Skip to footer
Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

Pavarda vieta

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Ja virtuvē sāk pietrūkt omulības, iespējams, vaina meklējama tās iekārtojumā. Varbūt pietiek nomainīt mēbeles, bet varbūt saņemties kam lielākam – apsildāmas grīdas ierīkošanai vai kādas sienas nojaukšanai? Mēģināsim izdomāt!

Modes tendences

Runājot par interjeriem un mēbelēm, ir grūti noteikt, kas ir un kas nav modē. Viss ir atkarīgs no mājas iekārtojuma stila. Vēl arvien aktuālas ir klasiskas virtuves, bet tikpat iekārotas ir arī ļoti modernās, askētiskās. Tam ir savs pamatojums – jo mazāk rotājumu virtuvē, jo vieglāk turēt visu tīru un kārtīgu.

Ja jums ir daudz antīku mēbeļu un mājas iekārtojums pietiekami grezns, droši vien arī virtuvi izvēlēsieties ar klasisku koka pildiņu fasādi – lakotu vai krāsotu. Krāsots koks, kam cauri vīd faktūra, ir ļoti skaists. To vēl var papildināt dažādi pilastri, karnīzes un grezni rokturīši. Bieži tiek eksponēti virtuves piederumi. Arī plīti varat izvēlēties vai nu askētiski modernu, vai franču piedāvātajā antīkajā dizainā.

Ja esat vēl jauni un savu mājokli iedomājaties vienkāršu (daudz vietas kustībām un maz laika sakopšanai!), tad noteikti izvēlēsieties minimālisma stila virtuvīti – ar plašām, gludām virsmām, viegli mazgājamām mēbeļu fasādēm un paslēptiem virtuves piederumiem. Bieži darba virsma ir apvienota ar leti brokastu ieturēšanai, visi trauki – paslēpti aiz stikla vai necaurredzamām durtiņām.

Vilciens aiziet?

Runā, ka atvērtais plānojums jau aiziet no modes. Patiesi, lielās mājās tas ir pamatoti – patīkamāk taču iekārtot atsevišķu virtuves telpu, kur valda ēdienu smaržas un nekad neieskatās svešas acis. Mazos mājokļos tas ir savādāk – virtuve, apvienota ar dzīvojamo istabu, paver gluži citas iespējas.

Bet tas laiks, kad dzīvojamo zonu no virtuves atdalīja 115 cm augsta bāra lete, nu gan ir pagājis. Ja gribat iezīmēt zonas, tad dariet to ar 90 cm augstiem skapīšiem (ar darba virsmu), kas neatšķiras no pārējās virtuves iekārtas. Ja gribat veidot arī sēdvietas pie šīm letēm, tad būs jāmeklē īpaši sēdeklīši – krēslam vienmēr jābūt 30 cm zemākam par galdu.

Par dažādām ekstrām

Ar vārdu ekstra parasti apzīmē kaut ko greznu vai dārgu, kas atbilst laika garam, bet no kura nav īpaša labuma. Virtuvē tā gluži nav – visi jaunumi ar kaut ko sevi ir attaisnojuši sadzīvē. Tie reizēm pat būtiski uzlabo dzīves kvalitāti.

Viena no tādām ekstrām ir siltā grīda virtuvē. Tā ļauj skapīšus novietot arī pie loga, un nav vairs jāuztraucas, kā radiatoru siltums iekļūs istabā. Ziemā tas ir arī patīkami – varat pat kailām kājām rosīties virtuvē, un pēdas allaž jūt patīkamu siltumu.

Arvien lielāku popularitāti iekaro arī elektriskās plītis. Kaut vai tādēļ, lai nebūtu jāmokās ar balonu gāzi. Vienīgais, ko nevarēsiet darīt – cept ēdienu vokpannā. Toties virtuve būs kļuvusi tīrāka – pie gāzes plīts siena ir jāmazgā apmēram reizi divos mēnešos (pat tad, ja tā nav nospricēta ar ēdienu), pie elektriskās plīts tas vairs nav nepieciešams.

Modē ir iebūvējamā tehnika – ne vairs plīts, bet atsevišķa virsma un cepeškrāsns, kuru var nolikt tādā augstumā, lai pie tās nav jānoliecas. Tāda cepeškrāsniņa gan ir dārgāka par to, ko iebūvē zem plīts virsmas.

Ja virtuvē liksiet akmens darba virsmu, izvēlieties granītu vai sintētisko akmeni. Marmors neder, jo tas iekrāsojas no izlijušām sulām un kafijas. Granīts ir ļoti ciets, uz tā varēsiet pat griezt, bet sintētiskais akmens ļauj izvēlēties arī izlietnes no tāda paša materiāla. Sintētiskais akmens ir pieejams visdažādākajos toņos. Akmens virsmām metāla izlietnes parasti pielīmē no apakšas.

Sīkumi ērtībai

Lai nebūtu tik zemu jālokās un vieglāk varētu pārskatīt saimniecību, apakšējos skapīšos arvien biežāk ierīko nevis plauktus, bet atvilktnes – tās tiešām ir ērtākas.

Ja mīlat pastāvīgi turēt uz darba virsmas daudz gatavošanai nepieciešamā, tad veidojiet darba virsmu nevis tradicionāli – 60 cm dziļu, bet gan 65 vai pat 70 cm – tas strādājot ļauj izvērsties. Protams, pašiem gan jāizlemj, vai tas tomēr ir vajadzīgs…

Ja virtuvei nav durvju, kas to atdala no citām telpām, pievērsiet uzmanību tvaika nosūcēja kvalitātei. Virs 60 cm plīts ir pat ieteicams likt 90 cm platu nosūcēju – lai labāk uztvertu garaiņus un citas telpas nesmaržotu pēc ēdiena.

Plānojot virtuvi, iepriekš izdomājiet, kur ko glabāsiet, vai visam pietiks vietas. Kur liksiet, piemēram, tādus sīkumus kā griežamie dēļi un koka pavārnīcas? Arī saimniecības dvieļus ir patīkami glabāt virtuvē. Beramajiem produktiem ir iespējami atvilktņu veida augstie skapji, kur restotos plauktiņos var salikt visu nepieciešamo. Tie parasti ir 30 cm plati.

Komentāri
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu