Čivauva ir vilks vientuļnieks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Saka, ka čivauva ir talismans – dzīvnieks, kurš novērš slikto enerģiju. Turklāt cilvēkam, kurš tev nodarījis pāri, atgriež to desmitkārtīgi. Es tādām lietām neticēju, līdz pārliecinājos, ka tā ir," saka TV raidījuma Defilē vadītāja Maija Silova. Jau divarpus gadus viņas mīlule ir burvīga čivauvas šķirnes kucīte Zuze.

Izskatījās pārdabiska

Pirms mazās čivauvas Maijai bija liels suns – erdelterjers. Kad viņš vecuma dēļ aizgāja citos medību laukos, viņa ilgi negribēja ņemt citu suni. "Jo es ļoti pārdzīvoju. Ar dzīvniekiem jau tā notiek, ka viņi kļūst par dzīves sastāvdaļu, par ģimenes locekli. Un, kad viņa vairs nav, ir neizsakāmi skumji."

Mazo čivauvu (īstajā vārdā viņa ir Šerija Aziza Singer) Maija pavisam nejauši ieraudzīja dzīvnieku izstādē Ķīpsalas izstāžu zālē, kur bija iegājusi tikai paskatīties uz jaukajiem četrkājainajiem radījumiem. "Man nebija mērķa pirkt suni, bet man tik ļoti iepatikās viņas skumjais acu skatiens, viņas skaistās violetās acis... Viņa izskatījās tik pārdabiska, un es vienā mirklī sapratu, ka šis sunītis būs mans," atceras Maija. "Viņa izskatījās citāda nekā citi kucēni – tāds vilks vientuļnieks... Un man likās, ka viņai varētu būt ļoti labs raksturs."

TV modes raidījuma vadītāja noliedz, ka būtu iegādājusies Zuzi pēdējo modes tendenču vadīta. "Jā, čivauva tagad skaitās moderns suns, bet... ko nozīmē moderns suns? Moderns var būt apģērbs, cilvēks savās izpausmēs, bet ne suns! Man nepatīk, ka dzīvnieks tiek pielīdzināts modes tendencēm. Mans suns ir mans suns, ne tendence – Zuze ir dzīva radība," strikti nosaka Maija un atklāj, ka atšķirībā no citiem dekoratīvo suņu saimniekiem viņa savai mīlulei nelako kāju nagus, nesien bantītes un nepucē dažādās kleitās. "Suns nav aksesuārs. Man kā modes žurnālistei laikam gan vajadzētu teikt: jā, kleitiņas, rišiņas, tas viss ir smuki, to vajag... bet nē, lai tas paliek cilvēkam!"

Trausli radījumi

"Nav tā, ka mazie sunīši ir nesaprātīgi, Zuze ir saprātīga meitenīte. Viņa rej, ja mājā ienāk svešs cilvēks, bet, protams, viņa nav sargsuņa vietā. Kā sargu es sev gribētu tīģeri, ja vien varētu tam nodrošināt pareizu kopšanu un piemērotus dzīves apstākļus. Tas īstenībā ir mans bērnības sapnis," Maija pasmaida un stāsta, ka čivauvas ir trausli radījumi – šīs šķirnes sunīšiem neaizaug galvā avotiņš, tas nozīmē, ka viņi nekādā gadījumā nedrīkst nokrist ar galvu zemē, citādi var nomirt. Ir ļoti jāseko, lai nenodarītu sunītim pāri. "Bet tas nav nekas smags – rūpēties par kādu..." Maija sirsnīgi stāsta. Viņa arī atklāj abu savstarpējo attiecību modeli. "Tiek uzskatīts, ka mazi dzīvnieki ir uzbāzīgi – ja viņi ieņēmuši galvā, ka viņiem vajag spēlēties, tad neatkāpjas ne soli, ne uz mirkli. Bet mums ir tā – mēs spēlējamies kādu laiku, protams, es esmu pirmā, kurai apnīk vai arī jāskrien tālāk savās darīšanās, un tad mēs vienojamies – ar vienu skatienu.Viņa ļoti precīzi izjūt, un neuzbāžas, kad es to negribu."

Varbūt vēl ņaudēt sāks

Zuze ir draudzīga, un viņai patīk, ja mājās atnāk ciemiņi. Tad viņa luncina asti un skrien apkārt kā viesuļvētra, kā īsts tornado. Bet uz saviesīgiem pasākumiem viņa Zuzi līdzi neņem. "Uz dažām fotosesijām ir bijusi līdzi, bet mana darba specifika ir tāda, ka visapkārt ir vadi, mikrofoni, kameras, somas, viss jāsagatavo filmēšanai... Tas būtu jocīgi, ja es tur staigātu ar sunīti."

Maija atceras pastāstīt arī par savu milzīgo "Latvijas svītraino" runci Lakiju – otru savu četrkājaino mīluli, kurš ir trīs gadus vecs, nobarojies un trīs reizes lielāks par Zuzi. "Viņi sadzīvo ļoti labi. Dažkārt vīrietis ar sievieti nespēj sarunāties un atrast kompromisu, bet man mājās kaķis ar suni lieliski sadzīvo kopā. Kaķis mazo suņuku uzreiz pieņēma. Lakijs ir tik mierīgs, viņš ar vienu ķepu varētu aizsviest Zuzi pa gaisu, kad viņa zog viņa barību, bet viņš ir džentlmenis – viņš tikai mierīgi noskatās. Patiesībā jau viņš zina, ka tukšā nepaliks..."

Maija stāsta: interesantākais ir tas, ka Zuze, dzīvojot kopā ar Lakiju, ir pārņēmusi daudzas īpašības no kaķa – viņa, piemēram, tāpat kā kaķis, lēni uz vēdera zogas klāt putniņam...

Visi ir izlutināti

"Mums ir ikrīta tradīcija: es dzeru kafiju ar mocarella sieru un iedodu Zuzei arī gabaliņu. Viņa jau zina, ka no rīta saņems sieru. Tā mēs esam iesākušas, un nu es vairs nevaru viņai to neiedot – tradīcijas nedrīkst lauzt," Maija stāsta un atklāj, ka Zuze un arī kaķis neēd profesionālo barību, tikai mājās gatavoto. Maija jau smej, ka abi viņas dzīvnieki ir izlutināti. "Bet vispār man dzīvnieki ļoti patīk, un es gribētu vēl vienu suni, vēl vienu kaķi un... tīģeri," viņa smaida. "Jo dzīvnieks padara manu dzīvi priecīgāku: es atnāku mājās, viņš skrien pretī un smaida, viņš ir tik priecīgs! Un viņam nevajag nedz tavu statusu, nedz tavu bankas kontu, nedz tavu noskaņojumu. Viņš tev nekad neko nepārmetīs, vienmēr būs mīļš. Dzīvnieki mūs pieņem tādus, kādi esam."

***

Šerija Aziza Singer (Zuze)

Čivauvas (Chihuahua) šķirnes kucīte

Divarpus gadus veca

Iegādāta dzīvnieku izstādē Ķīpsalas izstāžu zālē par 500 latiem

Acis – violetas, lielas, skaistas un skumjas

Kalpo kā talismans: pasargā no citu cilvēku negācijām, skaudības

Ir laimīga, ja saimniece viņai velta maksimālu uzmanību

***

Jautā Maija Silova:

– Gribētu iegādāties vēl vienu čivauvas šķirnes kucīti. Vai tas nevarētu radīt kādas problēmas abu sunīšu starpā?

Atbild zoopsiholoģe Inga Cerbule:

– Uz šo jautājumu ir ļoti grūti atbildēt, jo vienādojumā ir tik daudz nezināmo... Pirmkārt, jāņem vērā abu sunīšu personības, savstarpējā patika vai nepatika. Otrkārt, būtiska ir saimnieka varēšana, kontrolējot situāciju un nosakot mājas sadzīves likumus. Zinot tikai šķirni un dzimumu, rezultātu iepriekš nevar uzminēt. Tādējādi izvēle paliek saimnieka paša ziņā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu