/nginx/o/2018/07/13/8922817t1h64dd.jpg)
Tuvojoties siltajam laikam, gribas izskatīties labi. Speciālisti piedāvā diētu, kuras ievērošana aizņem vien trīs dienas, un tiek garantēti labi rezultāti.
Diēta jāievēro trīs dienas, diennakti uzņemot apmēram 900 kaloriju un izdzerot vismaz 6–8 glāzes ūdens. Nākamās četras dienas vēlams ēst veselīgu pārtiku, bet nepārēsties. Lai sasniegtu vēlamo efektu — samazinātu svaru, diētu var atkārtot vairākas reizes pēc kārtas. Galvenais — ievērot trīs un četru dienu grafiku.
1. diena
- Brokastis: kafija vai tēja bez cukura, šķēlīte maizes, 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta vai ievārījuma.
- Otrās brokastis: 1/2 greipfrūta.
Pusdienas: 1/2 kārba tunča eļļā, šķēle maizes, 4 redīsi. - Vakariņas: 80 g vārītas vistas filejas bez ādas, glāze vārītu zaļo pupiņu, glāze rīvētu vārītu biešu, grauzdiņš vai galete. Vistas gaļu smalki sagriež, pievieno vienu tējkaroti sojas mērces un, nepārtraukti maisot, apcep uz sausas teflona pannas.
- Pirms gulētiešanas: neliels ābols.
2. diena
- Brokastis: kafija vai tēja bez cukura, ola (vārīta, omletē, kultenī, tikai ne cepta), šķēle maizes.
- Otrās brokastis: banāns.
- Pusdienas: glāze mājas biezpiena, 4 redīsi, dilles, 5 krekeri.
- Vakariņas: 2 cīsiņi, glāze vārītu brokoļu, 1/2 glāze rīvētu burkānu un grauzdiņš vai galete. Brokoļus un burkānus var aizstāt ar glāzi diētiska boršča.
- Pirms gulētiešanas: tēja, 2 plūmes.
3. diena
- Brokastis: kafija vai tēja bez cukura, 5 krekeri, šķēle siera.
- Otrās brokastīs: neliels ābols.
- Pusdienas: vārīta ola, svaigs gurķis, 4 redīsi, šķēle maizes.
- Vakariņas: 1/2 kārba tunča, 1/2 glāze vārītu rīvētu biešu, glāze sasmalcinātu(!) ziedkāpostu, grauzdiņš vai galete. Tunci var aizvietot ar 200 g vistas, kas pagatavota tāpat kā 1. dienā.
- Pirms gulētiešanas: puse nelielas melones vai neliela ābola.
Andra Butāne, klientu apkalpošanas speciāliste: «Diētu ievēroju pirmo reizi mūžā, un šķiet, ka arī pēdējo. Varbūt kādam citam tā der, bet man nebija īstā.
Piedāvātie ēdieni man garšoja, vienīgi to bija par maz. Pirmajā dienā jutos tīri labi, taču otrajā un trešajā nebija spēka.
No rītiem un pusdienas laikā pietika ar to, kas norādīts diētā, taču vakaros mocīja ļoti liels izsalkums. Otrajā un trešajā dienā reiba galva un bija slikta dūša. Trešajā dienā bija pavisam grūti koncentrēties darbam. Kaut arī mans darbs nav fiziski smags, pietrūka enerģijas, un, šķiet, smadzenēm nebija, no kā baroties un domāt. Ļoti gribējās kaut ko saldu. Arī produktu iegāde un gatavošana aizņēma daudz laika. Daudz ērtāk ir paēst sabiedriskā vietā. Turklāt parasti dienā man ir mazāk ēdienreižu, tāpēc ēšana piecreiz dienā bija diezgan nogurdinoša.
Ikdienā regulāri apmeklēju sporta klubu, bet šajās dienās nebija spēka, tāpēc nodarbības izlaidu. Protams, arī nekādu svara zudumu nenovēroju. Nākamās četras dienas ēdu kā ierasts, vienīgi patērēju vairāk saldumu. Ieguvums šajās dienās — izstrādājās ieradums dzert ūdeni un tagad apmēram zinu, cik kaloriju kurš produkts satur.»
RSU Uztura laboratorijas vadītājs, diētas ārsts Zigurds Zariņš: «Diēta laba, tikai ļoti primitīva. Tīri amerikāniskā stilā — lai tik kādam nav jāpiepūlas! Es vairāk uzticos diētām, kurās precīzi noteikts, kāds produkts jāēd un cik daudz.
Kundzei, kura sver, piemēram, 100 kilogramu, šī diēta varbūt būs nedaudz par šerpu. Viņa var pat paģībt, jo pārāk strauji var kristies asinsspiediens, kas izraisa spēcīgus galvas reiboņus. Savukārt dāmai, kas no 75 kilogramiem vēlas samazināt svaru uz 65, — iespējams, tieši laikā! Vienīgi jācenšas saglabāt līdzšinējās fiziskās aktivitātes, lai noturētu tonusu. Resnuļiem fiziskās aktivitātes, ēdot šādu uzturu, kas pielīdzināms pusbada stāvoklim, vēlams pat nedaudz palielināt.
Īpaši neiedziļinoties, rodas šaubas, ka diennaktī tiek uzņemtas tikai 900 kalorijas. Nav norādīts, cik liela tunča kārba, kāda desa un kāds siers jāēd. Tuncis eļļā ir kalorijām bagātāks nekā tuncis savā sulā. Desām nav noteiktu standartu, tāpēc tās var ļoti atšķirties. Desa var būt ļoti garšīga, bet maz ticams, ka tā sastāv no gaļas. Visdrīzāk, tajā ir daudz taukvielu, pildvielu un mazvērtīgu gaļas sastāvdaļu. Arī sieru var izvēlēties, kādu vien vēlas. Piemēram, Holandes un liesā ķimeņu siera tauku procents ir pavisam atšķirīgs, līdz ar to — arī kaloriju daudzums. Turklāt — cik bieza ir šī nosacītā viena šķēle siera? Glāze biezpiena arī ir ļoti plašs jēdziens. Ja biezpienu glāzē sastampā vai čagani saber, kaloriju daudzums būs atšķirīgs.
Nākamajās četrās dienās un turpmākajā laikā vajadzētu ēst tādā pašā stilā kā pirmajās trijās dienās — uzturā dāsni iekļaujot gan olbaltumvielas, gan augļus, zaļumus un dārzeņus, tikai vairāk kalorijām bagātus.»