Sīkdzīvnieku audzēšanā sacensības nav

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Trušu biznesā konkurence pagaidām ir niecīga. Vēl joprojām trušu gaļas izstrādājumu veikalu pieprasījums ir lielāks par piedāvājumu,» saka Bauskas rajona Vecumnieku pagasta trušu audzētāja Stella Rubaņika.

Vecumnieku mājās jau desmit gadus biznesa mērķis ir izaudzēt labus tīršķirnes trušus tālākai audzēšanai jeb vaislai. Šobrīd S. Rubaņikas saimniecībā aug 250 šķirnes truši. Pirms desmit gadiem vienu šķirnes trusi varēja nopirkt par pieciem latiem, taču tagad cenas ir kāpušas un viena dzīvnieka cena atkarībā no tā šķirnes var maksāt sākot no 8 līdz 100 latiem.

S. Rubaņika stāsta, ka savā saimniecībā vienu trusi uztur aptuveni trīs gadus. Viņa uzsver, ka katrs dzīvnieks prasa īpašu aprūpi un ilgāka turēšana saimniekam neatmaksājas. "Katrs trusis dzīvo savā būrīti, jo, kopā dzīvojot, viņi var viens otru ievainot. Tieši tāpēc vienu reizi dienā ir jāaprūpē katrs būrītis, pienesot trušiem barību un dzērienu. Apvienojot trušu biznesu ar citu darbu Rīgā, pagaidām dzīvniekus kopju viena pati un jāteic, ka varu to veiksmīgi savienot," stāsta S. Rubaņika.

Saimniece atzīst, ka trušiem ir īpaši piemērots Latvijas klimats, jo aukstums trusim nekaitē, taču nevēlami ir tieši saules stari un caurvējš. Par slimībām – truši slimo ar divām vīrusu slimībām, pret kurām ir vakcīnas. Tāpēc saimniece iesaka visiem savus trušus vakcinēt, lai dzīvnieki neslimotu. Bieži vien par dzīvnieku vakcinēšanu trušu audzētāji aizmirstot. "Galvenie slimību izplatītāji ir mazās saimniecības, kur trušus neaudzē biznesam un tāpēc arī vieglprātīgāk izturas pret šo dzīvnieku vakcinēšanu," stāsta S. Rubaņika.

Kā liecina Eurostat dati, aptuveni 47% no kopējā trušu gaļas daudzuma tiek saražots ES valstīs, bet 33% – Ķīnā. Latvijā aktīvi ar trušu biznesu nodarbojas 15 saimniecības un populārāko trušu šķirņu vidū ir Vīnes zilais, pelēkais un melnais, kā arī čehu albīns, lielā šinšilla un citas.

Cēsu rajona Amatas novadā zemnieku saimniecībā Zaķīši ir vairāk nekā 70 dažādu šķirņu truši, kopā aptuveni tūkstotis. "Trušu bizness Latvijā vēl nav tiktāl attīstījies, lai pieprasījumu spētu apmierināt Latvijas trušu audzētāji. Tā ir taisnība, ka trušu gaļu mūsu saimniecībā izķer, kaut arī tirgoju par četriem latiem kilogramā, kad citi to tirgo lētāk," stāsta māju saimnieks Zigmunds Zaķis.

***

Cenas

Viens trusis atkarībā no šķirnes maksā 8 līdz 100 latus

VP Market:

Svaiga truša gaļa – 4 lati kilogramā

Avots: VP Market

Rimi Hipermarket:

Atdzesēta truša gaļa – 4,15 lati kilogramā

Avots: SIA Rimi Latvia

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu