Inženiere vadīs e-lietu ministriju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī jaunā īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās jeb tā sauktā elietu ministre Ina Gudele strādājusi kā nākamā atbildīgā persona aiz iepriekšējā ministra Jāņa Reira, viņa tomēr grasās uzlikt akcentus citām aktivitātēm.

Vismaz pagaidām bezpartejisko I. Gudeli elietu ministra krēslam virzījusi Zaļo un zemnieku savienība. Līdz šim viņa strādāja par elietu ministra sekretariāta vadītāju un bijusi nākamā persona aiz ministra.

I. Gudele īpaši nekritizē sava priekšgājēja J. Reira darbību, taču izmaiņas elietās tomēr grasoties ieviest. «Esmu pārliecināta, ka varēšu aktīvāk Latviju pārstāvēt Eiropas Savienībā,» Neatkarīgajai stāstīja I. Gudele. Tas būšot arī viens no jaunajiem akcentiem elietu ministres darbā. Tāpat viņas plānos ietilpstot plašāka šobrīd valsts pārziņā esošo darbu nodošana privāto uzņēmēju rokās. Lai gan atsevišķi speciālisti pauž bažas, ka tas varētu sanākt dārgāk,

I. Gudele uzsver, ka, viņasprāt, esot gluži pretēji un tā sauktā publiskā privātā partnerība, kad valsts sadarbojas ar privāto sektoru, esot pasaulē atzīta prakse.

Šai valdībai būs jārisina arī platjoslas interneta problēma. Latvijā tikai 15% mājsaimniecību ir dators ar šādu internetu, un tas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā. Platjoslas internets nodrošina ātrāka interneta un plašākas tehnoloģiju izmantošanas iespējas, un Eiropas Savienība ir noteikusi tā attīstību kā vienu no prioritātēm konkurētspējas veicināšanai. Latvijā ir plānots subsidēt platjoslas interneta ieviešanu tajos reģionos un mājās, kur pakalpojumu sniedzējiem nav komerciāli izdevīgi pievilkt kabeļus.

Pagaidām šis valsts atbalsta sistēmas izveides process ir iestrēdzis, un, lai gan šis jautājums ir Satiksmes ministrijas pārziņā, nozares pārstāvji prasa, lai arī elietu ministrs tam pievērstos.

I. Gudele solīja kopīgi ar satiksmes ministru risināt šo jautājumu. Tāpat ministre teica, ka aktualizēs jau pirms laba laika izvirzīto nozares pārstāvju priekšlikumu ieviest nodokļu atlaides datoru pirkšanai.

I. Gudele sola arī pievērst vairāk uzmanības sabiedrības informēšanai par elietās paveikto. Tikšot veidoti inovatīvie centri informācijas tehnoloģiju attīstībai, kuros praktisku lietu izveidei un izmēģināšanai kā mērķis izvirzīts piesaistīt arvien vairāk studentu. Savukārt J. Reira īpaši atbalstītajam eparaksta ieviešanas projektam jaunā ministre tik lielu uzmanību vairs nepievērsīšot.

Viena no nozīmīgām sekretariāta darba aktualitātēm esot starptautiskas augstākā līmeņa konferences un izstādes Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas – iekļaujošai sabiedrībai organizēšana. Konference notiks 2006. gada 11.–13. jūnijā Rīgā. To apmeklēs aptuveni 500 dalībnieku – Eiropas Savienības valstu dažādu nozaru ministri un citas augstākā līmeņa valsts amatpersonas, kā arī privātā sektora un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

***

Ina Gudele

Dzimšanas gads: 1964

Ģimenes stāvoklis:

Precējusies, ir divi bērni

Izglītība: Rīgas Politehniskais institūts, Inženierceltniecības fakultāte, ūdensapgādes un kanalizācijas inženieris

Darba pieredze:

no 2006. gada aprīļa – īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās

2005–2006 – īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja

2003–2005 – Latvijas Republikas Valsts kanceleja, Informācijas sabiedrības biroja vadītāja

2000–2003 – SIA IG Komunikācijas direktore, Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektore

1997–2000 – SIA Lattelekom, Klientu apkalpošanas un mārketinga daļa, Apollo interneta pakalpojumu vadītāja

1996–1997 – Lattelekom, Mārketinga daļa, mārketinga attiecību projektu vadītāja

1995–1996 – Lattelekom, Mārketinga daļa, Tirgus izpētes sektora vadītāja

1991–1995 – Lattelekom, Dobeles Telekomunikāciju centrs, telekomunikāciju tīklu projektētāja

1988–1990 – Dobeles arhitektu birojs, inženiertīklu projektētāja

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu