Arvien biežāk Krievijas specdienesti vervē Latvijas valstspiederīgos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Silas Stein/dpa/picture-alliance

Krievijas specdienesti aizvien biežāk Latvijas valstspiederīgos kaitniecisku darbību veikšanai Latvijā vervē saziņas platformā "Telegram".

Vervēšanas mēģinājumi notiek, gan individuāli uzrunājot personas, gan publicējot sākotnēji nekonkrētus darba piedāvājumus dažādas tematikas saziņas grupās, norādīja dienestā.

Valsts policija sadarbībā ar VDD februāra beigās sāka izmeklēt uzbrukumu Latvijas Okupācijas muzejam, kas tika veikts, iemetot muzejā pudeli ar degmaisījumu. Pēc dažām dienām izmeklēšanas rezultātā tika aizturētas trīs personas, kuras tiek turētas aizdomās par noziedzīgo darbību veikšanu. 4. aprīlī no šī kriminālprocesa izdalīts atsevišķs kriminālprocess pret iespējamajiem noziedzīgā nodarījuma organizatoriem, kurā izmeklēšanu pārņēmis VDD.

Naktī uz 17. aprīli VDD iespējamos nozieguma organizatorus aizturēja Daugavgrīvas cietumā Daugavpilī, kur tie izcieta sodu par citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Dienests personas tur aizdomās par palīdzības sniegšanu Krievijai pret Latviju vērstā darbībā. Kā liecina VDD rīcībā esošā informācija, uzbrukums Latvijas Okupācijas muzejam ticis noorganizēts, izmantojot saziņas platformu "Telegram", norādīja VDD.

Savukārt gada sākumā, 8. februārī, VDD Pāternieku robežkontroles punktā aizturēja Igaunijas un Krievijas dubultpilsoni, kurš Krievijas specdienesta uzdevumā bija veicis latviešu leģionāriem veltīta piemiņas akmens apgānīšanu Tukuma novada Džūkstes pagastā. Latvijā aizturētā persona bija viena no lielākas grupas, kura Krievijas specdienesta uzdevumā veica huligāniskas aktivitātes pret piemiņas vietām un citiem objektiem visās trīs Baltijas valstīs.

VDD un tā Baltijas valstu partnerdienestu ciešas sadarbības rezultātā citi šīs grupas dalībnieki tika aizturēti Igaunijā. Arī šīs grupas aktivitātes tika koordinētas, izmantojot saziņas lietotni "Telegram".

Tāpat VDD aizvadītā gada 24. aprīlī sadarbībā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu (MIDD) aizturēja divas personas, no kurām viena līdztekus izlūkinformācijas ieguvei par militāriem objektiem Latvijas teritorijā Krievijas specdienesta uzdevumā pilsētvidē bija rakstījusi saukļus, kas rada iespaidu par Latvijas sabiedrībā šķietami valdošu atbalstu agresovalstij Krievijai. Arī šo personu darbības tika vadītas, izmantojot saziņas lietotni "Telegram".

Tiesa vienai no personām piespriedusi brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, bet otrai - uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem.

Jau ziņots, ka ņemot vērā Krievijas īstenotās kaitnieciskās darbības citās Eiropas valstīs un VDD prognozēto apdraudējuma pieaugumu arī Latvijai, dienests kopš šā gada sākuma ir intensificējis darbu Latvijas kritiskās infrastruktūras aizsardzības jomā.

VDD aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un nekavējoties informēt dienestu, pamanot aizdomīgas aktivitātes pie kritiskās infrastruktūras objektiem. Tāpat uzmanība pievēršama šādām aktivitātēm arī pret latviešu tautai svarīgām piemiņas vietām un simboliskiem objektiem.

Ar dienestu iespējams sazināties, zvanot uz diennakts tālruni 67 208 964 vai rakstot uz e-pasta adresi "info@vdd.gov.lv".

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu