Noturīgai veselībai – homeopātija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos gados pieaudzis to cilvēku skaits, kas savu veselību uzticējuši homeopātiem. Rezultāti vairumā gadījumu ir necerēti labi – tiek izārstētas alerģijas, neirozes, pat hroniskas saslimšanas, par kurām tradicionālās medicīnas pārstāvji teic «bezcerīgi». Kas īsti ir homeopātija – pašiedvesma vai tomēr medicīniski pamatota metode?

Latvijas Homeopātu asociācijas prezidente Benita Limba skaidro: «Ja pieņemam, ka tradicionālā jeb allopātiskā medicīna, kas ārstniecībā izmanto ķīmiskās zāles, ir viena ābola pusīte, tad šī paša ābola otra puse ir homeopātija, kas ārstē ar dabas doto potenciālu. Tomēr tā nav fitoterapija. Mēs neārstējam ar zāļu tējām, kaut nenoliedzam to efektu.»

Homeopātijas vēsture ir jau vismaz 200 gadu veca, un tās pamatā ir ilggadēji novērojumi, kā dabas spēks spēj dziedēt organismu. Oficiāli homeopātiju kā metodi 20. gadsimta sākumā sāka pētīt vācu ārsts Kristians Fridrihs Samuels Hanemans, apkopojot daudzu ārstu novērojumus. Metode, kas pierādīja homeopātijas iedarbību, bija šāda – viņš izmēģināja daudzu vielu iedarbību uz veseliem cilvēkiem. Smalki tika pierakstīts, kā izskatās saindēšanās aina visās tās fāzēs un stadijās. Turpinot eksperimentus, Hanemans noskaidroja, ka šī pati viela, atšķaidīta ar ūdeni, spēj gan mazināt saindēšanās simptomus, gan ārstēt citas slimības, kuru klīniskā aina izskatās līdzīgi. 

Homeopātiskie preparāti tiek gatavoti, daudzkārt atšķaidot kādu dabīgas izcelsmes vielu. Tai varētu būt augu, dzīvnieku vai minerālu izcelsme. Turklāt atšķaidījumi ir desmitkārtīgi, simtkārtīgi un pat tūkstoškārtīgi. Interesanti, ka iedarbīgākie ir tieši visvairāk atšķaidītie zāļu līdzekļi. Lai arī tradicionālās medicīnas ārsti dažreiz smīkņā, saucot šīs zāles par homeopātisku vistas buljonu, kurā ir tikai vistas ēna, pieredze rāda, ka preparāti reāli palīdz.

Skata cilvēku kopumā

Kāda ir galvenā atšķirība starp allopātisko medicīnu un homeopātiju? Pirmā jeb tradicionālā medicīna ārstē slimību, visbiežāk uzsverot tieši acīm redzamo simptomu novēršanu, drudža gadījumā izraksta temperatūru pazeminošus medikamentus, pret infekciju – antibiotikas, spazmu gadījumos – spazmolītiķus, utt. Homeopāti uzskata, ka slimību simptomi ir veids, kā organisms mēģina pats sevi atveseļot. Tāpēc ir iesnas, temperatūra, caureja, galvassāpes. Tradicionālā medicīna mēģina novērst šos simptomus, lai uzlabotu pacienta pašsajūtu, turpretī homeopātija spēcina imūnsistēmu, paātrinot atveseļošanos.

Ārstēt drīkst tikai sertificēts ārsts

Šobrīd homeopāti ir akadēmiski izglītoti ārsti, kas medicīnas institūtā apguvuši tādas pašas zināšanas kā tradicionālie ārsti, tikai praksē izmanto citus – homeopātiskos preparātus. Tāpēc, izvēloties homeopātu, noteikti jāprasa sertifikāts, kas apliecina ārsta izglītību un gūtās zināšanas. Pašlaik Latvijā ir apmēram 100 sertificētu homeopātu.

Vizītē pie homeopāta jāsagatavojas atbildēt uz visnegaidītākajiem jautājumiem, tāpēc pirmā vizīte var ilgt pat stundu. Tā kā homeopātija ārstē organismu, nevis slimību, svarīgi ir zināt, kā un kādos apstākļos cilvēks slimo. Ārstu interesēs garšas, smaržas uztvere, dzemdības, kādās nācis pasaulē bērns, ģimenes slimību anamnēze.

Ko ārstē un ko neārstē homeopātija

Homeopātija lieliski spēj ārstēt daudzas saslimšanas. «Ārstējam epilepsiju. Īpaši labi ārstēšanai padodas bērni – jo agrākā vecumā sāk, jo labāki rezultāti. To apstiprina arī pēc tam veiktās encefalogrammas. Diagnosticēšanā izmanto visas tās pašas metodes, ko citi ārsti – rentgenu, analīzes u.tml.» Homeopātijā ir preparāti, kas darbojas līdzīgi antibiotikām, tikai nerada pieradumu un nenovājina organismu. Ar tām tiek ārstēti plaušu karsoņi, iekaisumi, laringīti. Ar homeopātiju ārstē gan akūtas, gan hroniskas vainas, arī psihiskas un fiziskas slimības:

  • akūtas vīrusu infekcijas (gripa, adenovīruss u.c.),
  • akūtas un hroniskas angīnas,
  • akūtus un hroniskus bronhītus, laringītus, kā arī plaušu karsoņus, iesnas, haimorītus,
  • dažādas ģenēzes galvassāpes,
  • neirodistonijas ar baiļu izpausmēm, miega traucējumiem,
  • kuņģa un zarnu trakta iekaisumus, čūlas,
  • aknu slimības,
  • akūtus miokardītus,
  • uroģenitālās saslimšanas,
  • urīna nesaturēšanu bērniem,
  • ginekoloģijā – mastītus un nelielus labdabīgus veidojumus, dismenorejas regulēšana, klimaktēriskie sindromi,
  • bronhiālo astmu,
  • alerģiskos rinītus,
  • ekzēmu un psoriāzi.

Tomēr ir saslimšanas, kas joprojām ir ārstējamas tikai ar tradicionālās medicīnas metodēm, atzīst Limba. Piemēram, neviens apzinīgs homeopāts neuzņemas ārstēt vēzi, akūtu tuberkulozi, iekaisumus, piemēram, apendiksa iekaisumu, kas ir jāoperē, akūtas saslimšanas un stāvokļus, kas bez steidzamas iejaukšanās var radīt draudus dzīvībai. Ja ir nepieciešams ātrs un tūlītējs rezultāts, vislabāk palīdz tieši ķīmiskie tradicionālās medicīnas medikamenti. Toties ja pacients ir izgājis vēža ārstēšanas kursu (apstarošanu, operāciju vai ķīmijterapiju), homeopātiskie preparāti tiek lietoti organisma stiprināšanai un atveseļošanai. Šis pats proncips darbojas arī citu smagu slimību ārstēšanā – homeopātija ārstē organismu kopā ar allopātisko medicīnu.

Sākot ārstēties ar homeopātiskajiem preparātiem, vispirms iespējama vispārēja pašsajūtas pasliktināšanās, jo organisms tiek attīrīts no ķīmisko zāļu piesārņojuma. Pēc nedēļas sākas uzlabošanās un organisms sāk atveseļoties. Jārēķinās, ka ārstēšana ir ilgāka nekā tradicionālajā medicīnā, toties rezultāts būs noturīgs un ilgstošs. Īpaši labi homeopātija piemērota bieži slimojošiem bērniem – tiek stiprināta vispārējā imunitāte, samazinās slimošanu biežums, smagums un ilgums.

Homeopātiskie preparāti ir spēcīgi un iedarbīgi, bet to lietošanā jāievēro stingri precizitāte un ārsta norādījumi. Ir homeopātiskie graudiņi, kas jālieto ik dienas, bet īpaši potencētas zāles dažreiz jāiedzer tikai vienreiz mēnesī. Akūtu saslimšanu gadījumā, kad ir augsta temperatūra vai ļoti slikta pašsajūta, ir preparāti, kas palīdz vieglāk pārciest šo periodu. Tos ārsts izraksta individuāli, zinot pacienta slimošanas īpatnības.

Apdrošināšana nesedz ārstēšanas izdevumus

Diemžēl apdrošināšana ne vienmēr sedz homeopāta apmeklējumu. Arī allopātiskie ārsti ne vienmēr tic homeopātijas efektam. Daktere Limba gan cer, ka reiz šī situācija mainīsies, jo «vai tā nav cilvēktiesību ierobežošana, ja es nevēlos ārstēties ar ķīmiju, kāpēc man liedz izvēlēties citas ārstniecības metodes»?

Lai arī līdz pat mūsdienām nav atrasts pietiekami izsmeļošs zinātnisks izskaidrojums homeopātijas iedarbībai, notiek pētījumi, kas apliecina, ka homeopātija nav ne mistika, ne brīnums. Vācijā, Bādenbādenē – homeopātijas dzimtenē – darbojas klīnika, kurā notiek preparātu pētījumi. Pašlaik ir jau ap 1000 homeopātisko preparātu, kas palīdz ārstēt neirozes, alerģijas, ādas slimības, angīnas, psihosomatiskās kaites, akūtus otītus, sinusītus, bronhītus un daudzas citas kaites.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu