Vieni nevar nebarot, citi nevar noķert (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pilnīgs riņķa dancis izveidojies ap klaiņojošajiem kaķiem pie Kuldīgas vecā veikala Elvi.

Vai rīkojas cietsirdīgi?

Kāda kuldīdzniece uztraukusies par to, kā 6. jūlijā ap 6.00 dzīvnieki tur ķerti. Viņas versijā tas izklausījās diezgan briesmīgi: pajauns, piedzēries vīrietis uz tiem šāvis ar gaiseni, tad paņēmis tīklu, esot agresīvi runājis ar sievieti, solījis kaķus nosist ar akmeņiem. Klāt bijis arī automašīnas šoferis. "Ja dzīvnieki tā tiek ķerti, kas ar tiem notiek pēc tam?" viņa šausminājās. Sieviete ir Elvi darbiniece un nav vienīgā, kura kaķus ēdina. Arī citai kolēģei radies priekšstats, ka Kuldīgas komunālo pakalpojumu (KKP) vīri pret dzīvniekiem izturas nežēlīgi, taču viņa atzīstas, ka pati to nav redzējusi.

Tur, kur ēdina, kaķus nenotvert

KKP vadītājs Sigunds Zavickis secina: viena sabiedrības daļa grib, lai viss ir tīrs un nepiemēslots, otra daļa bezīpašnieka dzīvniekus piebaro. Tieši pēc veikala Elvi lūguma KKP ar klaiņotājiem cīnoties kopš janvāra, jo dzīvnieki apbērnojas un tirdzniecības uzņēmums vairs nevarot tikt galā. S.Zavickis skaidro, ka ir trīs paņēmieni, kā kaķus notvert: slazds jeb būris, kurā dzīvnieki tiek ievilināti ar barību, tīkli un šautene ar trankvilizatoru jeb iemidzinošu vielu (kas satrauktajai sievietei varēja izskatīties pēc gaisa šautenes). Būros kaķus notvert nevarot, jo barotāji tos jau paēdinājuši un ēsma dzīvniekus neinteresē. Turklāt esot gadījumi, kad noķertos "tantuki no būra izlaiž". Suņu notveršanai esot pasūtītas cilpas.

Vēl S.Zavickis piebilst, ka trankvilizators kaķi iemidzina tikai uz laiku. 15 dienas tas tiek turēts izolatorā, un, ja jauni saimnieki neatrodas, O.Obodņikova veterinārā servisa darbinieki dzīvnieku iemidzina pavisam. KKP vadītājs uzskata, ka pēdējā laikā dienesta darbs šajā jomā gājis tikai uz labo pusi. Izolatorā strādā darbiniece Daina Sproģe, nesen vienam kaķim atradies vecais saimnieks, trīs aizvesti uz Rendu, Kurzemnieks ziņo par izolatora iemītniekiem un publicē fotogrāfijas. Tiesa, sertificētu ķērāju neesot, šo darbu darot divi trīs cilvēki no ceļu remonta brigādes, kas savāc sabrauktos (arī ievainotos) un pieklīdušos dzīvniekus. Par to, ka kāds būtu darbā iereibis, sūdzību neesot bijis.

"Taču mēs esam bezspēcīgi tur, kur klaiņotāji tiek baroti. Jāatgādina, ka pilsētas kārtības noteikumi to aizliedz. Bet pie mājām ar barotājiem dažreiz netiek galā pat citi iedzīvotāji," saka S.Zavickis.

Vadības un padoto viedoklis atšķiras

Arī SIA Linde pārtika tirdzniecības direktore Gunta Turka esot bezspēcīga cīņā ar ēdinātājiem – pie vecā veikala Elvi nākot divas sievietes no pilsētas, berot zemē pat makaronus ar gaļu. Kaut direktore saprotot, ka cilvēki to dara aiz līdzcietības, sarunas izvēršoties asas, viņa atzīst. "Saku, lai tad ņem kaķus uz mājām. Viena sieviete atbild, ka viņai vairāki jau esot. Bet, ja reiz domes noteikumi barot aizliedz, acīmredzot būs jāzvana pašvaldības policijai," saka G.Turka.

Taču dzīvnieku mīļotāju vidū ir arī veikala darbinieču grupa. "Mēs kaķus aizstāvam un nevaram nebarot," emocionāli stāsta pārstāve. "Tie šajā sētā bijuši kopš slimnīcas laika. Mēs pat varētu tos noķert un atdot, ja vien tie tiktu sterilizēti un palaisti atpakaļ. Kamēr ir dzīvnieki, tikmēr būs barotāji."

Saldus, Talsu un Juglas patversmes pieredzi dzīvnieku aizsardzībā Kurzemnieks jau aprakstījis 17. marta, 19. aprīļa un 2005. gada 19. jūlija numurā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu