Zemes kadastrālā vērtība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Pēc kādiem kritērijiem nosaka lauksaimniecības un meža zemes kadastrālo vērtību?

Pamatojums

Lauksaimniecības un meža zemes kadastrālo vērtību nosaka, pamatojoties uz Ministru kabineta Kadastrālās vērtēšanas noteikumiem (Nr. 305).

Lauku zemes kadastrālo vērtību veido:

- lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība, kas atkarīga no tās novērtējuma ballēs pēc normatīvās produktivitātes (viena zemes vērtības balle – 70 kg rudzu vienību), ko iedala sešās kvalitātes grupās:

I – mazāk par 20,

II – no 20 līdz 30,

III – no 31 līdz 40,

IV – no 41 līdz 50,

V – no 51 līdz 60,

VI – vairāk par 60;

- meža zemes bāzes vērtība, ko nosaka atbilstoši vidējam meža zemes novērtējumam ballēs (mežaudzes krājas vidējais pieaugums – viens kubikmetrs gadā uz hektāru – pielīdzināms septiņām zemes vērtības ballēm) un iedala četrās kvalitātes grupās:

I – mazāk par 10,

II – no 10 līdz 20,

III – no 21 līdz 35,

IV – no 36 līdz 50;

- tirgus izmaiņu korekcijas koeficients.

Lauksaimniecības zemes vērtību ietekmē arī tās lietošanas veids, platība, novietojums, apbūves ietekme uz zemi un apgrūtinājumi.

Tās bāzes vērtību (latos par hektāru) nosaka katrai pašvaldības teritorijai un katrai kvalitātes grupai. Pilsētu teritorijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtību nosaka latos par kvadrātmetru.

Meža zemes bāzes vērtība ir atkarīga arī no tās kvalitātes, meža augšanas apstākļu tipa, ciršanas ierobežojumiem, kokmateriālu iepirkuma cenas, platības novietojuma attiecībā pret kokmateriālu noieta un pārstrādes centriem, kā arī no piebraucamo ceļu infrastruktūras.

Nosakot meža zemes vidējo vērtību līmeni, ņem vērā arī:

- tīro ienākumu no galvenās cirtes;

- meža augšanas apstākļu tipam atbilstošo galvenās cirtes vidējo vecumu;

- vidējos meža apsaimniekošanas izdevumus uz vienu hektāru.

Meža zemes bāzes vērtību ietekmē arī attiecīgās pašvaldības teritorijas novietojums attiecībā pret kokmateriālu noieta un pārstrādes centriem; augošu koku pārdošanas cenu atšķirības pa teritorijām; transportēšanas izdevumu atšķirības; pašvaldības sociālekonomiskās attīstības rādītāji, kā arī lauksaimniecībā izmantojamās zemes vērtība.

Pilsētas teritorijā meža zemes bāzes vērtību (latos par kvadrātmetru) nosaka, ņemot vērā augstāko bāzes vērtību, kāda ir noteikta lauku pašvaldības teritorijās, kas robežojas ar attiecīgo pilsētu.

Ja pēc zonējuma apstiprināšanas zemes platībai pievieno blakus esošo zemes platību vai tās daļu, kas atrodas dažādās vērtību zonās, par apvienotās zemes platības vērtību zonu nosaka to, kurā atrodas lielākā platības daļa.

Teritorijās, kurās nav veikta augsnes kartēšana un atbilstoši tai nav izstrādāti zemes kvalitātes vērtēšanas un augsnes kartēšanas materiāli, lauksaimniecībā izmantojamai zemei nosaka 20 balles.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes kvalitātes novērtējumu ballēs nosaka Valsts zemes dienests, bet meža zemes novērtējumu – Valsts meža dienests. Informāciju par novērtējumu un mežaudzes vērtību Valsts meža dienests sniedz normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Aprēķins

Lauku zemes kadastrālo vērtību aprēķina, izmantojot šādu formulu:

Kv – kadastrālā vērtība, latos

PLIZ – lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība, hektāros

Bvliz – lauksaimniecībā izmantojamās zemes zonas bāzes vērtība, latos par hektāru

PM – meža zemes platība, hektāros

BvM – meža zemes zonas bāzes vērtība, latos par hektāru

Pp_z – pārējās zemes platība, hektāros

P*p_D – zem zivju dīķiem un pagalmiem esošās zemes platība, hektāros

Bv*LIZ – lauksaimniecībā izmantojamās zemes III kvalitātes grupas bāzes vērtība, latos par hektāru

b – dzīvojamās mājas pazīme:

b=1, ja uz zemes vienības ir dzīvojamā māja;

b=0, ja uz zemes vienības nav dzīvojamās mājas;

Cmaja – dzīvojamās mājas ietekmes konstante;

Kapgr – apgrūtinājumu korekcijas koeficients;

Kp – piesārņojuma korekcijas koeficients;

KT – tirgus izmaiņu korekcijas koeficients.

Lai noteiktu zem zivju dīķiem un pagalmiem esošās zemes vērtību, piemēro attiecīgās vērtību zonas bāzes vērtību lauksaimniecībā izmantojamās zemes III kvalitātes grupai, bet pārējās zemes vērtības noteikšanai – attiecīgās zonas bāzes vērtību lauksaimniecībā izmantojamās zemes III kvalitātes grupai, piemērojot koeficientu 0,2.

Ja no Valsts meža dienesta nav saņemta informācija par meža zemes kvalitātes novērtējumu, meža zemei nosaka II meža zemes kvalitātes grupu. Taču tad noteiktā zemes kadastrālā vērtība atbilstoši likumam «Par zemes privatizāciju lauku apvidos» nav izmantojama zemes izpirkšanas darījumu kārtošanai.

Ja atsevišķas, ar kokiem apaugušas platības nepārsniedz 0,1 hektāru un tajās neveic meža inventarizāciju, zemei nosaka II meža zemes kvalitātes grupu.

Apgrūtinājumi

Zemes platības daļai, izvērtējot apgrūtinājumu, piemēro noteiktu korekcijas koeficientu.

Zemes platībai, kurai reģistrēti apgrūtinājumi, izņemot apgrūtinājumu Piesārņota vieta, tās kadastrālo vērtību samazina:

par 5 % – ja nav norādīta zemes platība, kuru aizņem apgrūtinājums, vai apgrūtinājums aizņem līdz 20 % no zemes vienības platības;

par 10 % – ja zemes apgrūtinājums aizņem 21 – 40 %;

par 15 % – ja apgrūtinājums aizņem 41 – 60 %;

par 20 % – ja apgrūtinājums aizņem 61 – 80 %;

par 30 % – ja apgrūtinājums aizņem 81 % un vairāk no zemes vienības platības.

Ja mežaudzei ir saimnieciskās darbības (ciršanas) ierobežojumi, zemes kvalitātes novērtējumu samazina:

par 100 % – ja aizliegta mežsaimnieciskā darbība vai galvenā cirte;

par 50 % – ja aizliegta kailcirte.

Zemes platībai ar reģistrētu apgrūtinājumu Piesārņota vieta, aprēķinot kadastrālo vērtību, piemēro piesārņojuma korekcijas koeficientu.

Kadastrālo vērtību aprēķina ar precizitāti līdz vienam latam.

Kadastrālās vērtēšanas dokumentus glabā Valsts zemes dienesta arhīvā kadastra lietā.

***

Kv = (PLIZ x Bvliz + PM x BvM +

+ (0,2 x Pp_z + P*p_D) x Bv*LIZ +

+ b x Cmaja) x Kapgr x Kp x KT

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu