PVD šonedēļ noslēgs ES finansēto mežacūku izšaušanas programmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdiena, 31.marts, ir pēdējā diena, kad mednieki Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) var iesniegt nomedītās sievieškārtas mežacūkas, par katru dzīvnieku saņemot 100 eiro samaksu, informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Kā ziņots, mērķtiecīgi medījot sievieškārtas mežacūkas, plānots samazināt šo dzīvnieku populāciju Latvijā, tādējādi ierobežojot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību.

Kopumā kopš pagājušā gada 20.novembra līdz 29.martam nomedītas vairāk nekā 10 900 sievieškārtas mežacūkas.

Kā norāda PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, tas, vai mežacūku medības būs devušas vajadzīgo rezultātu, rādīs laiks.

«Esam pateicīgi medniekiem, ka viņi izprata situāciju un bija gatavi iesaistīties šajā projektā. Mēs aicinām ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos mežacūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās tās savākšanu,» norādīja Balodis.

Kā ziņots, mežacūku izšaušanas programma, ko finansē Eiropas Savienība (ES), tika sākta pērn novembrī, par katru nomedīto mežacūku medniekam izmaksājot 100 eiro. Programmas apjoms bija 350 000 eiro, attiecīgi paredzot 3500 mežacūku mātīšu nomedīšanu, un šis limits līdz gada beigām tika izpildīts. ES sedz 75%, bet Latvijas puse - 25% izdevumu.

Programma tika turpināta arī šogad, jo Eiropas Komisija (EK) akceptēja papildus 1,2 miljonu eiro piešķīrumu programmai, kas nozīmē, ka vēl par apmēram 12 000 mežacūku tiks maksātas prēmijas.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem Latvijā ir vairāk nekā 70 000 mežacūku.

2014.-2015.gada medību sezonā nomedīta 44 871 mežacūka - 75% no plānotā skaita. 2015.-2016.gada medību sezonā nomedīts vairāk nekā 45 000 mežacūku, sezonā pieļaujamais medību limits ir 58 000 dzīvnieku.

Tikmēr ĀCM joprojām tiek atklāts aptuveni 20 mežacūkām katru nedēļu. Līdz ar to šogad konstatētas 334 ar ĀCM slimas mežacūkas 43 novadu 116 pagastos un vienā pilsētā - Pļaviņās.

Kā ziņots, pērn kopumā atrastas 1048 ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā. Novietnēs iznīcinātas 670 cūkas, bet pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas skartajos apgabalos pastiprinātas biodrošības dēļ tika izkautas apmēram 14 000 cūku, attiecīgi to īpašniekiem izmaksātas kompensācijas 2,322 miljonu eiro apmērā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā iepriekš kaite nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu