Saulītē pa pliko, bet ar cepuri

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saule sniedz enerģiju, atjauno spēkus, stiprina imūnsistēmu un raisa pozitīvas emocijas, turklāt saules gaismas ietekmē organisms «ražo» D vitamīnu, kas nepieciešams kaulu stiprumam. Pietiekami daudz iemeslu, lai pagozētos saulītē, vai ne?

Zinātāji teic, ka daudz veselīgāk esot sauļoties un peldēties kailam, jo sintētiskais peldkostīms vai peldbikses ne vien aizsedz saules glāstiem noteiktas ķermeņa daļas, bet arī pastiprina svīšanu, bet pēc peldes — pakļauj apsegtās ķermeņa vietas krasām temperatūras maiņām, kas, pēc dažu speciālistu domām, negatīvi ietekmējot iekšējo orgānu darbību un pat varot ietekmēt auglības procesus. Vai, pirmo reizi sauļojoties Ādama vai Ievas kostīmā, jāievēro īpaša piesardzība?

«Veselības klīnikas 4» dermatoloģijas nodaļas vadītājs Raimonds Karls uzskata, ka sauļošanās procesam jāpieiet ar prātu. «Ja cilvēks nav apmeklējis solāriju un pilnīgi kails sauļojas pirmo reizi, saules peldei nevajadzētu būt pārāk ilgai — ne vairāk par 30–40 minūtēm, kā arī jālieto ādas aizsarglīdzekļi ar lielāku koeficientu (vismaz 18–20),» iesaka dermatologs, piebilstot, ka, sauļojoties dienvidu zemēs, koeficientam jābūt vēl lielākam (pat 25–30).

Sauļoties labāk laika posmā no 9 līdz 11.30 no rīta un pēc 15, kad saules aktivitāte nav tik spēcīga. Kundzēm un jaunkundzēm, kas pirmo reizi vēlas iesauļot krūtis, pirms tam ļoti rūpīgi jāpārbauda, vai uz tām nav kādi aizdomīgi ādas pigmentācijas plankumi vai veidojumi, un, ja tādi ir, noteikti jāparāda tie dermatologam.

Tiem, kas lieto medikamentus, rūpīgi jāizlasa zāļu lietošanas instrukcijas, jo daži medikamenti, piemēram, antibiotikas un hormonālās kontracepcijas tabletes, nav savienojami ar ilgu uzturēšanos saulē.

No saules zem cepures

«Mati ir labs un, galvenais, dabisks galvas aizsargs, kas neļauj tai pārkarst un pasargā cilvēku no saules dūriena. Ja mati kļūst plānāki vai atkāpjas pakausī, kā tas nereti gadās stiprā dzimuma pārstāvjiem, to aizsargfunkcija zūd un nākas padomāt, kā paglābt galvu no saules kveldējošajiem stariem,» stāsta ģimenes ārste Inga Zemīte.

Arī paši mati cieš no ilgstošas saules ultravioleto staru iedarbības — izbalo, kļūst trausli un viegli lūst. Vislielākie cietēji ir matu gali, kas var sākt šķelties. Lai no tā izvairītos, sauļojoties jāliek galvā cepure vai jāsien lakatiņš. Vispiemērotākās vasarā ir «panamas» tipa cepures, kuru malas pasargā no apdegšanas arī ausis.

Izvēloties cepuri ar nagu, jāskatās, lai tas būtu pietiekami liels un aizsargātu no tiešiem saules stariem acis un jutīgo ādu ap acīm.

«Bērni pret saules staru iedarbību ir tikpat jutīgi kā pieaugušie, taču atšķirībā no viņiem nespēj novērtēt situāciju un atbilstoši rīkoties. Skraidot un rotaļājoties saulē, viņi nepamana, ka ir pārkarsuši, un nejūt vajadzību pēc cepures, par to jāparūpējas vecākiem. Karstums paplašina galvas asinsvadus, un pienāk brīdis, kad tie vairs nesašaurinās un apkārtējos audos veidojas tūska, kas var beigties visai bēdīgi,» brīdina ģimenes ārste. Mazuļi labprāt vasarā skraida plikiņi, taču vecākiem jāraugās, lai viņu maigā āda vienmēr būtu ieziesta ar aizsargkrēmu un viņi pārāk ilgi neatrastos atklātos saules staros.

Saules aizsargkrēmu aizsardzības faktoru tabula

Ādas tips / Aizsargfaktora indekss (UVA, UVB, SPF)/ Aizsardzība

  • Skandināviskais (bāls, jutīgs, ātri apdeg, bet neiedeg) / 25–30 / maksimāla
  • Tipiski latviskais (apdeg, bet arī iedeg) / 15–25 / vidēja
  • Melnīgsnējais (reti apdeg, labi iedeg) / 8–15 / minimāla
  • Tumšādainās rases pārstāvji / 2–8 / minimāla
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu