21. sērija. Maltas tikšanās un tās atbalsis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl būtiskāks notikums tā paša 1989. gada nogalē norisinājās tālu no Latvijas robežām – Maltā tikās M. Gorbačovs un nesen ievēlētais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais.

Jau pirms tikšanās baltiešu vidū sāka cirkulēt baumas – vai tik sarunu laikā M. Gorbačovs no amerikāņiem apmaiņā pret Austrumeiropas valstu brīvlaišanu no sociālisma bloka neizkaulēs sev brīvas rokas rīkoties ar dumpīgajām padomju republikām. Realitāte izrādījās savādāka: Dž. Bušs respektēja baltiešu lobija vēlmes Vašingtonā un uzsvēra, ka Savienotās Valstis atbalsta Baltijas republiku vēlmi atgūt neatkarību. PSRS vadonis savukārt norādīja, ka negatavojas ļaut baltiešiem vienpusēji saraut saites ar Padomju Savienību, tomēr viņš mēģināšot atrast tādu sadarbības veidu, kas apmierinātu arī Baltiju.

Katrā ziņā M. Gorbačovs apņēmās nekādā gadījumā pret baltiešiem neizmantot spēku un šo solījumu arī turēja. Līdz 1991. gada janvārim... «Gorbačovs bremzēja represīvos orgānus. Tāpēc jau vietējā vara šeit bija apjukumā, pat Drošības komiteja – kas notiek? Izrādās, Gorbačovs apsolījis neko nedarīt pašam Bušam. Divi stratēģiskie partneri slepeni vienojušies,«vēlāk grāmatā Te un citadelē skaidroja viens no Latvijas atmodas līderiem Jānis Peters.

Interesanti, ka tā paša 1989. gada rudenī ietekmīgais ASV laikraksts The New York Times aicināja Savienotās Valstis atzīt Baltijas neatkarību un neuzskatīt šo jautājumu par PSRS iekšējo lietu. Nav nekur teikts, ka tās bija šīs publikācijas sekas, taču nepagāja ne pāris nedēļas, kad ASV valsts sekretārs – tātad ārlietu ministrs – Dž. Beikers nosūtīja Latvijas sūtnim Amerikā Anatolam Dinsbergam vēstuli, kurā bija arī šādi daudzsološi vārdi: «Savienotās Valstis spēcīgi atbalstīs Baltijas valstu centienus atgūt pilnīgu teikšanu par savu nākotni un ar emocionālu protestu palīdzību patiesa miera ceļā panākt tautas brīvību.”

Mūsdienu Latvijas vēstures seriāla jaunākās sērijas katru nedēļu lasāmas žurnālā ŽZL.

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu