Šlesers trešdien paziņos, vai atkāpsies no ministra amata

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP), kura saistība ar politiskās korupcijas lietu Jūrmalas mēra vēlēšanās izraisījusi Latvijā politisku krīzi, sola trešdien paziņot par to, vai atkāpsies no amata.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) šodien aicinājis Šleseru izvērtēt, vai viņam kā ministram būtu jāuzņemas atbildība par saistību ar Jūrmalas kukuļošanas lietu un vai demisija būtu pamatota.

Premjers žurnālistiem atzina, ka situācija ir ļoti nepatīkama, tādēļ viņš lūdzis ministru līdz rītdienas plkst.11 izlemt par savas tālākās darbības morāli ētiskajiem aspektiem.

Kalvītis ar Šleseru šodien tikās uzreiz pēc Rīgas pilī notikušās sarunas ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kura bija uzaicinājusi premjeru runāt tieši par Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietu.

Kalvītis norādīja, ka Šleseram «ir dota iespēja pašam izšķirties, jo pret viņu nav ierosināta lieta».

«Šleseram ir piemērots liecinieka statuss, tādēļ var runāt tikai par morālu ētisko jautājumu,» sacīja premjers.

Kalvītis piebilda, ka par pašreizējo situāciju vēlas konsultēties ar koalīcijas partneriem un valdības ministriem.

Šlesers žurnālistiem pēc tikšanās ar premjeru sacīja, ka viņam nav juridisku iemeslu atkāpties un jautājums ir jāizvērtē tikai no ētiskā aspekta.

«Nav nepieciešams, lai šis jautājums būtu problēma valdības darbam,» piebilda politiķis.

Ministrs vairākkārt uzvēra, ka viņš Jūrmalas mēra vēlēšanu lietā bijis tikai liecinieks un viņam nav izvirzīta apsūdzība.

«Es esmu nevainīgs, es esmu tikai un vienīgi liecinieks, kas ir centies atbalstīt prokuratūru patiesības noskaidrošanā šajā lietā,» sacīja Šlesers.

Viņš norādīja, ka lieta tiek politizēta un to apzinoties arī Kalvītis. «Tiesāšana no tiesas zāles ir pārgājusi uz medijiem,» sacīja ministrs, piesaucot arī partiju «Jaunais laiks» (JL), kurai, viņaprāt, patlaban ir izdevīgi dažādi skandāli.

«Katrai partijai jādomā, ar ko tās ies pie vēlētājiem. Tām partijām, kas vairāk strādā ar muti, jādomā, kā izcelties,» uzskata ministrs. Viņš prognozēja, ka turpmāk būšot vēl vairāki «melnā PR gājieni».

Pirms lēmuma pieņemšanas ministrs plāno apspriesties ar partijas biedriem. Jautājums, viņaprāt, ir jāapskata no politiskā aspekta, jo Šlesers ir partijas pārstāvis valdībā. Jautājuma apspriešanai varētu notikt arī Latvijas Pirmās partijas (LPP) valdes sēde.

Runājot par līdzību ar gadījumu, kad pēc kriminālprocesa uzsākšanas no aizsardzības ministra amata atkāpās JL līderis Einars Repše, Šlesers norādīja, ka atšķirība ir «diezgan liela». Proti, Repšes lietā notiekot izmeklēšana, un, lai netraucētu izmeklēšanai, viņš atkāpies no amata.

Savukārt Šlesera gadījumā, pēc viņa paša domām, ir citādāk - izmeklēšana ir beigusies un apsūdzības izvirzītas četriem cilvēkiem, kuru vidū ministra nav.

Šlesers ar Kalvīti atkārtoti tiksies rīt, 15.martā, plkst.11.

Uz tikšanos ar premjeru Šlesers bija ieradies kopā ar diviem partijas biedriem - iekšlietu ministru Dzintaru Juandžeikaru un Saeimas deputātu Krišjāni Peteru.

Jaundžeikars aģentūrai LETA pauda viedokli, ka Šleseram ir jāturpina darbs, un līdz vēlēšanām dažādi kompromitējoši materiāli noteikti parādīšoties arī par citiem ministriem.

«Tikpat labi pēc 16.marta var prasīt arī manu demisiju,» sacīja Jaundžeikars.

Ar ārlietām saistīti politiķi aģentūrai LETA neoficiāli atzina, ka notikušais met ēnu arī uz Latvijas starptautisko prestižu pirms rudenī Rīgā gaidāmā NATO sammita. Jau esot saņemti «negatīvi signāli» saistībā ar šo lietu no vairāku ārvalstu vēstniecībām.

Kā ziņots, Šlesers sākotnēji atteicās pats atkāpties no ministra amata, jo prokuratūra nav konstatējusi, ka viņš būtu pārkāpis likumu. Ministrs pauda viedokli, ka vajadzētu «nomierināties un turpināt darīt ikdienas darbus», sagaidot tiesas lēmumu vēlēšanu kukuļošanas lietā, kurā viņš atzīts par liecinieku.

Šlesers šodien pēc valdības sēdes sarunā ar aģentūru LETA arī izteicās, ka «varbūt, atsevišķiem žurnālistiem vajadzētu atkāpties, jo viņi rada nevajadzīgu ažiotāžu».

Valsts prezidente šodien pēc tikšanās ar Kalvīti atgādināja, ka politiķiem jāuzņemas atbildība tautas priekšā. «Demokrātiskā valstī politiķis nes politisko atbildību tautas priekšā un ir gatavs tautas izvērtējumam. Politiķiem ir arī kolektīvā - partijas atbildība,» teica prezidente, norādot, ka konkrētajā gadījumā visiem Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietā iesaistītajiem «no savas puses» ir jāuzņemas atbildība.

Valsts vadītāja atzīmēja, ka Šleseram lietā ir piemērots liecinieka statuss un viņam nav izvirzītas apsūdzības, taču «šaubu ēna» krīt uz LPP, jo publiskotajos telefonsarunu ierakstos ir runa par LPP biedra Jura Hlevicka ievēlēšanu Jūrmalas mēra amatā.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums «De facto» šā gada 12.martā publiskoja Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā iesaistīto uzņēmēju un politiķu telefonsarunu atšifrējumus, kas liecina, ka par mēģinājumu piekukuļot deputātu Ilmāru Ančānu («Mūsu zeme») zināja ne tikai četri šobrīd lietā apsūdzētie, bet, iespējams, arī Šlesers un vēl vairāki politiķi un uzņēmēji. Šlesers gan to noliedz.

JL saistībā ar ministra tiešu līdzdalību politiskajā korupcijā aicinājusi TP uz divpusējām sarunām, kas paredzētas trešdien. Pēc JL domām, nepieciešams rīkoties nekavējoties, lai sabiedrība gūtu pilnīgu pārliecību par valdības norobežošanos no atsevišķu amatpersonu un indivīdu grupas rīcības, kas radījusi smagas sekas valsts pārvaldei.

«Tas, kā uz šo notikumu reaģēs Latvijas politiķi, iezīmēs skaidru robežšķirtni politiskās ētikas principiem nākotnē,» norāda JL.

Partija «Jaunie demokrāti» aicinājusi savus pārstāvjus Saeimā deputātus Māri Gulbi un Ināru Ostrovsku rīkoties, lai rosinātu Šlesera demisiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu