Mīlestība zīdtauriņu zemē. 1.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Atis Ieviņš

Azerbaidžāna – valsts Kaukāza kalnu masīva dienvidaustrumos vairs nav tāda, kā pirms 10—15 gadiem. Tās iedzīvotāji turas pie senajām musulmaņu tradīcijām, bet tas viņiem netraucē būt atvērtiem progresīvām pārmaiņām.

Azerbaidžāna tālā pagātnē

bija Lielā Zīda ceļa sastāvdaļa, vieta, kur krustojas Austrumi un Rietumi. Arī tagad šeit saplūst abu šo kultūru raksturīgākās iezīmes. Tā ir valsts, kur tiek iziets garais un smalkais process no zīdtauriņu kāpuru pirmapstrādes līdz pat gataviem zīda paklājiem. Viens šāds divus metrus liels zīda paklājs ar rokām tiek austs sešus mēnešus, un tam tiek dota 200 gadu garantija. Tā ir vērtība, kas naudā nav izmērāma. Kā ģimenes siltums un spēks dzīvei, ko spēj sniegt tikai stipra un stabila ģimene.

Kā veidojas cilvēku attiecības šajā Austrumu pasaules un musulmaņu ticības valstī, kur senatnīgās tradīcijas harmoniski saplūst ar mūsdienām? Māja un ģimene ir pats galvenais katra azerbaidžāņa dzīvē. Šajā valstī pastāv bijība pret altāra priekšā doto solījumu. Pret ģimenes vērtībām šīs tautas pārstāvji izturas ar pietāti. Par ģimeni rūpējas.

Sievietes un vīrieša pienākumi
 
ģimenē ir sadalīti. Tās ir tradīcijas, kas pastāv jau gadsimtiem ilgi. Sieviete ir pavarda turētāja. Viņas uzdevums ir rūpēties par mājām, lai tajās būtu labi un omulīgi, lai galdā būtu garda maltīte un tā būtu miera osta vīram. Rūpes un atbildība par bērniem arī galvenokārt gulstas uz sievietes pleciem.

Pavarda turētājas misijai sievietes tiek gatavotas jau no agras bērnības. Māte ik dienas soli pa solim māca meitai dažnedažādas gudrības. Tā nav tikai laba ēdiena gatavošana un rokdarbi. Mātes uzdevums ir sagatavot meitu par labu sievu savam izredzētajam. Sievietei jābūt labām manierēm, jāprot labi apieties ar vīru, saprast viņu un darīt visu, lai ģimene justos apmierināta un laimīga. Katrai sievietei ir savi noslēpumi un prasmes, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzei. Ja meita ir neizdevusies, ar vieglāku uzvedību vai nepraša, tas dzimtā ir liels negods.

Ģimenes dzīve Azerbaidžānā ir tabu, tāpēc par strīdiem mājās apkārt nerunā. Šajā valstī nav ierasts savas mājas problēmas izklāstīt te vienai draudzenei, te otrai, te kaimiņiem. Tas gan nenozīmē, ka strīdu nav. Katrā ģimenē mēdz būt savas domstarpības, bet nesaskaņas, kas pastāv mājās, paliek nama sienās. Par konfliktiem ārpus mājas nerunā, nesūdzas, savējos nekritizē un neaprunā, bet radušos konfliktsituāciju cenšas atrisināt ģimenes lokā.

Pagājuši tie laiki, kad vīrs ģimenē bija noteicējs un pavēlnieks, bet sievai bija akli jāpilda viņa norādījumi. Sieviete ir tiesīga izteikt savas domas un piedalīties kopīgu lēmumu pieņemšanā. Lai gan vīrs tradicionāli ir ģimenes galva, mūsdienās vairumā azerbaidžāņu ģimeņu starp sievieti un vīrieti valda līdztiesība.

Arī sieviete, tāpat kā dažkārt mēdz būt pie mums, var kļūt par ģimenes galvu, ja ir pietiekami gudra, patstāvīga un spēj pieņemt atbildīgus lēmumus, tomēr lielākoties naudas pelnīšanas funkcijas uzņemas vīrs. Vīrieša uzdevums ir gādāt par ģimeni, lai visi ģimenes locekļi būtu paēduši un apģērbti. Vīrieši saudzē savas sievietes – sievu, māti, māsas. Viņas taču ir skaistuma, cēluma un sievišķības iemiesojums.

Paldies Latvijas un Azerbaidžānas biedrības «Azeri» priekšsēdētājam Uldushanam Ahmedovam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu