Reveranss sievišķīgajam ego — SPA

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Nav tiesa, ka maģisko vārdu salikumu «SPA kūrorts» iespējams izbaudīt, tikai dodoties uz klasiskām atpūtas vietām ārpus Latvijas. Fiziskā un emocionālā atjaunošanās iegūstama tepat, ja vien ir vēlēšanās parūpēties par sevi.

Pirms došanās uz SPA kūrortu, vispirms būtu jātiek skaidrībā, ko miesa un prāts visvairāk kāro. Protams, tiem, kam ir veselības problēmas un ir nepieciešama, piemēram, sirds un asinsvadu sistēmas vai elpošanas ceļu atveseļošana, ir pavisam cits vadmotīvs dažu dienu brīvdienām SPA. Ja šādi nosacījumi izvēli neietekmē, atliek visvienkāršākais un reizē visgrūtākais jautājums — kādu programmu? Vai attīrīt organismu vai ķermeni sagatavot pludmales sezonai, vai nedaudz relaksēties pēc straujās ziemas? Ko? Ir taču vēls pavasaris, tāpēc varbūt vajadzētu spiest bremzes pedāli un izvēlēties relaksējošo kūri? Jo ziema nogurdinājusi, jo pērnais atvaļinājums ir aiz kalniem un šāgada vēl tikai nojaušams, jo stress, šķiet, valda un regulē ikdienu, jo vienkārši gribas uz dažām dienām izdarīt reveransu sievišķīgajam ego, kas gluži vai karcerī ieslodzīts. Turklāt nekur tālu nav jādodas — tepat uz «Baltic Beach Hotel» Jūrmalā.

SPA kūrortā ieskrienu pēdējā brīdī — darbi, kas izdarīti, pusdarīti un pavisam neiesākti, paliek dienas plānotājā. Nu, lai — pēc pusstundas pirmā procedūra. Pati par sevi pasmaidu un atzīstu, ka esmu ļoti labs eksemplārs, kas varētu noteikt relaksējošās programmas iedarbību, jo pašai šķiet, ka šaudīgo prātu nolikt pie vietas nudien nevarēs nekādas procedūras, lai vai cik gudri tās izvēlētas un sakombinētas. Viss sākas ar zemūdens masāžu — ļoti relaksējošu procedūru, kuras laikā speciālists izmasē ķermeni ar spēcīgu, bet patīkamā intensitātē darbojošos ūdens strūklu. «Sēdoša darba darītājiem tieši kā radīta procedūra,» nodomāju, un manu labsajūtu vēl pavairo vispārzināmais, ka zemūdens masāža uzlabo vielmaiņu un asins cirkulāciju audos, kā arī izvada uzkrātās sārņvielas. Pēc procedūras muskuļi, ūdens spiediena izvingrināti, gan sāk kņudēt... Nākamais solis — dūņu aplikācijas mugurai un kājām. Slavenās Ķemeru dūņas — siltas un nez kāpēc smaržo pēc purva — uz ķermeņa, bet dūņas no Saki ezera Krimā — uz sejas. Un vēl ķermenis tiek ietīts un sasegts. Pēc procedūras, kas ilgst četrdesmit minūtes, jūtos kā pēc saunas — ķermenis atslābinājies un izsvīdis. Unikālais minerālvielu kopums, kas dūņas padarījušas par vienu no vissenākajiem ārstnieciskajiem un kosmētiskajiem dabas materiāliem, ir iedarbojies arī uz mani. Visa noslēgumā — sāls istaba. Klimatterapija šķiet kā tāds nieks vien — nu ko gan izcilu var gaidīt no gulēšanas istabā, kurā grīda, sienas un griesti noklāti ar parastu sāli? Lai arī sāls istaba tiek rekomendēta ar elpošanas ceļu slimībām, ādas un profesionālajām slimībām sirgstošajiem, un arī smēķētajiem, skeptiskais prāts šos reklāmsaukļus vēlas noraidīt. «Kur pazudušas manas iesnas?» — to es atskāršu jau nākamajā rītā, jo procedūras trīs stundu nonstopā vienkārši noliek pie vietas. Vai to sauc par relaksāciju?

Katrā ziņā par relaksējošu man nākas atzīt masāžu ar vulkāniskajiem akmeņiem. Silta dabiskā aromātiskā eļļa, kas regulē asins cirkulāciju organismā, baro ādu ar vitamīniem un minerālvielām kombinācijā ar vulkāniskajiem akmeņiem un ir nomierinoša bauda pusotras stundas garumā. Un fizisko emociju gamma no šķietamā tas nekas īpašs nav, līdz — tas ir kas īpašs ar vienkāršību. Tomēr masāžas vieglums ir tikai māns — uz brīdi apstājas masiera roka, un ķermenim nākas sajust, cik karsts ir tas mazais akmentiņš, kas patīkami silti slīd pa ķermeni, bet vienlaikus ir dedzinošs, kad neslīd... Kā īpaša odziņa relaksācijas programmā ir eksotiskās masāžas — ajurvēdas un ēģiptiešu masāža. Abas tiek veiktas ar daudzu eļļu sajaukumu, abās ievērotas organisma enerģētiskās līnijas, arī tā sauktie marmas punkti. Abas masāžas sekmē nevajadzīgo vielu izvadi no organisma un cilvēka enerģētikas sakārtošanu, arī patīkamu atslābināšanos.

Un skeptiskais prāts var aiziet atvaļinājumā — šīs procedūras iedarbojas arī uz skeptiķiem. Un tas nav nekāds placebo efekts, proti, ja esi noskaņojies uz atpūtu, tad var uzskatīt, ka esi jau atpūties par 50 procentiem...

Kas ir SPA?

SPA tiek skaidrots divējādi — vēsturiski un ģeogrāfiski. Pirmais variants — uzskata, ka SPA saknes meklējamas jau Senās Romas laikā, kad dažādu slimību ārstēšanai tika izmantoti termālie avoti un vannas, turklāt latīņu teiciens «Sanus per aquam» vai «Sanitas pro aqua» tulkojumā nozīmē «veselība ar ūdens palīdzību». Otrais skaidrojums — Beļģijas mazpilsētiņā Spa, kas ir bagāta ar minerālavotiem, atrodas sens un slavens kūrorts, kurā ūdens procedūras tiek izmantotas dažādu slimību ārstēšanai.

Mūsdienās ar SPA tiek apzīmēts atveseļošanās procedūru komplekss, kurā tiek izmantots visdažādākā veida ūdens, arī minerālūdens, sāls, dūņas, jūras ūdens un aļģes, kā arī citi ārstniecības augi.

SPA procedūru mērķis ir organisma atveseļošana un/vai relaksācija. Ar procedūrām tiek stimulēta organisma vielmaiņa, asinsrite un toksīnu izvadīšana.

SPA dalījums pēc to specializācijas:

  • tradicionālie (galvenokārt ūdens procedūras),
  • medicīniskie (procedūru galvenais motīvs ir ārstēšana),
  • holistiskie (procedūrās tiek izmantotas austrumu zemju dziedniecības metodes, īpaša uzmanība tiek pievērsta sabalansētam un veselīgam uzturam),
  • balneoloģiskie (tiek izmantots minerālūdens un dūņas),
  • talasoterapeitiskie (ar jūras ūdens un augu produktiem veidotas ķermeņa kopšanas metodes).

Visizplatītākie SPA piedāvājumu komplekti:

  • detoksikācijai,
  • svara samazināšanai,
  • relaksācijai,
  • labsajūtai.

Tradicionālais SPA piedāvājums:

  • masāžas,
  • hidroterapijas procedūras,
  • procedūras ķermenim, sejai, kājām, rokām un matiem,
  • īpašie piedāvājumi vīriešiem.

Atziņas pēc SPA kūrorta

  • pirms SPA kūrorta piedāvājumu izvēles ieteicams konsultēties ar ārstu, jo iespējama individuāla kādu konkrētu procedūru nepanesamība;
  • profesionāli sastādīta un speciālistu izpildīta programma efektu dod jau pēc dažām procedūrām;
  • ja organisms nav pārāk noguris, pietiek ar pāris dienām, lai atkal būtu uz strīpas;
  • izcili, ja sevis kopšanai un lutināšanai varat atļauties veltīt nedēļu, jo iegūtais fiziskais un garīgais efekts būs kā pietiekami liela injekcija, lai, produktīvi dzīvojot, varētu sagaidīt atvaļinājumu vasarā;
  • pēc kūres, kurā tiek izbaudītas visdažādākās procedūras, ir viegli turpmāk izvēlēties sev patīkamāko un nepieciešamāko.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu