11 jautājumi par solārijiem un iedeguma līdzekļiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atnākot uz solāriju, daudziem ir grūti izvēlēties, cik minūšu un kādā solārijā jāuzturas, kādu krēmu lietot un vai tas vispār vajadzīgs. Parasti, ieklausoties citu pieredzē, ir izveidojušies nepareizi priekšstati, kā vispār pareizi jāsauļojas.

1. Iedeguma līdzekļi — nepieciešamība vai lieks tēriņš? Vai ir obligāti jālieto iedeguma līdzekļi, un kad labāk — pirms vai pēc?

Pirms solārija ir obligāti jālieto mitrinošs krēms, bet, lai vislabāk sasniegtu vienmērīgu iedegumu, jālieto speciali solārijiem paredzēti iedeguma līdzekļi. Ja tie nav pieejami, var lietot jebkuru mitrinošu ķermeņa krēmu bez SPF aizsargfiltriem. Jo solāriju lampas dod ādai papildu slodzi un sausa āda kļūst vēl sausāka, turklāt iedegums kļūst nevienmērīgs un nenoturīgs. Savukārt pēc solārija lietojamie krēmi nav jāklāj tūlīt pēc seansa beigām, bet pēc dušas un divreiz dienā, lai iedegums būtu noturīgs un āda pastāvīgi mitrināta. Labāk ņemt mazāk minūtes, bet lietot kvalitatīvu krēmu, nekā bez tā ilgi sauļoties. Sausa āda ir kā saburzīts papīrs — to vienmērīgi nenokrāsosi.

2. Ar ko atšķiras milzīgais iedeguma līdzekļu klāsts?

Ir sešas galvenās kategorijas:

1. Iedeguma pastiprinošās formulas (maksimāli stimulē melanīna veidošanos).

2. Ar dabīgo paštonējošo vielu efektu.

3. Ar tonējošo DHA vielu kompleksu (pašiedeguma efektu).

4. Ar sildošo efektu (tiem, kam gribas just kņudināšanu un būt sārtiem pēc sauļošanās, un tiem, kam jau ir iedegums un liekas, ka solārijs vairāk uz viņiem neiedarbojas).

5. Ar kaņepju sēklām (īpaši mitrinošs, stimulē ilgstoši noturīgu efektu).

6. Ar atvēsinošu efektu.

Šīs formulas tiek arī kombinētas, tāpēc ir daudz un dažādu krēmu, eļļiņu un losjonu, kas paredzēti tieši sauļošanās procedūrai solārijā.

3. Kā pareizi noteikt, cik ilgi ieteicams sauļoties?

Pirms sauļošanās solārijā ieteicams noteikt savu ādas tipu, lai izvēlētos sev piemērotu kosmētiku un sauļošanās ilgumu. Šim nolūkam ir speciāla anketa, ko aizpildot uz visiem jautājumiem viegli var atbildēt. Un, protams, jākonsultējas ar solārija administratoru.

4. Cik bieži drīkst iet solārijā?

Normāli būtu, ja solāriju apmeklētu ne vairāk kā 50 reižu gadā jeb reizi nedēļā.

5. Kad ir ieteicams iet dušā — pirms vai pēc sauļošanās?

Pirms sauļošanās var noskaloties, ja ir vēlēšanās, taču nav ieteicams noberzties vai iet saunā, jo āda kļūst jutīga un var apdegt. Vislabāk ādu ar skurbi attīrīt dienu vai divas pirms solārija apmeklēšanas, lai noņemtu atmirušos ādas slāņus un iegūtu vienmērīgu iedegumu. Ja solārijā iet ar slapju ādu, tad ūdens piles darbojas līdzīgi kā lēcas un ādai ir papildu slodze — iedegums būs pamatīgāks, bet ir iespējams arī apdegt. Savukārt pēc solārija iet dušā ieteicams, ja nav lietoti līdzekļi ar paštonējošo efektu, jo tādā veidā krēma iedarbība tiek mazināta. Tomēr dabīgu iedegumu ar ūdeni nomazgāt nevar.

6. Kāpēc, ejot uz dažādiem solārijiem, atšķiras iedeguma tonis?

Tas atkarīgs no daudziem faktoriem. Katram solārijam ir savi knifiņi, lampu jauda, kalpošanas laiks. Iedegumu ietekmē arī tas, cik āda kopta un kādas ir lietoto krēmu sastāvdaļas.

7. Kāpēc, sauļojoties horizontālajā solārijā, uz lāpstiņām un uz dibena paliek neiesauļoti pleķīši, un kā no tiem izvairīties?

Tajās vietās āda piespiežas pie solārija virsmas, tādā veidā izveidojot vakuumu, kur nepiekļūst skābeklis un neriņķo asinsrite, tāpēc iedegums šajās vietās nerodas. Lai izvairītos no tā, ieteicams ik pa brītiņam pagrozīties.

8. Kāpēc daudziem, kas regulāri apmeklē solāriju, uz ādas parādās balti pigmenti?

Vai nu solārijs netiek kārtīgi dezinficēts pēc katra apmeklētāja; vai tā ir pārsauļošanās — jau radusies atkarība no solārijiem un āda vairs nespēj izstrādāt melanīnu; tajās vietās izveidojas pigmenti vai dzimumzīmes, kas noteikti nav laba parādība.

9. No kāda vecuma var sākt apmeklēt solāriju?

Tas ir tāpat kā ar visu pārējo — no brīža, kad ķermenis ir nobriedis. Taču mēdz būt gadījumi, kad arī bērnus atved uz kādu minūti solārijā, piemēram, gripas laikā, lai nogalinātu baciļus, bet tas ir ļoti individuāli. Pirms tam noteikti jāpakonsultējas ar ārstu.

10. Vai tiešām aizsargbrilles jālieto vienmēr?

Solārijā aizsargbrilles ir jālieto obligāti, jo plakstiņiem ir visplānākā āda, kas nespēj pietiekami pasargāt acis no lampu spēcīgās iedarbības. Regulāri izvairoties no aizsargbrillēm, pie tam neaizverot acis, var patiešām zaudēt redzi.

11. Sauļoties saulē vai solārijā?

Ja izsver to, ka saulē cilvēks uzturas ilgi un nevar noregulēt tās stiprumu, riskējot apdedzināties un iedzīvoties saules dūrienā, tad solārijā tas viss ir kontrolējams. Galvenais ir sauļoties ar mēru un lietot atbilstošu kosmētiku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu