VPV birojs atstāj spēkā atļauju Brocēnu cementa rūpnīcai piesārņot vidi (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides aizsardzības klubs (VAK) ir saņēmis oficiālu atbildi no Vides pārraudzības valsts biroja (VPV biroja) par SIA „Cemex” Brocēnu cementa rūpnīcai izsniegto A kategorijas piesārņojošās darbības atļauju, kuru VAK apstrīdēja šā gada 22. aprīlī.

Pēc iesnieguma izskatīšanas VPV birojs nolēma atstāt spēkā RVP izsniegto atļauju, kura derīga līdz 2011. gadam.

VPV biroja lēmums uzdod Valsts vides dienesta Liepājas Reģionālajai vides pārvaldei atbilstoši Ministru kabineta 323. noteikumu prasībām iekļaut Brocēnu cementa rūpnīcas atļaujā:

1) gada pārskata sagatavošanu, tādējādi nodrošinot izmešu datu pieejamību sabiedrībai;

2) ne retāk kā divas reizes gadā veikt dioksīnu un furānu mērījumus.

Apzinoties sekas, ko izraisa pāreja uz akmeņogļu dedzināšanu Brocēnu cementa rūpnīcā, kā arī gudrona un riepu dedzināšana, kā rezultātā rodas toksiskie dioksīni un furāns, šis ir liels zaļo panākums. Šajā daļā VAK atzinīgi novērtē VPV biroja lēmumu atbilstoši likumdošanai koriģēt VVD Liepājas RVP A kategorijas atļauju.

Vienlaikus VAK šajā paziņojumā presei vēlas vērst sabiedrības un valsts vides pārraugošo institūciju uzmanību, ka apstrīdētā SIA „Cemex” Brocēnu cementa fabrikas atļauja joprojām un līdz pat 2011.gadam:

1) nenosaka konkrētus pasākumus smaku ierobežošanai, kaut arī objekta atļaujā paredzēts sākt kaulu miltu dedzināšanu,

2) pieļauj labākajiem pieejamajiem tehniskajiem paņēmieniem neatbilstošu ražošanas praksi. Piemēram, Brocēnu cementa fabrikas atļaujā piesārņojošai darbībai tikai nekonkretizētu nākotnes plānu formā paredzēta pāreja no slapjā procesa uz sauso, kas ļautu ievērojami samazināt kurināmā patēriņu un padarītu ražošanu atbilstošu labākajām pieejamajām tehnoloģijām. Mūsuprāt, tas pārkāpj vides tiesību normas un praksi, jo labākie pieejamie tehniskie paņēmieni A kategorijas piesārņotājiem jāievieš krietni pirms 2011.gada!

Gaisa piesārņojuma līmenis Saldus rajonā ir ļoti augsts. Mērījumi uzrāda benzolu, putekļus PM10, eitrofikāciju izraisošos skābos izmešus (NOx, SO2), smagos metālus (hromu, dzīvsudrabu, u.c.), kā arī metālus, tādus kā cinks. Mūsuprāt, gan ražotāju, gan to uzraudzītāju - VVD Liepājas RVP, gan pašvaldību kopējs pienākums ir tuvāko gadu laikā veikt nozīmīgus pasākumus, lai samazinātu gaisa, augsnes un ūdens piesārņojumu un ar to saistīto negatīvo ietekmi uz iedzīvotāju veselību.

Brocēnu cementa fabrika nav vienīgais nozīmīgais piesārņojuma avots Saldus rajonā. Taču tās atļaujā konstatēto neatbilstību tiesību normām labošanas process ir teicama iespēja gan SIA „Cemex”, gan VVD Liepājas RVP sākt pareizi ievērot vides likumdošanu, veicināt ilgtspējīgas attīstības praksi un pieņemt stingrākus mērus piesārņojošo atļauju izsniegšanas procesā, pirmajā vietā liekot cilvēku veselību un dzīves kvalitāti.

VAK ir tiesības līdz 10.jūnijam pārsūdzēt šo lēmumu Administratīvajā rajona tiesā.

VVD un Liepājas RVP ir tiesības jebkurā laikā mainīt atļauju, lai tā būtu saskaņā ar Latvijas Republikas un Eiropas Savienības likumdošanas aktu prasībām.

Autors - VAK Brocēnu cementa fabrikas uzraudzības darba grupa

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu