Attīstībā ieguldīs 2,5 miljonus latu (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļvidzemes reģionālā atkritumu noglabāšanas poligona "Daibe" infrastruktūrā divu gadu laikā tiks ieguldīti 2,59 miljoni latu, informē SIA "ZAAO" attīstības daļas vadītāja vietnieks Kaspars Pabērzs.

To paredz parakstītais līgums starp SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" ("ZAAO") un Vides ministriju, kas atbild par projekta "Ziemeļvidzemes reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošanas projekta III kārta. Poligona "Daibe" infrastruktūras pilnveidošana" īstenošanu.

Projektā plānots izbūvēt otro atkritumu noglabāšanas krātuvi un iegādāties atkritumu mehāniskās priekšapstrādes iekārtas. "ZAAO" atkritumu noglabāšanas daļas vadītājs Ģirts Kuplais norāda, ka plānots sasniegt divus mērķus: "Izbūvējot otro atkritumu noglabāšanas krātuvi, spēsim nodrošināt videi drošu atkritumu noglabāšanu arī pēc pirmās atkritumu krātuves piepildīšanas. Atkritumu mehāniskās priekšapstrādes iekārtas ļaus samazināt poligonā noglabājamo atkritumu apjomu, tas palielinās poligona ekspluatācijas ilgumu. Pēc projekta realizācijas katru sadzīves atkritumu kravu virzīs caur atkritumu priekšapstrādes iekārtām. Tās no sadzīves atkritumiem izšķiros bioloģiski noārdāmos, kurus varēsim kompostēt, un otrreizēji izmantojamos, kurus varēs nodot pārstrādei. Tikai atlikušos noglabās poligonā."

Projekts tiks realizēts ES Kohēzijas fonda līdzfinansētās aktivitātes "Reģionālu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu attīstība" ietvaros. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 2,59 miljoni latu, no kurām 85 procentus jeb 2,2 miljonus latu finansēs Eiropas Savienības Kohēzijas fonds, bet "ZAAO" ieguldīs 388 tūkstošus latu.

K. Pabērzs stāsta, ka šobrīd tiek gatavota iepirkumu dokumentācija, lai oktobrī varētu izsludināt konkursus. Kā pirmo izsludinās konkursu par krātuves būvniecību, tad par iekārtu iegādi.

"Šis ir nozīmīgs projekts poligona "Daibe" attīstībā. Esam spējuši piesaistīt Eiropas finansējumu šim projektam, kas ļauj realizēt uzņēmuma ieceres gan atkritumu šķirošanā, gan jaunās krātuves izbūvē. Finansējums 85 procentu apmērā no Eiropas Savienības ir augstākā iespējamā likme, un esam to saņēmuši. Tas apliecina, ka strādājam pareizi," saka K. Pabērzs.

"ZAAO" šogad jau poligonā "Daibe" realizēja svarīgu atjaunojamās enerģijas projektu, kas paredz poligona gāzes savākšanu no pirmās atkritumu noglabāšanas krātuves un tās tālāku izmantošanu elektroenerģijas ražošanai. Poligonā izbūvēta gāzes savākšanas sistēma, sūkņu stacija, gāzes regulēšanas stacija un uzstādīta koģenerācijas iekārta. Tajā gāze pārtop elektroenerģijā, kas tiek pārdota uzņēmumam "Latvenergo". Kopējās šī projekta investīcijas bija vairāk nekā pusmiljons latu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu