Ar sauli nejoko!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tas, ka saule spēj nodrošināt organismu ar tam nepieciešamo D vitamīna devu, ir jau vispārzināms fakts. Tāpat kā tas, ka ultravioletais starojums (UV) ir kancerogēns cilvēkam — tas iespiežas ādā samērā dziļi un veicina ādas vēža rašanos. Tāpēc ik gadu, atklājot kārtējo sauļošanās sezonu, der atcerēties, ka saules aizsargkrēmi pasargā ādu pret pārlieku lielu UV starojumu.

Vairāk nekā tūkstoš cilvēku

Pieaugošais ādas vēža slimnieku skaits tik ļoti satrauc Latvijas onkologus, ka pērn viņi pat rīkoja vērienīgu akciju «Bēdz no vēža!» — apmeklēja pludmales un informēja sauļoties kāros cilvēkus, kā izsargāties no pārlieka UV starojuma, kas var kļūt par iemeslu saslimšanai ar ļaundabīgiem audzējiem. Viņi skaidroja it kā vispārzināmas lietas, un tomēr — atkārtošana ir zināšanu māte. Kā liecina statistika, pērn Latvijā ar ļaundabīgiem ādas audzējiem saslima vairāk nekā tūkstoš cilvēku... Bet pasaulē katru gadu diagnosticē divus līdz trīs miljonus (!) ādas vēža, tajā skaitā 132 000 ļaundabīgās melanomas gadījumu.

Jā, pastāv viedoklis, ka visveselīgāk ir nesauļoties vispār. Tomēr jāteic, ka sauļoties ir veselīgi, tikai tas jādara ar mēru. Arī ārsti nenoliedz, ka zināmās devās UV stari organismam ir vajadzīgi — jo tie noņem depresiju, miegainību, uzlabo garastāvokli, nodrošina enerģijas pieplūdumu, paātrina vielmaiņu.

Nu ja, nevar taču visu vasaru bēgt no saules! Tāpēc pirmais, par ko vajadzētu atcerēties, pirms doties uz pludmali, ir sauļošanās krēms. Ja iepriekš nav apmeklēts solārijs un āda saulīti nav redzējusi kopš pērnās vasaras, vajadzētu izvēlēties krēmu ar saules aizsardzības faktoru SPF 15 (Sun Protection Factor), turklāt to uzklāt vismaz 15 minūšu pirms sauļošanās.

Protams, mums katram ir sava individuālā jutība pret sauli — cik ātri nosauļojamies bez krēma, tāpēc labi būtu to zināt, pirms iegādāties sev atbilstošu aizsargkrēmu. Uz katra produkta SPF ir norādīts — nr. 2, 4, 5, 7, 8, 10, 15, 20 vai 30. Ja uz tā ir skaitlis 2, tas nozīmē, ka, to lietojot, uz ādas nonāk 1/2 UV starojuma, savukārt sauļošanās krēms ar SPF 30 ļauj ādai saņemt tikai 1/30 daļu starojuma. Losjons ar maksimālo SPF ieteicams maziem bērniem un cilvēkiem ar īpaši jutīgu ādu. Tiesa gan, ārsti iesaka ierobežot bērnu atrašanos saulē no pulksten 11 līdz 15, kad saules aktivitāte ir visspēcīgākā (bērniem jaunākiem par sešiem mēnešiem speciālisti vispār neiesaka sauļoties!) — jo jābaidās ir ne tikai no pārsauļošanās, bet arī no pārkaršanas, kas var izraisīt tā saukto saules dūrienu. Kosmētikas firmas «Avon» kosmētiķe Iveta Brangule atgādina, ka no apdegšanas saulē nepasargā arī solārija iedegums, tāpēc losjons ar lielāku SPF ieteicams tiem, kas ieraduši sauļoties solārijā un dabiskās saules gaismu šovasar dodas baudīt pirmoreiz.

Ja negribat novecot

I. Brangule saka: kopš pērnās vasaras sezonas nekas daudz nav mainījies — katram sauļoties gribētājam nepieciešams saules aizsarglosjons plus kāds līdzeklis pēc sauļošanās, kas atdod atpakaļ zaudēto mitrumu, dziedē un nomierina ādu. «Īpašs jaunums šosezon ir aizsargkrēms sejai ar SPF 20 + zīmulis ar SPF 35 jutīgākām vietām — ideāls sejas aizsardzībai, ja negribat pārlieku ātri novecot. Kad sejas āda ir jau apsauļota smuki brūna, to vairs nevajag pārlieku cepināt — jo briesmīgi brūns taču izskatās vecs! Tad nu šis līdzeklis palīdz pret liekajiem saules stariem.»

Speciālistu pētījumi liecina, ka katram piektajam pasaules iedzīvotājam ir alerģija no intensīvajiem saules stariem — tāpēc, tiklīdz uz ādas parādās niezoši izsitumi (tā dēvētā saules nātrene — alerģiska reakcija, kad no šūnām atbrīvojas bioloģiski aktīvas vielas, paplašinās asinsvadi un rodas sārti, niezoši izsitumi), no saules ir jāizvairās vai jāizvēlas aizsargkrēms ar vislielāko SPF.

Protams, jaunības un skaistuma saglabāšanā ir ļoti svarīgi, lai āda, kas bijusi tiešā saules staru iedarbībā, pēc tam tiktu rūpīgi kopta. Sejai vakarā vēlams uzklāt barojošu vai ādu mitrinošu krēmu, bet ķermenim — speciālos krēmus pēc sauļošanās, kas atjauno ādas elastību un kompensē sauļošanās laikā zudušo mitruma daudzumu. Jo saule izžāvē elastīnu, un bez papildu rūpēm grumbas pēc saules peldēm kļūst vēl dziļākas...

««Avon» šim nolūkam radījusi lielisku nomierinošu želeju pēc sauļošanās, kuras sastāvā ir alveja, kas dziedē un nomierina, mentols, kas atvēsina, pantenols, kas atjauno šūnas, granātābolu sula, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants — tas stimulē kolagēna un elastīna veidošanos, mazina iekaisumu un uzlabo vielmaiņu. Tam pievienots arī koraļļu ekstrakts, kas bagāts ar kalciju, magniju, cinku un B5 vitamīnu. Želeju kā ārstniecisku līdzekli var izmantot arī, ja gadās kāda sīka brūcīte vai roka pierauta pie karsta gludekļa vai plīts...»

Visnekaitīgākais iedegums

«Visveselīgāk ir sauļoties, vispār neizejot saulē,» saka kosmētiķe, uzsverot, ka paštonējošie krēmi ir absolūti nekaitīgi. Kamēr mediķi vēl nav vienisprātis par šā krēma kaitīgumu vai nekaitīgumu, I. Brangule stāsta, ka pasaulē to lieto jau vairāk nekā 40 gadu, un nav pierādījumu, ka tas radītu kādas problēmas veselībai. «Paštonējošā viela — to saīsina ar trīs burtiem DHA — ir atvasināta no glicerīna, un tā iedarbojas epidermas jeb atmirušo šūnu virskārtā, radot viegla iedeguma efektu. Ādas dziļākajos slāņos tas netiek iekšā, līdz ar to nav jābaidās arī par tā nelabvēlīgo ietekmi uz ādas veselību. Turklāt pēc trim līdz sešām dienām, ja krēmu neklāj atkārtoti, tas nomazgājas vispār,» viņa stāsta. Tāpēc to droši var lietot gan sejai, gan ķermenim. Protams, lietojot paštonējošo krēmu, nevajadzētu aizmirst, ka no saules tie nepasargā (ja nav atsevišķas norādes par SPF), tāpēc, dodoties uz pludmali, saules aizsargkrēms jāņem līdzi.

«Taču problēma ir cita: cilvēki šo krēmu nepareizi lieto un tad sūdzas, ka āda paliek plankumaina. Pareizi ir tā: vispirms jānoberžas ar skrubi, jāieziež ķermenis ar ķermeņa krēmu, seju — ar sejas krēmu, un tikai tad jāklāj paštonējošo krēmu. Jo šā produkta specifika ir tāda, ka tas momentā iesūcas ādā, un, ja āda kaut kur ir sausāka, tā uzsūc vairāk krēma. Tāpēc rodas plankumi,» skaidro kosmētiķe. Viņa iesaka šo krēmu lietot vakarā un no rīta ieiet dušā — lai nenosmērējas baltā apakšveļa, jo to pēc tam grūti izmazgāt. Un vēl — pēc krēma lietošanas kārtīgi jānomazgā rokas, citādi plaukstas iekrāsosies krietni brūnākas nekā ķermenis...»

* Materiāla tapšanā paldies SIA «Avon Cosmetics» sabiedrisko attiecību speciālistei Dagnijai Lācei un SIA «KCC» produktu menedžerei Ingunai Darviņai

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu