Lūgs sākt dienesta izmeklēšanu par Saknīša aizturēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas lielākā zemes īpašnieka Gata Saknīša advokāts Mārcis Miķelsons lūgs sākt dienesta izmeklēšanu saistībā ar sava klienta aizturēšanu aizdomās par kukuļa došanu policistam un ieroča nelikumīgu glabāšanu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Miķelsons, nav saprotams, kāpēc Saknīša aizturēšanā piedalījās policijas speciālo uzdevumu vienības «Omega» un Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki.

ONAP vadītājs Leonīds Bogdanovs komentārus šajā lietā nesniegs, aģentūru LETA informēja VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa. Saknīša aizturēšanā piedalījās Kriminālpolicijas darbinieki, piebilda Rekšņa.

Saknītis 4. janvārī aptuveni plkst. 8 tika aizturēts uz Tallinas šosejas pie Baltezera. Aizturētais un viņa advokāts pieļauj iespēju, ka aizturēšana bijusi iepriekš izplānota un policijas darbinieki šosejas malā gaidījuši tieši Saknīša automašīnas parādīšanos jau dienu iepriekš. «Taču vienu dienu pirms aizturēšanas Saknītis bija saslimis un ar automašīnu nepārvietojās,» piebilda Miķelsons.

Saknīša advokāts līdz 12. janvārim plāno pārsūdzēt savam klientam Rīgas rajona tiesas piemēroto drošības līdzekli — apcietinājumu. «Lūgšu novērtēt, vai Saknītis ir tik bīstams, lai viņu turētu apcietinājumā,» sacīja Miķelsons, norādot, ka tādējādi tiek traucēta aizdomās turētā uzņēmējdarbība un radītas citas neērtības. Tāpat Miķelsons apstiprināja, ka Saknītis jau piekto dienu atsakās no ēdiena. Uz aģentūras LETA jautājumu, kāpēc šo faktu nevar apstiprināt VP, Miķelsons atbildēja: Saknītis «skaļi nedeklarē», ka sācis badastreiku.

Kā ziņots, Saknītis uzskata, ka pret viņu sāktais kriminālprocess ir ONAP vadītāja Bogdanova un advokāta Viktora Tihonova atriebība. Viņaprāt, Bogdanovs un Tihonovs atriebjas, jo pērn pavasarī viņš publiskojis slepus ierakstītu sarunu, kurā advokāts viņam stāsta par nepieciešamību dot kukuļus drošībsargājošām iestādēm, lai panāktu uzvaru tiesā. Uz sarunu pamata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka kriminālprocesu, savukārt Zvērinātu advokātu padome (ZAP) skata jautājumu par Tihonova izslēgšanu no advokatūras.

VP Preses dienests Saknīša izteikumus par atriebību nekomentē, taču ONAP vadītāja Bogdanova vārds figurē vienā Saknīša un advokāta Tihonova sarunā.

Kā ziņots, 4. janvārī aptuveni plkst. 8 aizturēts 1970. gadā dzimis vīrietis, kas ar automašīnu «Toyota Land Cruiser» pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu uz Tallinas šosejas. Lai izvairītos no administratīvās atbildības un policijas darbinieki nenoformētu administratīvā pārkāpuma protokolu, vīrietis ceļu policistam devis 40 latu kukuli.

Saknītis aizturēts notikuma vietā. Pārbaudes laikā viņa automašīnas salonā atrasts un atsavināts nelikumīgi glabāts ierocis. Ierocis un tā nēsāšanas atļauja pieder Saknīša miesassargam, aģentūrai LETA apgalvoja Miķelsons. Miesassargs braucis otrā automašīnā aptuveni piecu metru attālumā. Miķelsons pauda izbrīnu par policijas rīcību, inkriminējot Saknītim ieroča nelikumīgu glabāšanu.

Sākts kriminālprocess par kukuļdošanu. Turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, jaunībā par laupīšanu tiesātā Saknīša vārds pirmo reizi plašāk izskanēja deviņdesmito gadu beigās, kad viņš bija cietušais un galvenais liecinieks tā sauktā Igora Kuļeva grupējuma krimināllietā. Apsūdzētos bandas dalībniekus tiesa atzina par vainīgiem personas nelikumīgā brīvības atņemšanā un naudas izspiešanā, piespriežot cietumsodus. Pēc tam prese Saknītim uzmanību pievērsa 2005. gadā, kad viņš vērsās pret toreizējo Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vadītāju Ingu Čepjolkinu un citiem viņas kolēģiem, uzskatot, ka viņi nelikumīgi izsolījuši trīs uzņēmēja īpašumus. Prokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu.

Pērn uzņēmējs publiskoja sarunu ierakstus ar savu advokātu Tihonovu, kas šajās sarunās vairākkārt piemin nepieciešamību dot kukuļus tiesnešiem un citu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem, lai Saknītis veiksmīgi spētu aizstāvēt savas intereses, cīnoties par zaudēto īpašumu atgūšanu.

Advokāts izteikumus par kukuļiem skaidrojis kā blefu, lai panāktu, ka uzņēmējs viņam samaksā par lietā ieguldīto darbu. Pēc advokāta teiktā, Saknīša izpratne par tiesu procesiem bijusi tikai tik liela, kā prasīt, kam un cik samaksāt, lai panāktu iecerēto rezultātu.

ZAP turpina skatīt šo lietu. ZAP Disciplinārlietu izmeklēšanas komisija ieteikusi Tihonovam piemērot disciplinārsodu — izslēgšanu no advokatūras.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu