un dodas iekarot pasauli. Dienas beigās pie vakariņu galda viens otram stāsta, cik jauki pagājusi diena, saskaita iegūtos punktus, sajūsminās par citu panākumiem un bez mazākās kautrēšanās lielās ar savējiem.

Iekšējā būtība. Gan viņam, gan viņai ir milzīgas ambīcijas, abi ir patmīlīgi un godkārīgi. Ciena tikai uzvarētājus. Un šiem cilvēkiem ļoti nepatīk zaudēt.

Neapšaubāmi plusi. Dzīvot kopā ir jautri un interesanti, turklāt visu laiku jābūt formā — labi jāizskatās, jākāpj pa karjeras kāpnēm, jānēsā stilīgas drēbes, jālasa modīgas grāmatas, jāklausās jaunākie mūzikas ieraksti, jāspēlē teniss, jāgūst panākumi un jāvirzās uz priekšu. Tā tu gribot negribot tiec augstāk, nekā varētu viena pati, un stimulē partneri uz turpmākiem panākumiem. Ja gadīsies kas neparedzēts (tu saslimsi vai zaudēsi darbu), vīrietis tevi atbalstīs un norādīs, ko darīt tālāk, — jo līdzcietības jūtas pret zaudētāju viņam nav svešas. Nav jāuztraucas, ka mīļotais uzvels savas raizes uz taviem pleciem, ja sagribēsi dzīvē kaut ko mainīt vai risināsi kādu personisku problēmu. Viņš pats spēj parūpēties par sevi un dot arī labu padomu tev.

Ja nu ir bērni. Pēc mazuļa piedzimšanas konkurentu pāra attiecības bieži vien kļūst sarežģītākas. Dzīvesbiedri nereti rīko konkursu par labākā vecāka titulu un atvasi burtiski apber ar dāvanām. Staipa viņu pa visvisādiem pulciņiem, un katrs cenšas no bērna izveidot ko citu. Savstarpējais partneru naidīgums pieaug kā lavīna, savukārt mazais kļūst nekaunīgs un manipulē ar greizsirdīgajiem vecākiem.

Otrs vēl biežāk sastopamais variants — pēc nemitīgajiem vecmāmiņu un vectētiņu lūgumiem uzdāvināt mazbērniņu laulātie tā arī izdara, un cilvēks aug pilnīgā vecvecāku aprūpē, nošķirts no saviem mūžīgi aizņemtajiem vecākiem. Un pēc kādiem 5–7 gadiem māte ar tēvu brīnās, kur radies tāds nejauks un svešāds bērns, it kā nebūtu viņējais.

Kritiskās situācijas. Kad viens no partneriem ir krietni izrāvies uz priekšu un otrs vairs tik viegli nevar viņu apsteigt, draudzīgā izaicinājuma un spēles moments no attiecībām izzūd, un sākas īsta drāma. Atpalicējs skauž, uztraucas un vairs nedod otram ierasto apbrīnas devu. Savukārt uzvarētājam sacensties ar mūžīgo zaudētāju vairs nav interesanti. Vēl vakar vīrs no sirds priecājās par taviem panākumiem, jo cerēja, ka parīt pats sasniegs vairāk. Taču šodien viņš zina, ka to nespēj. Dzīvesbiedru sāk mocīt mazvērtība un skaudība, bet tu skaties uz vīru no augšas pilnīgi bez jebkāda nicinājuma, tāpēc viņam vispār gribas nošauties.

Nākotnes izredzes. Šāda veida attiecības ir nepastāvīgas un pretrunīgas: no vienas puses, lai apmierinātu savu godkāri, tev vajag labāko no labākajiem; no otras — tev gribas būt labākai par viņu. Šādas tieksmes ir grūti apvienot, tāpēc starp jums rodas liels sasprindzinājums, kas pirmajos laulības gados kaislības noved līdz sarkankvēlei. Tomēr pakāpeniski tiekšanos būt kopā nomaina nogurums un vēlme pēc pilnīga miera vienatnē, un tad jūsu laulība draud pārvērsties par formālu divu vientuļu kopā mītošu cilvēku savienību. Dažkārt attiecībās īslaicīgi iejaucas kāds trešais — pavisam parasts, kluss cilvēciņš bez pretenzijām.

Kā uzlabot dzīvi. Šim nolūkam jānomaina spēle — atkal jāsajūtas kā vienai komandai un jāsacenšas ar kādu no ārpasaules. Izraugieties no paziņām kādu pāri un centieties pārspēt viņus: atvaļinājumu pavadiet interesantāk, mašīnu nopērciet smalkāku, kažoku — garāku. Esat apsteiguši Ozoliņu labklājības līmeni? Izvirziet jaunu mērķi — būt izglītotākiem un garīgākiem par Rozenbergiem, kā arī reizi mēnesī ejiet uz teātri. Protams, attiecībā uz draugiem diez ko glīti tas nav... toties pamatīgi nostiprina ģimeni.

Konkurentu pārim vajag vairāk nekā vienu bērnu. Lai mammai un tētim ir katram pa atvasei. Ģimenē jaunākā paaudze savstarpējo konkurenci iztur gana labi, psiholoģiski norūdās un izaug par īstiem karotājiem. Tiesa, mazliet mežoņiem, bet tie jau ir sīkumi — gan viņi paši tiks galā ar savām iekšējām problēmām. Dzemdēt vajadzētu tā pavēlāk — kad dzīvē kaut kas ir sasniegts, lai bērns nebūtu par traucēkli kāda godkārīgajiem plāniem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu