Prezidentei nav citas izvēles, kā nominēt Kalvīti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Trešdien noslēgsies Valsts prezidentes Vairas Vīķes- Freibergas konsultācijas ar 9. Saeimā iekļuvušajām partijām un, iespējams, valsts augstākā amatpersona nosauks Ministru prezidenta amata kandidāta vārdu. Pēc politologa Filipa Rajevska domām, prezidentei nav citas izvēles, kā premjera amatam nominēt pašreizējo Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti.

«Trim spēkiem, kuri vienojušies strādāt kopā nākamajā valdībā un kuri kā jaunās valdības veidotāju izvēlējušies Kalvīti, ir 51 mandāts. Ja netiks nosaukts Kalvītis, valdība nebūs stabila,» Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā «900 sekundes» norādīja Rajevskis.

Pēc politologa domām, trīs partijas, kuras vienojušās veidot valdošo koalīciju, psiholoģiski jūtas kā uzvarētājas un tādēļ nevēlas savus amatus atdot ceturtajam partnerim. «Dalīties negrib neviens. Izvērtējot trīs iespējamo sadarbības partneru — partijas «Jaunais laiks», «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK un apvienības «Saskaņas centrs» (SC) — ambīcijas, «Saskaņas centrs» ir piemērotākais partneris. Viņiem ir liels balsu skaits un mazas ambīcijas,» uzskata Rajevskis. Viņaprāt, SC mazās prasības skaidrojamas ar to, ka šim politiskajam spēkam primārais ir iegūt atzinību un parādīt to daudzajiem vēlētājiem, kuri atdevuši savas balsis par SC. Rajevskis raidījumā sacīja, ka SC būtu arī prognozējams, stabils partneris, un atgādināja, ka Kalvīša mazākumvaldība balstījās tieši uz SC pārstāvju balsīm.

Rīgas pilī savu redzējumu par nākamā sasaukuma laikā veicamajiem darbiem, izvirzītajiem mērķiem un iespējamiem sadarbības partneriem jau izklāstījušas Tautas partija, Zaļo un zemnieku savienība, kā arī partija «Jaunais laiks». Šodien pienākusi apvienības «Saskaņas centrs», «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK, Latvijas Pirmās partijas un partijas «Latvijas ceļš» vēlēšanu apvienības, kā arī  apvienības «Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā» kārta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu