Aicina iedzīvotājus palīdzēt cīņā pret klimata pārmaiņām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ikviens iedzīvotājs savās ikdienas gaitās var kontrolēt klimata izmaiņas, tā šodien, atklājot kampaņu "Tu regulē klimata pārmaiņas", sacīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja pienākumu izpildītāja Inese Stepiņa.

Eiropas Savienībā (ES) uz individuālo mājsaimniecību rēķina ir aptuveni 16% no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas. Gaismas izslēgšana, došanās uz darbu kājām vai velosipēdu ir iespējas, kā iedzīvotāji var palīdzēt samazināt gāzu emisiju, kampaņas atklāšanas pasākumā norādīja Stepiņa.

Klimata izmaiņas ir viena no Eiropas Komisijas prioritātēm, kas pēdējos gados arvien palielinās. Šis faktors sāk ietekmēt ikvienu valsti, un tādēļ jādomā, ko katrs no mums var darīt, lai mazinātu šīs izmaiņas.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) norādīja, ka pēdējie zinātnieku veiktie pētījumi demonstrē, ka klimata izmaiņas ietekmē arī Latviju. "Vidējā temperatūra paaugstinās, ir cēlies jūras līmenis, skuju kokus sāk nomainīt lapu koki. Varbūt arī katru no mums šīs izmaiņas neskar, taču dabā tās ir manāmas," sacīja Vējonis.

Vides ministrs aicināja ikvienu iedzīvotāju taupīt gaismu, ūdeni un nelietot tos nesamērīgi, kā arī mazāk izvēlēties braukt ar auto.

Vējonis žurnālistiem sacīja, ka arī pats cenšoties veikt visus iespējamos pasākumus, lai cīnītos pret klimata izmaiņām. "Es šķiroju un kompostēju atkritumus, kā arī mazākus ceļa posmus izvēlos iet kājām," sacīja ministrs.

Kampaņa sniegs praktiskus un viegli īstenojamus ieteikumus, kā cilvēkiem likt apzināties viņu pašu atbildību un iespējas iesaistīties cīņā pret klimata pārmaiņām.

Organizācija "Zemes draugi" laukumā pie Rātsnama ir uzstādījusi arī informatīvo telti, kurā ikviens interesents varēs iegūt informāciju par klimata pārmaiņām un piedalīties akcijā "Solījums planētai", balvā saņemot krekliņu ar vides kampaņas logo.

Akcijas laikā iedzīvotāji tiks aicināti uzrakstīt savu solījumu planētai un nofotografēties ar to. No fotogrāfijām taps bilžu grāmata, ko pasniegs valstu vides ministriem pirms ANO klimata sarunām šā gada oktobrī, lai pasaules valstu politiķiem parādītu, ka sabiedrībai vides politikas veidošana nav vienaldzīga.

Paredzēts, ka kampaņa norisināsies trīs kārtās: šā gada jūnijā, septembrī un novembrī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu